Romania pierde zeci de milioane de euro din cauza blocajului de la Registrul Comertului

BUCURESTI - 17 decembrie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Mii de companii sau persoane fizice straine care vor sa investeasca in Romania nu o pot face datorita blocajului instaurat de mai multe luni de zile la Registrul Comertului. Datorita faptului ca orice infiintare de firma dureaza cel putin o luna si orice alta modificare sau operatiune in structura unei firme aproximativ un an, multi dintre investitori renunta la planurile de afaceri din tara.

“Numai firma noastra de avocatura are zeci de clienti straini aflati in imposibilitatea de a-si derula activitatea din cauza blocajului de la Registru,” spune Mihai Cuc, partener la firma de avocatura Enescu & Cuc din Bucuresti. “In acest moment acestia nu pot practic sa intre pe piata, iar Romania pierde bani, locuri de munca si nu in ultimul rand, perceptia investitorilor fata de tara, lucru care o sa ne dauneze cel mai grav.”

Blocajul de la Registrul Comertului, creat datorita grevei partiale a judecatorilor, face ca orice operatiune in structura unei firme, inclusiv adaugarea unor noi actionari, cresteri de capital social, schimbari de sediu etc., sa fie nu poata fi realizate pana la sfarsitul anului 2010.

“Sa luam exemplul unui client francez, care era interesat sa intre in actionariatul unei firme din Romania printr-o crestere de capital social de peste doua sute de mii de euro,” spune Camelia Enescu, avocat partener la Enescu & Cuc. “Aceasta operatiune ar fi insemnat o infuzie directa de capital catre o firma din Romania cu dificultati financiare, deci pastrarea unor locuri de munca si poate castigarea altora noi. De asemenea, operatiunea ar fi adus valuta in bancile din Romania, lucru de care avem nevoie in situatia economica in care ne aflam si ar fi insemnat plata unor taxe de Registru care ar fi ajuns la buget. Ei bine, toate acestea nu se vor intampla dupa ce am fost nevoiti sa le spunem ca noi vom demara procedura in decembrie 2009, iar ei vor fi actionari in noiembrie 2010. Aceasta desigur daca nu cumva la termenul din noiembrie 2010 nu s-ar constata probleme de ordin procedural, caz in care ar fi devenit actionari in decembrie 2011.”

Luand in calcul ca in fiecare zi la Registrul Comertului se inregistreaza aproximativ 400 de cereri, si fiecare dintre aceste cereri implica operatiuni diferite, este greu de calculat nivelul pierderilor financiare ale societatilor romanesti sau straine.

“Partea estimabila a pierderilor depaseste in mod cert cateva zeci de milioane de euro,’ crede Mihai Cuc. “Sa spunem lucrurilor pe nume: in acest moment nicio firma din Romania nu poate atrage bani de la investitori straini pentru ca acestia nu pot pot trece de barajul numit Registrul Comertului. Pana la finalul anului viitor, cand se dau termenele, cred ca se vor vinde si cumpara actiuni apartinand unor firme aflate deja in faliment.”

Conform parerii avocatilor de la Enescu & Cuc, cea mai importanta pierdere este una inestimabila, legata de faima unui mediu de afaceri imprevizibil si ostil investitiilor. “Sincer vorbind, situatia a depasit orice limite ale rezonabilului,” spune Mihai Cuc. “Am avut de curand un client care ne spunea ca i-a luat 8 luni pentru a infiinta o companie in Nigeria. Ei bine, acum in Romania dureaza un an numai sa schimbi sediul social al unei firme deja existente.”

Enescu & Cuc este o societate de avocatura orientata in special catre investitori straini in Romania, specializata in drept comercial.

Despre Enescu & Cuc

Enescu & Cuc este o societate de avocatura orientata in special catre investitori straini in Romania, specializata in drept comercial si tranzactii si litigii imobiliare.
SCA ENESCU & CUC
Mihai Cuc, avocat partner
www.RomanianLawOffice.com
office@romanianlawoffice.com