Scurt ghid pentru trecerea la o casa inteligenta. Primul pas: iluminatul inteligent

BUCURESTI - 2 august 2021

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Tehnologie, Energie

Cand te gandesti la o casa inteligenta, primul lucru care iti trece prin minte este ca va trebui sa cheltui o multime de bani pentru componentele necesare - senzori, becuri inteligente, camere de securitate, difuzoare si multe altele - si apoi sa le conectezi la un hub care sa faca comunicare intre ele prin intermediul unei aplicatii.

Sursa foto: https://www.etbm.ro/

Sursa foto: https://www.etbm.ro/

Dar hai sa fim realisti! Acest lucru necesita sume enorme, pe care putini oameni si le permit. Daca ceea ce ai tu nevoie este mai simplu, poti alege cea mai ieftina si usoara cale de a face trecerea la o casa inteligenta. Este si cea mai ieftina! Te siguram! 

Pentru a-ti dovedi ti-am pregatit un ghid simplu care te va ajuta sa faci trecerea la o casa inteligenta treptat, fara sa dai gaura in buget.  

Pasul 1: Iluminarea inteligenta

Iluminatul inteligent este primul si cel mai important aspect al unei case inteligente. Cand te gandesti pentru prima oara la o casa inteligenta te gandesti la iluminat inteligent. 

Daca vrei sa faci aceasta trecere poti incepe cu becurile Philips Hue. Acestea vin in diferite culori, astfel incat in momentul in care doresti sa faci aceasta trecere trebuie sa te gandesti daca iti doresti doar lumina clasica sau si lumina colorata. Trebuie sa stii ca becurile inteligente de culoare alba sunt marcate pe ambalaj prin “White” sau “White Ambiance”. In schimb, pe cele colorate vei gasi inscriptionat “White and Color Ambiance”. Acestea din urma au toate culorile curcubeului, insa sunt, in general, mai scumpe decat cele care ofera doar lumina alba. 

Apoi trebuie sa iei in considerare accesoriile electrice de care ai nevoie pentru a trece la iluminatul inteligent. Ai nevoie de niste comutatoare inteligente, care sa le inlocuiasca pe cele actuale, dar si de o telecomanda pe care o poti instala fie in perete, ca pe un panou de control, fie o poti utiliza pur si simplu, ca pe o telecomanda clasica, de televizor. 

Daca iti doresti o ambianta placuta poti apela la benzile led care pot fi atasate pe mobilier sau pe pereti cu banda adeziva. Poti alegi benzile led Philips Hue Play care sunt create doar pentru interior. In schimb, pentru terasa poti alege varianta speciala pentru exterior Philips Hue Outdoor Strip.  

Iluminatul inteligent poate fi folosit si pentru exteriorul locuintei, daca locuiesti la curte. Pentru acesta este indicat sa folosesti senzori de miscare. In acest fel faci economie la energie, iar lumina se va aprinde doar in momentul in care detecteaza miscare in afara locuintei.  

Este important de mentionat ca becurile inteligente Philips Hue se bazeaza pe wireless Zigbee, un tip de semnal care le face sa functioneze in mod fiabil chiar si in cele mai adanci si indepartate colturi ale casei. 

De asemenea, becurile inteligente Philips Hue folosesc tehnologia becuri led. Astfel, consumul de energie va fi unul mic, asemeni unui bec led normal. 

Pasul 2. Alege sisteme inteligente care sa nu fie adaptate doar pentru un anumit hub

Cand faci trecerea la o locuinta inteligenta si vrei sa ai un hub cu ajutorul caruia sa controlezi intreaga locuinta este important sa alegi sisteme care se adapteaza la mai multe huburi. De exemplu becurile Philips Hue pot fi conectate atat la Siri, Alexa cat si la Google Asistant. 

Pasul 3. Camere de securitate pentru casa

O casa inteligenta presupune si accesul la sisteme de securitate inteligente pentru casa. Fie ca iti doresti sa monitorizezi in permanenta copiii, animalele de companie sau pur si simplu sa poti vedea in timp real daca locuinta este pradata de hoti, este important sa ai un astfel de sistem.

Camerele mici, pot fi ascunse cu usurinta, oferindu-ti o vizibilitate maxima asupra incaperilor. In plus, pot fi conectate la telefon, astfel incat sa poti vedea in timp real ce se intampla in locuinta ta. 

Pasul 4. Boxe inteligente 

Faca adori filmele, un set de boxe inteligente care sa redea sunetul cat mai clar si realist, cum se intampla in salile de cinema, nu trebuie sa-ti lipseasca. 

Pasul 5. Aparatura electrica si electrocasnica

Ultimul pas in crearea unei case inteligente este alegerea unei aparaturi electrice si electrocasnice care sa poata fi conectata la hub-ul din dotare si la care sa ai acces usor de pe telefonul mobil. De exemplu, poti porni televizorul cand esti in concediu pentru a parea ca esti acasa. Sau poti porni caldura sau aparatul de aer conditionat inainte de a ajunge acasa, pentru a avea parte de tot confortul necesar.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/etbm/scurt-ghid-pentru-trecerea-la-o-casa-inteligenta-primul-pas-iluminatul-inteligent