Ce este vasul de expansiune si cum se alege cel potrivit nevoilor?

BUCURESTI - 8 noiembrie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Vasul de expansiune este prezent in cele mai multe dintre sistemele de alimentare cu apa a locuintei sau in cele de incalzire, cat si in sistemele solare. Este acel rezervor mic care care asigura instalatiei sanitare si de incalzire protectie contra socului de presiune si de expansiune termica.

shop-einstal.ro

shop-einstal.ro

Motivele care l-au facut sa devina cea mai populara metoda de mentinere a presiunii vizeaza atat rezistenta in timp, cat si functionarea optima in absenta unei surse externe de energie.

Iata care sunt tipurile de vase de expansiune existente pe piata:

Vasul de expansiune cu sistem deschis

De departe cele mai sigure sisteme de incalzire, vasele cu sisteme deschis inlatura posibilitatea acumularii presiunii in instalatie. Acest vas expansiune centrala Motan nu lucreaza sub presiune. Pentru o optima functionare, aceasta se monteaza la o distanta de cel putin 1,5 m deasupra instalatiei. In plus, este recomandat ca vasul de expansiune sa beneficieze de protectie impotriva temperaturilor extrem de scazute.

Vasul de expansiune cu sistem inchis

In aceleasi timp, vasul de expansiune cu sistem inchis functioneaza sub presiune. Acest tip de sistem nu are contact cu exteriorul, iar toate piesele sale se instaleaza in spatele cazanului sau, dupa caz, a termofocarului ori a termosemineului. Spre deosebire de vasul de expansiune cu sistem deschis, aceasta implica anumite sisteme de siguranta in plus, cu rolul de a preveni acumularile de presiune in instalatie.

Mai mult decat atat, raportat la aplicabilitatea lor, vasele de expansiune orizontale trebuie diferentiate de cele verticale.

Cum functioneaza vasul de expansiune?

Asemenea multor altor substante, apa se extinde daca atinge temperaturi ridicate. Atunci cand nu dispui de un vas de expansiune in sistemul termic, presiunea apei ar putea atinge cote considerabile daca vine de la o centrala termica sau de la o alta sursa de incalzire. Aceasta presiune poate aduce atingere integritatii componentelor din sistem. Prin urmare, apa este mai greu transportata si pot chiar surveni explozii de apa sau abur supraincalzit.

Principiul de functionare al unui vas de expansiune este adesea asemanat cu cel al unei perne de aer sau amortizor. O membrana de cauciuc sectioneaza rezervorul in doua parti, una dintre ele fiind umpluta cu apa, iar celalalta cu aer. Pe masura ce apa se incalzeste, aceasta isi creste volumul, iar surplusul rezultat intra in vas si comprima perna de aer cu ajutorul membranei mentionate.

Cum se alege vasul in functie de marime?

Inainte de a achizitiona un vas expansiune centrala motan , trebuie sa te informezi cu privire la capacitatea impusa de sistem. Decizia trebuie sa aiba la baza doua criterii. In primul rand, este vorba despre capacitatea incalzitorului tau de apa calda sau a cazanului, iar in al doilea rand despre presiunea apei din sistemul de conducte al locuintei.

Totodata, nu reprezinta un impediment sa ai un rezervor mai mare decat ceea ce impune sistemul tau. De fapt, atunci cand ai anumite dubii legat de dimennsiunile rezervorului de expansiune, este recomandat sa optezi pentru un model cu o marime mai mare decat dimensiunea necesara.

Pentru siguranta si confortul familiei tale, specialistii avertizeaza sa se tine cont de calitatea materialelor din care sunt confectionate vasele de expansiune, cat si de garantia care trebuie sa insoteasca produsul. Pentru mai multe detalii cei interesati pot accesa site-uri de specialitate, precum este shop-einstal.ro . Aici se gaseste o gama completa de vase de expasniune, hidrofoare, pompe submersinbile si multe alte echipamente cu numele unor producatori de top.