Vechi fabrici devenite birouri, mall-uri si apartamente noi in Bucuresti

BUCURESTI - 14 septembrie 2015

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri, Industrie, Imobiliare

In 1989 in Bucuresti existau 15 mari platforme industrial: Pipera, Obor, Colentina, Militari, Panduri-Viilor, Dudesti, Plevnei-Orhideelor, Stefan cel Mare, Popesti Leordeni, Republica-Faur, Mihai Bravu, Progresul, Semanatoarea. Aceste parcuri industriale ocupau 11,25% din suprafata totala pe care Bucurestiul o avea la acea vreme, de 2.680 hectare.

Cel mai inalt turn de birouri din Romania!

Cel mai inalt turn de birouri din Romania!

 O poveste la fel de interesanta este si cea a dezvoltarii fabricii FEA, de echipamente pentru automatizari, devenita acum un complex mixt, comercial si birouri, format din Promenada Mall si Sky Tower, cel mai inalt turn de birouri din Romania.  

Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting | Corfac International.

Reprezentantii firmei de consultanta imobiliara ESOP au urmarit acest fenomen interesant de reconversie a platformelor si cladirilor industriale, in centre de afaceri si cladiri de birouri moderne, mall-uri, centre comerciale sau rezidentiale. Conform estimarilor ESOP Consulting, mai putin de un sfert din spatiile de pe aceste platforme industriale au devenit cladiri de birouri, centre rezidentiale sau comerciale.

Restul fabricilor mai detin inca spatii vechi, pe care le-au renovat partial si le inchiriaza, mai desfasoara activitati industriale sau tin spatiile in conservare. De aceea, consideram ca exista inca un potential mare pe acest segment imobiliar, de valorificare a terenurilor si spatiilor de pe platformele industriale ale Bucurestiului“, spune Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting | Corfac International.

Prima reconversie a unei platforme industriale din Bucuresti s-a facut la fosta fabrica Electronica din Pipera, care a devenit complexul de birouri Iride, ce dispune la acest moment de o suprafata inchiriabila de birouri de 92.855 mp. Iride este primul proiect de reconversie, inceput in anii 2000 si care va continua sa se extinda inca 20 de ani de acum incolo, pana la o suprafata de 200.000 mp.

O poveste la fel de interesanta este si cea a dezvoltarii fabricii FEA, de echipamente pentru automatizari, devenita acum  un complex mixt, comercial si birouri, format din Promenada Mall si Sky Tower, cel mai inalt turn de birouri din Romania.

Centrul de afaceri de clasa superioara Sema Parc, de pe terenul fostei fabrici Semanatoarea, este, de asemenea, rezultatul unei modernizari profunde. Acesta va continua sa se extinda in urmatorii 2-3 ani, cu o suprafata aditionala de 39.000 de metri patrati de birouri si 314 apartamente in faza 1 de dezvoltare rezidentiala.

Afi Palace Cotroceni este un alt proiect modern mixt, comercial si birouri, aflat pe locul fostei Uzine de Masini Electrice Bucuresti.

Specialistii ESOP Consulting mai spun ca si platforma Orhideea – Plevnei, aflata pe locul fostelor fabrici de tigarete IFMA, Bere Grivita, Spicul, Plevnei, va intra intr-o etapa de dezvoltare rapida. Mai multe proiecte de spatii de birouri si rezidentiale au termen de livrare in 2016 - 2017, conform precizarilor facute de Alexandru Petrescu.

Despre alte transformari spectaculoase ale unor suprafete si obiective industriale din Bucuresti, in complex residential modern sau cladiri de birouri ori centre comerciale, gasiti detalii pe site-ul www.esop.ro, in rubrica Noutati.

Despre ESOP Consulting

Compania de consultant imobiliara ESOP Consulting este lider pe segmentul inchirierilor de birouri, oferind solutii atat companiilor medii si mari aflate in expansiune sau celor ce sunt interesate de optimizarea costurilor cu chiria, start-up-urilor romanesti si reprezentantelor straine care deschid filiale în România.

ESOP Consulting dispune de cea mai mare baza de date, in care se afla 760 de centre de afaceri si 1.940 de vile, insumand astfel peste 2 milioane mp de spatii de birouri. In portofoliul ESOP se regasesc companii precum COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER si altele.