Topul chiriilor la ofertele online de spatii de birouri

BUCURESTI - 25 iunie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, Imobiliare

Cele mai ieftine spaţii de birouri disponibile online în această vară se află în zona de est, cu o chirie medie de 7,69 euro/mp/lună, potrivit esop.ro, pe locul doi se află zona de sud şi pe locul trei zona de nord. Între spaţiile de birouri în vile şi cele în clădiri de birouri există diferenţe şi de 2,46 euro/mp/lună, pentru oferte din aceeaşi zonă.

TOPUL CHIRIILOR LA BIROURI, PE ZONE

TOPUL CHIRIILOR LA BIROURI, PE ZONE

 În ultimii 3 ani, cea mai accesată secţiune de oferte a fost constant cea a spaţiilor de birouri cu chirii între 7-11 euro/mp. Din totalul accesărilor de spaţii de birouri grupate pe categorii de bugete, secţiunea 7-11 euro/mp a avut 62% din accesări, în timp ce secţiunile 12-15 Euro/mp – 27%, iar secţiunea peste 15 euro/mp, numai 11%” 

Mirela Raicu, Partner&Business Development Manager al www.esop.ro

Chiria medie în Bucureşti pentru spaţiile din centrele de afaceri este de 11,46 euro/mp/lună, iar pentru spaţiile în vile de 10,01 euro/mp/lună, dacă luăm în calcul toate cele 528 proprietăţi listate în acest moment şi care însumează pe www.esop.ro o suprafaţă totală de închiriat de 752.254 mp.

În clasamentul pe zone, cele mai ieftine spaţii de birouri în funcţie de chiria medie lunară sunt în Est (7,69 euro/mp/lună), urmate de cele din Sud (8,28 euro/mp/lună), Nord (9,59 euro/mp/lună) şi Vest (10,02 euro/mp/lună). În zona de centru-nord , chiria medie lunară solicitată este de 12,9 euro/mp/lună, aflată la un nivel aproape egal cu cel al zonei ultracentrale (de 12,4 euro/mp/lună).

„În ultimii 3 ani, cea mai accesată secţiune de oferte a fost constant cea a spaţiilor de birouri cu chirii între 7-11 euro/mp. Din totalul accesărilor de spaţii de birouri grupate pe categorii de bugete, secţiunea 7-11 euro/mp a avut 62% din accesări, în timp ce secţiunile 12-15 Euro/mp – 27%, iar secţiunea peste 15 euro/mp, numai 11%”, declară Mirela Raicu, Partner&Business Development Manager al platformei onlinei www.esop.ro , unde se găsesc listate spaţii de birouri care însumează 752.254 mp la închiriere şi 376.900 mp de spaţii disponibile la vânzare.

TOPUL CHIRIILOR MEDII PE TIPURI DE IMOBILE

Chiriile în vile sunt mai mici decât în clădiri de birouri, cu procente care diferă însă foarte mult de la zonă la zonă, potrivit analizei ofertei platformei online www.esop.ro, care cuprinde în acest moment 672.754 mp de spaţii în clădiri de birouri şi 79.500 mp spaţii în vile, toate disponibile la închiriere.

Astfel, diferenţa între chiria medie percepută la vile şi cele din clădirile de birouri din zona de vest este de doar 0,1 euro pe metru pătrat pe lună, în timp ce în zona de centru-nord este de 2,46 euro/mp/lună.

Spaţiile din vilele din zona ultracentrală a Capitalei au o chirie medie de 11,2 euro/mp/lună, în timp ce spaţiile din clădirile de birouri din aceeaşi zonă sunt în medie cu circa 1,6 euro/mp mai scumpe, având o medie de 12,82 euro/mp/lună.

De asemenea, ordinea în topul celor mai mici chirii este diferită la spaţiile din clădiri de birouri, faţă de cele din vile.

1. În vile cele mai mici chirii sunt în zona de nord, urmate de cele din zona de sud, pe locul doi şi de est, de locul trei.

2. În centre de afaceri, cele mai mici chirii sunt în zona de est, urmate de cele din zona de sud, pe locul doi şi de nord, de locul trei.

„Cu toate că în special companiile locale au fost cele precaute în bugetarea chiriilor sediilor, alegând încă soluţii competitive de sedii, nu au fost foarte generoase nici companiile din exterior. Astfel, din traficul înregistrat în cadrul www.esop.ro din afara teritoriului României, din ţări precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Austria peste 47% din vizitatori au accesat spaţii de birouri cu bugete între 7-11 euro/mp”, declară Mirela Raicu, Partner&Business Development Manager al platformei onlinei www.esop.ro, unde se găsesc listate spaţii de birouri care însumează 752.254 mp la închiriere şi 376.900 mp de spaţii disponibile la vânzare.

Despre ESOP Consulting l CORFAC International

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 11 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc optimizarea costurilor cu chiria, cât şi start-up-urilor româneşti şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în România.