Ce inseamna o relatie toxica si care mai sunt sansele sa functioneze?

BUCURESTI - 19 noiembrie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

In ultimii ani, tot mai des ne este adusa la cunostinta notiunea de relatie toxica. Semnificatiile acestui concept se rasfrang asupra relatiei de cuplu si de cele mai multe ori nu sunt intelese in toata complexitatea. O relatie toxica se traduce cel mai bine prin faptul ca unul sau ambii parteneri isi provoaca mai mult rau, mai multa suferinta decat bine. Cu cat o astfel de relatie se prelungeste mai mult, cu atat efectele negative se resimt mai intens.

danielivan.ro

danielivan.ro

Alegerea de a ramane intr-un film de acest fel conduce automat la crearea unui cumul de emotii negative care ajung a fi pastrate in toate realtiile ulterioare, de familie, serviciu sau prietenie. Intrebarea care se naste din acest punct de vedere este ce avem de facut intr-o asemenea situatie. Un prim raspuns oferit de cei mai multi ar fi ca cel mai bine este de plecat din acea relatie. In schimb, practica arata cu totul altceva. Numarul de cupluri nefericite este unul ingrijorator de mare, insa planurile de despartire sunt in afara contextului. Cu toate astea, specialistii trag un semnal de alarma, precizand ca nici plecarea brusca din relatie nu reprezinta o optiune adecvata, ci dimpotriva. Odata plecat/plecata din acel scenariu toxic intr-o viitoare relatie nu sunt vindecate tensiunile si incarcatura afectiva traita anterior pentru ca nici trecutul personal nu este unul iertat.

Este important ca indiferent de deznodamant, separarea sa aiba loc in alte conditii. Spre exemplu, orientarea catre o terapie de cuplu constituie una din solutiile ideale. Rolul acesteia este de a identifica anumite cauze care au condus la problemele din relatie, de a reflecta asupra lor si de a gasi un punct de vedere comun pentru a continua. De foarte multe ori, cea de-a treia etapa, respectiv, gasirea unei cai de a continua nu mai ajunge a fi materializata deoarece partenerii realizeaza ca drumurile lor trebuie sa se separe.

O despartire care a avut loc in urma unei terapiei de cuplu si a consultarii specialistului este una mult mai benefica pentru ca te ajuta sa iesi impacat cu tine si cu partenerul de langa datorita faptului ca v-ati inteles perspectivele pe care le aveti. In spatiul conjugal, posibilitatea de a mentine o discutie pana la sfarsit fara ca unul din cei doi sa se infurie sau sa riposteze este aproape inexistenta, in timp ce in cabinetul psihoterapeutului, lucrurile se schimba.

Semnele care arata ca relatia ta nu mai este una armonioasa

    Orice actiune a ta il/o nemultumeste – indiferent de discutii sau activitati, simti ca orice propunere sau idee pe care o ai este una gresita din perspectiva sa.
    Nu te mai simti apreciat(a) – niciun detaliu sau amanunt care te reprezinta nu reuseste sa ii atraga atentia, oferind o stare de indiferenta si pasivitate.
    Este posesiv(a) -  de fiecare data cand socializezi sau discuti cu o persoana de sex opus devine mai nervos si iti reproseaza aceste aspecte.
    Este plictisit(a) mereu -  de fiecare data cand ai intentia de a propune o activitate in doi, intervine oboseala, monotonia si lipsa unei bune dispozitii.
    Te simti nefericit(a) – relatia devine doar o simpla rutina, insa sentimentele tale devin pustii, te face sa uiti ca sunteti un cuplu si ramai cu nefericita stare de singuratate in doi.

Cea mai sigura cale catre remedierea problemelor este comunicarea, cu ajutorul ei ajungi sa intelegi care ii sunt insatisfactiile si de asemenea ii explici si tu ce simti. Ajutorul profesional din partea unui psiholog poate fi cheia catre linistea fiecaruia impreuna sau separat.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/ce-inseamna-o-relatie-toxica-si-care-mai-sunt-sansele-sa-functioneze