10 ani aniversari de la adaptarea şi reînvierea Sărbătorii de Dragobete

Iasi - 26 februarie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

EuroDEMOS este organizaţia neguvernamentală care acum 10 ani şi-a asumat dificila sarcină a adaptării şi reînvierii Sărbătorii Româneşti a Iubirii, Veseliei şi Norocului – DRAGOBETELE. De 24 februarie, pentru a fi norocoşi şi iubiţi tot anul, băieţii trebuie să facă măcar o fată să râdă. Încărcătura mistică şi valabilitatea efectelor acestei sărbători asupra tuturor celor care o respectă s-au confirmat ca fiind reale, încă din primul an, anul 2000, când am promovat-o la nivel de mase.

10 ani aniversari de la adaptarea şi reînvierea Sărbătorii de Dragobete

Sărbătoarea Dragobetelui pentru EuroDEMOS reprezintă o mare realizare de suflet ce a contribuit ulterior la crearea a două standarde ocupaţionale importante pentru cultura modernă.
Festivalul Dragobetelui, a X-a ediţie – 24 februarie 2009 – EuroDEMOS a considerat că e mai inedit să îl realizeze în familia EuroDEMOS cu membrii şi organizaţiile care au contribuit direct acum 10 ani la reînvierea acestei tradiţii a iubirii, veseliei şi norocului la români. Membrii EuroDEMOS au considerat că bucuria sărbătoririi Dragobetelui este mai mare dacă vom urmări cum sărbătoresc acum românii Dragobetele în forma modernă a adaptării gândite şi promovate de specialiştii EuroDEMOS.
Astfel, anul acesta Festivalul Dragobetelui, a X-a ediţie, s-a desfăşurat până acum sub forma unor spectacole tematice tradiţionale şi dezbateri cu circuit închis. În cadrul Spectacolului de Dragobete, ediţia a X-a, titlul de Mister Dragobete a fost câştigat de tânărul Rusu Alexandru.
Marţi 24 februarie 2009, cu prilejul zilei de Dragobete, Asociaţia EuroDEMOS a desfăşurat dezbaterea „Sărbătorirea tradiţiilor, forţa spirituală a românilor”. Dezbaterea a avut loc la sediul Asociaţiei EuroDEMOS din Strada Păcurari nr. 20. Dintre participanţii prezenţi menţionăm reprezentanţi ai Asociaţiilor Kasta Morrely, Dia Mondial, Asociaţia Ecologiştii Români, Asociaţiei Liderilor de Opinie, elevi şi studenţi ieşeni.
Dezbaterea a cuprins:
- Istoricul reînvierii tradiţiei de Dragobete: preşedintele EuroDEMOS, domnul Morel Bolea a povestit cât de greu i-a fost să găsească date despre această sărbătoare tradiţională românească, pe care a considerat că este o datorie morală să o reînvie deoarece tot dumnealui a organizat primul Valentine’s Day în România în glumă, pentru a nu pierde o sponsorizare fără obiect, în anul 1995. S-a discutat într-un mod dinamic şi plin de veselie specific Dragobetelui, despre modul cum a evoluat şi cum ne bucurăm toţi acum de această sărbătoare românească foarte importantă.
- Discriminarea o formă de susţinere şi protejare a aculturalizării la români: s-a dezbătut cazul Asociaţiilor EuroDEMOS şi Kasta Morrely care, deoarece au creat noi meserii şi au contribuit efectiv la dezvoltarea de noi curente culturale şi democratice, sunt discriminate sistematic de către impostorii care poluează cultura, arta şi mass-media actuală. Participanţii au venit şi cu alte exemple şi şi-au manifestat prin glume pertinente şi râsete în tonul Dragobetelui părerea despre cei care încearcă să blocheze dezvoltarea sectorului cultural-artistic profesionist.
Concluzia principală care s-a desprins din această dezbatere a fost că Sărbătoarea Dragobetelui se bucură de atâta succes deoarece încărcătura ei mistică şi efectele pozitive asupra tuturor s-au confirmat an de an de la reînvierea ei.

Despre EuroDEMOS

Preşedinte Executiv EuroDEMOS,
Ana-Cristina Zacornea
Sediul EuroDEMOS: Str. Pacurari nr. 20, bl. 4, parter, Iasi
Tel.: 0728838382, 0741936360, Tel./Fax: 0332803634
eurodemos@yahoo.com