Cererea de spaţii de birouri pentru companii medii a crescut cu 30% în primul trimestru din 2013

BUCURESTI - 20 iunie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, Imobiliare

Live site

- Mărirea cererii s-a regăsit şi într-o creştere cu 28% a volumului de tranzacţii cu spaţii de birouri încheiate de către ESOP Consulting

- Acesta este cel de-al doilea an consecutiv de creştere a cererii în primul trimestru

- Structural, din punct de vedere al bugetelor, s-a micşorat numărul nehotărâţilor, dar s-a majorat cu şase procente ponderea bugetelor sub 11 euro/mp/lună şi a crescut cu un procent ponderea bugetelor peste 15 euro/mp/lună

Evolutie cereri birouri trim I

Evolutie cereri birouri trim I

 „Cu toate că piaţa este în continuare dificilă, în ultimii patru ani firma noastră a reuşit să înregistreze an de an creşteri ale volumului de tranzacţii, cu peste 25% faţă de anul precedent şi estimăm că şi în acest an vom avea o creştere similară. Apreciem că în 2013 vom tranzacţiona peste 40.000 de mp pe piaţa spaţiilor de birouri”  

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting

În primele trei luni din 2013 s-a reluat creşterea cererii de spaţii de birouri pentru companiile medii. Astfel, ESOP Consulting, lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, a evaluat in T1 din 2013 o cerere care totalizează 168.667 mp, ceea ce reprezintă cu 30% mai mult decât în primul trimestru din 2012 şi 35% faţă de media trimestrelor din 2012.

Această creştere a cererii s-a resimţit şi în volumul tranzacţiilor încheiate de către ESOP Consulting, care s-a majorat de asemenea cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Al doilea an consecutiv de creştere a cererii în trimestrul 1

În trim I din 2013, ESOP Consulting a evaluat şi analizat peste 500 cereri de spaţii de birouri, ce totalizează o suprafaţă de peste 165.000 mp, în creştere cu 30% faţă de primul trimestru din 2012.

Trendul pozitiv din 2013 este cu atât mai îmbucurător cu cât şi în primul trimestru din 2012 s-a resimţit o creştere faţă de anul precedent cu 27% (ceea ce înseamnă că în primul trimestru din 2013 s-au primit cereri care totalizează o suprafaţă cu 57% mai mare decât în primul trimestru din 2011).

Domină în continuare bugetele sub 11 euro/mp/lună

În ceea ce priveşte împărţirea cererii pe bugete, structura pieţei spaţiilor de birouri nu s-a schimbat foarte mult faţă de începutul anului trecut. Dacă în primul trimestru din 2012 cererile cu bugete de până în 11 euro/mp/lună reprezentau un procent de 50%, acum ponderea lor a mai crescut uşor, la 56% din totalul cererilor de birouri.

„Există în continuare o piaţă în care preţul este cel care dictează în mare măsură, iar ponderea lui în luarea deciziei este mare, însă am observat în ultimele luni o creştere a importanţei pe care clienţii o acordă imaginii, calităţii spaţiului şi posibilităţilor de extindere în viitor în cadrul aceleaşi clădiri, ceea ce ne face să considerăm că încrederea managerilor companiilor începe să crească în privinţa evoluţiei economiei”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Segmentul cererii cu bugete cuprinse între 11 şi 15 euro/mp/lună a rămas la acelaşi nivel cu cel de anul trecut (15%).

O creştere uşoară – de la 2% în primul trimestru din 2012 la 3% în primul trimestru din 2013 – a fost semnalată pe segmentul cererilor de spaţii de birouri premium, cu bugete de peste 15 euro/mp/lună.

O schimbare notabilă s-a resimţit în ceea ce priveşte cererile fără bugete specificate, ponderea celor nehotarati a scazut, astfel, dacă anul trecut aceştia reprezentau 33% din total, în T1 2013 reprezintă 26% din total, ceea ce presupune ca planurile de afaceri sunt mai bine conturate pentru o parte dintre companii la inceputul acestui an.

Un început bun de an pentru ESOP Consulting

Volumul tranzacţiilor cu spaţii de birouri pentru companii medii realizate de consultanţii ESOP în primul trimestru din 2013 s-a majorat cu 28% faţă de primul trimestru din 2012, depasind suprafata totala de 8.000 mp.

„În ultimii trei ani, companiile au traversat o perioadă dificilă şi sunt prudente în continuare. În plus au apărut soluţii de spaţii deosebit de atractive în piaţă. Printre acestea se remarcă în special proiectele finanţate din fonduri europene, ce oferă chirii preferenţiale, sub preţul mediu al pieţei, cum ar fi centrele de sprijinirea şi dezvoltarea afacerilor din West Gate şi Siriului BC, promovate exclusiv prin intermediul ESOP, ce oferă spaţii pentru companiile de talie medie”, precizează Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting.

Printre clienţii care şi-au găsit un nou sediu cu ESOP Consulting în 2013 se numără Cersanit, MIP Pharma Romania, Asbis Romania, Eutron, Ascenta, Iberia Renovables, Euromedica Group, Centrul Medical Panduri, Vienna Consulting etc.

Despre ESOP Consulting l CORFAC International

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 11 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc optimizarea costurilor cu chiria, cât şi start-up-urilor româneşti şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în România.

Începând cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International - Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi international. Prin apartenenţa ca Membru Principal la FIABCI (Federaţia Imobiliară Internatională) – şi prin firmele independente afiliate din pieţe-cheie din înteaga lume, CORFAC International ofera servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 65 de alte ţări pe plan mondial. În cifre – peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 mil mp şi evaluate la peste 5,2 miliarde $.

ESOP Consulting/CORFAC International poate oferi soluţii pentru orice tip de firmă, accesând cea mai mare bază de date în care se află 760 de centre de afaceri și 1.940 de vile, adică peste două milioane mp de spații de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie și mare care au tranzacționat peste 250.000 mp de spații de birouri, printre companiile care și-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numără: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER şi alţii.