Crilovic ofera scurta explicatie asupra vesmintelor ortodoxe

BUCURESTI - 17 mai 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Cei care viziteaza Biserica Ortodoxa se intreaba de multe ori de ce clericii nostri poarta haine ce sunt, aparent, speciale. Obisnuiti cu vederea unui preot in vesmintele sale de duminica, ortodocsii rareori pot da un raspuns specific la o astfel de intrebare. Dar, in general, raspunsul este limitat la "Frumusetea Bisericii." Desi nu este necesar sa devenim experti pe acest subiect, am putea beneficia de o examinare mai atenta a vesmintelor bisericesti - originea lor istorica si semnificatia lor - nu numai pentru a putea raspunde la intrebari, dar si pentru a ne ajuta sa intram mai profund in problema.

vesmintebisericesti.ro

vesmintebisericesti.ro

Originea si dezvoltarea istorica a vesmintelor bisericesti este o chestiune destul de complexa care se rezuma la doua abordari diferite: "ritualist" - care presupune ca vesmintele Bisericii crestine timpurii au fost modelate dupa cele ale preotiei levitice evreiesti. "Anitiquarian" - care sustine ca a evoluat de la rochia obisnuita a cetatenilor romani in primele cateva secole ale erei crestine.

In Biserica Ortodoxa exista trei "ordine majore" - episcop, preot si diacon. Toate acestea au functii specifice in Biserica si toate au vesminte distinctive in raport cu aceste functii.

Diacon

In timp ce subdiaconul poarta intotdeauna Orarionul sau traversat, diaconul va purta acest vesmant, in cea mai mare parte a sa, pe umarul stang, trecandu-l doar in timpul comuniunii clerului si credinciosilor. Orarionul este imbracamintea principala a diaconului, fara de care nu poate servi nici o slujba. In afara de Orarion, diaconul poarta de asemenea maneci, la fel ca si preotii si episcopii pentru comoditate in timpul serviciilor si, de asemenea, sa-i reaminteasca faptul ca nu trebuie sa-si puna increderea doar in puterea sa, ci in mana dreapta a Celui Atotputernic Dumnezeu.

Preot

In plus fata de sutana, in acest caz cu maneci inguste, patrafirul, ce este purtat in jurul gatului si manecile -- ce simbolizeaza legaturile cu care erau legate mainile lui Hristos -- preotul poarta si o banda in jurul sutanei pentru a servi la Sfantul Altar. Ea simbolizeaza faptul ca preotul trebuie sa isi puna speranta nu in puterea sa, ci in ajutorul lui Dumnezeu.

Episcop

Episcopul poarta majoritatea hainelor purtate de preot. Insa, in definitiv, episcopul este definit de omofor, o imbracaminte ce este purtata pe umerii acestuia si care traverseaza pieptul episcopului. Omoforionul (acoperirea umarului), care, in antichitate, era facut din piele de oaie,se blocheaza in fata si in spate si simbolizeaza oile ratacitoare pe care Hristos le-a luat pe umerii Sai ca Pastorul cel Bun. In alte momente ale slujbelor divine, episcopul poate purta un Omoforion mai scurt (cu ambele capete atarnand pe front), numit de obicei Omoforul Mic.

In capul sau, episcopul poarta ceva asemanator unei coroane, numit Mitra, care dateaza din vremurile bizantine si acum simbolizeaza, la fel ca si coroana, puterea data unui slujitor al Bisericii.

Slujitorii Domnului au foarte multe de respectat atunci cand vine vorba de imbracaminte, vesminte ce le achizitioneaza de la Crilovic, magazin online de vesminte bisericesti ce se afla pe piata inca din anul 1982. Pe langa vesminte brodate, tesute, arhieresti, pentru Invierea Domnului, epitrahile, bedernite, acoperaminte pentru biserica, epitafe, prapuri bisericesti, compania ofera si diverse alte lucruri, precum perne brodate de catifea, potrivite pentru rugaciune sau la sfinirea bisericii.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/crilovic-ofera-scurta-explicatie-asupra-vesmintelor-ortodoxe