Ziua Europei sărbătorită altfel: un eveniment hibrid de reflecție, conexiune și co-creare organizat de EMCC România
BUCURESTI - 13 mai 2025
Comunicat tip General in Educatie / Cultura
București, 13 Mai 2025 - EMCC România a marcat Ziua Europei într-un mod inedit, printr-un eveniment hibrid, gǎzduit pe 9 mai 2025, care a reunit aproape 70 de participanți din țară și din străinătate. Sub forma a șapte mese de lucru facilitate într-un exercițiu de team coaching , evenimentul a fost o celebrare a colaborării, reflecției și reconectării, în vremuri marcate de incertitudine și tensiuni atât la nivel național, cât și global.

Eveniment EMCC
Vlad Duțescu, Președinte EMCC Romania
Găzduiți de Institutul Bancar din România - O echipă de șapte facilitatori coachi și mentori EMCC România a conceput, organizat și livrat acest moment colectiv într-un mod agil și profund uman. Asemenea unui proces autentic de team coaching, întregul eveniment a fost co-creat în timp real, adaptându-se nevoilor emergente ale participanților și contextului socio-organizațional complex.
„Am creat un cadru cu planuri multiple susținut de un proces prin care participanții, protagoniști și spectatori în același timp au văzut cum se construiește o contractare, de ce este nevoie pentru a stabili încrederea psihologică și cum colaborează cu un team coach care le aduce la masă prin cunoștințe și competențe. Grupul de lucru pentru coaching în echipă al EMCC România dezvoltă proiecte, procese și susține organizațiile care doresc să implementeze un program de team coaching cu specialiștii noștri”„Intenția noastră a fost de a oferi o experiență sistemică privind beneficiilor pe care team coaching-ul le poate aduce în fiecare echipă.” ne-a declarat Vlad Duțescu, președintele EMCC România.
Într-un cadru sigur și empatic, participanții – coach-i, team coach-i, manageri, lideri și stakeholderi – au explorat zidurile vizibile și invizibile din organizații, pentru a le demonta împreună și a construi în locul lor punți de transparență, claritate și (con)sens. S-a creat un spațiu valoros de dialog și sprijin, din care fiecare a plecat mai conectat cu sine și cu echipa sa.
Profilul participanților a reflectat diversitatea de roluri și bogăția comunității:
● 4 organizatori
● 7 facilitatori
● 15 team coach-i
● 16 stakeholderi
● 23 membri EMCC România interesați de team coaching
● 32 manageri și lideri din organizații
● 33 coach-i acreditați
● 6 participanți din afara țării, conectați online cu facilitator dedicat
Mădălina Zaharia - coach individual și de echipă - membră EMCC România - parte din grupul de lucru pe team coaching ne-a declarat:
„Le mulțumim tuturor celor care au fost parte din această experiență. Am văzut, din nou, cât de multă putere are team coachingul atunci când e construit pe încredere, reflecție și colaborare reală. Când ne așezăm la masă cu intenție și curaj, zidurile invizibile încep să cadă și echipele devin mai clare, mai unite, mai vii. Într-un timp în care presiunea e mare, e o alegere valoroasă să creștem împreună, nu să ne grăbim singuri.”
Câteva dintre ideile cu care au plecat participanții de la eveniment:
„M-ați făcut curioasă să aflu mai multe despre team coaching. Iau cu mine în mod deosebit conceptele de team charter, leadership 2.0 și processed based trust”
”Plec azi de aici cu informații noi și instrumente de a crea și menține o fundație solidă a unei echipe”
”Team Coaching-ul mă va ajuta pe viitor să văd ce nu e evident în echipă, să ne uităm să luăm un moderator extern, să descoperim potențialul neexplorat și să vedem cum îl valorificăm”
Evenimentul s-a încheiat simbolic cu spectacolul Meșterul Manole de la Opera Română – o interpretare artistică modernă, cu accente rock, a cunoscutei legende românești. Aproape 500 de spectatori au fost martori ai unei experiențe scenice eclectice, cu orchestră, cor, dansatori și soliști, într-o continuare firească a mesajului transmis pe parcursul întregii zile: sacrificiul, colaborarea și renașterea pot fi privite și printr-o altă lentilă – cea a speranței și a transformării conștiente.
Componența grupului de lucru pe team coaching EMCC România: Mădălina Zaharia, Nicoleta Neghină, Carmen Grigore, Ana M. Marin, Vlad Duțescu. Aceștia au fost ajutați în evenimentul acesta de către alți membri voluntari EMCC România care au facilitat procese: Dragoș Popa, Alina M. Ionescu și Luminița Rusu.