Inchirieri si vanzari spatii de birouri – tendinte 2012

BUCURESTI - 28 martie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Industrie, Imobiliare

Evolutia pietei imobiliare de birouri in ultimii ani a fost influentata de criza economica ce a afectat de altfel mai toate domeniile de activitate. Pentru anul 2012, expertii ESOP estimeaza ca ritmul de tranzactionare va fi apropiat de cel din 2011, poate chiar in crestere

Spatii de birouri in Bucuresti

Spatii de birouri in Bucuresti

 In contextul cresterii asteptarilor clientilor in privinta calitatii spatiilor de birouri si al reducerii numarului de spatii de birouri disponibile, este posibil sa asistam la scaderea numarului de tranzactii pentru birouri in vile de inchiriat. Daca proprietarii de vile pentru birouri inteleg importanta cresterii calitatii spatiilor oferite si investesc in imbunatatirea acestora, vor reusi sa le pastreze competitive, pe o piata cu cladiri de birouri din ce in ce mai moderne si mai accesibile. 

Mirela Raicu, Partener ESOP Consulting

Inchirieri birouri in vile- relocare /vs/ renegociere/reinnoire a contractelor

O tendinta interesanta care a aparut anul trecut si va continua si in 2012 este cresterea numarului de tranzactii pentru relocarea sediilor de firma si scaderea tranzactiilor de renegociere sau de prelungire a contractelor de inchiriere pentru spatii de birouri. O analiza a rapoartele tranzactiilor imobiliare de inchirere si vanzare spatii de birouri incheiate de catre compania imobiliara ESOP in 2011, reflecta o crestere cu 12% a tranzactiilor de relocare, iar la polul opus, tranzactiile de renegociere/reinnoire au scazut cu 8% fata de anul 2010.

Cresterea suprafetei spatiilor inchiriate pentru birouri

La fel de interesata este cresterea de aproximativ 18% a suprafetelor medii tranzactionate, de la 1.040 mp in 2010, la aprox. 1.227 mp in 2011. Firmele si companiile care inchiriaza spatii de birouri sunt interesate mai mult de spatii de birouri cu suprafete mari, care beneficiaza de lumina naturala si permit o organizare eficienta a posturilor de lucru, in cladiri de birouri si vile cu dotari si facilitati de ultima ora.

Noul profil al spatiului cautat de chiriasi

In ultimii 2 ani s-a constatat o revenire a interesului companiilor de la spatii de birouri de inchiriat la costuri cat mai mici, catre spatii de birouri cu un raport calitate/pret cat mai avantajos, pe fondul diminuarii efectelor crizei economice.

Ca urmare a acestui trend, in 2011 s-au redus cererile pentru spatii de inchiriat ieftine, dar au crescut tranzactiile pentru spatii de inchiriat care ofera un plus de calitate la preturi convenabile. In termeni conscreti, vilele cu adevarat potrivite pentru birouri si sedii de firma au devenit tot mai rare in piata, iar pretul mediu de tranzactionare a crescut cu aproapre 12% fata de anul 2010.

Evolutia pietei de spatii de birouri in 2012 - concluzii

Tendintele pietei si al nivelului tranzactiilor vor fi semnificativ influentate de reluarea mai lenta sau mai dinamica a constructiei de spatii de birouri moderne, si deopotriva de reluarea cresterii economice..

In cursul anului 2012 au fost anuntate relativ putine proiecte, mai exact 10 imobile. Dintre acestea, o dezvoltare importanta este unicredit Tower / Bog’Art BC (15.000 mp), care insa nu va intra in circuitul comercial al spatiilor de birouri de inchiriat. Un proiect important ce va fi finalizat la jumatatea anului este AFI Cotroceni, care va pune la dispozitie o suprafata de 10.769 mp. Celelalte proiecte in curs de finalizare sunt imobile de suprafata medie, sub 3.000 mp.

Ca si concluzie generala privind tendintele pietei de birouri de inchiriat in 2012, in raport cu evolutia acesteia in anul precedent, specialistii ESOP estimeaza ca spatiile real tranzactionabile vor fi putine la numar iar preturile se vor mentine in principiu la acelasi nivel, poate cu usoare cresteri de 5-7%, in locatiile cu acces la metrou, si calitate deosebita.

Despre ESOP Consulting

Compania Imobiliara ESOP dispune de un portofoliu impresionant de peste 700 de birouri de inchiriat, probabil cel mai mare portofoliu de spatii de birouri gestionat de un consultant imobiliar, avand acces la peste 600.000 mp de spatii birouri in cladiri de birouri si centre de afaceri, sau vile de inchiriat.