Crilovic, sursa vesmintelor arhieresti de calitate

BUCURESTI - 27 decembrie 2017

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Crilovic , un nume de referinta in ceea ce priveste crearea de haine specifice mediului bisericesc, se remarca si la capitolul de tinute arhieresti. Pentru cei in cauza, gama de tinute este la fel de vasta, lucrata in detaliu, uneori chiar manual.

Crilovic

Crilovic

Pentru a defini clar, arhiereii reprezinta cea mai inalta treapta in ierarhia bisericeasca. Se intelege asadar si gradul mai inalt de pretentii in ce priveste imbracamintea purtata. Desigur ca aceasta difera de vesmintele normale ale preotilor.

Vesmintele arhiereilor

Diferentele dintre vesminte arhieresti si cele de preot sau pentru diaconi sunt vizibile. Asta si prin simpla analiza, cand stralucirea iese in evidenta, aratand superioritatea gradului. Calitatea materialelor trebuie sa fie si ea una superioara, pentru un aspect impecabil al tinutei.

Pentru a sluji, arhiereii imbraca 4 piese. Acestea se refera la stihar, la epitrahil, acestea fiind de altfel comune in randul oricaror trepte bisericesti, la care se adauga un brau si manecute, cele din urma fiind specifice si preotilor, de asemenea. Ceea ce diferentiaza in mod special de alte trepte in ierarhia bisericeasca se refera la alte 3 elemente, respectiv omoforul, sacosul si nu in cele din urma mantia.  

Omoforul – se poarta pe umeri, imprejurul gatului mai exact. O astfel de piesa vestimentara este si una dintre cele mai vechi ca tipar. Acesta poate fi mare sau mic si se foloseste la diferite ocazii, respectiv la inceput de Liturghie se foloseste omoforul mare, dupa care incepand cu partea de Apostol se schimba cu cel mic.

Prezenta acestuia in tinuta nu se rezuma numai la slujit, caci se poarta de asemenea la ocazii precum hirotonisire, la sfintiri de lacase sfinte, la canonizari etc.

Sacosul – acesta se aseamana destul de mult cu stiharul, desi are maneci ceva mai scurte si largi. Acesta se poarta peste stihar, dupa epitrahil, brau si manecute. Poate fi confectionat din diverse materiale, de la in la lana sau matase, poate chiar din catifea. Dispune de 12 clopotei la inchidere, in ambele parti.

Sacosul poate fi alb, galben sau purpuriu.

Mantia – aceasta nu se poarta oricand, ci este prezenta la intrarea in biserica, dupa care se da jos. Mai poate fi parte din tinuta la vecernii sau slujbe mici. Aceasta este larga, se incheie la gat, in fata precum si in partea de jos.

Ca si semnificatie, se crede ca aceasta simbolizeaza darul lui Dumnezeu cel purtator de grija pentru ca acopera trupul. O semnficatie aparte se pare ca au si acele rauri ale mantiei, fiind invataturile legii noi, cat si a celei vechi.

De asemenea, arhiereii mai poarta si alte semne distinctive, fiind vorba de mitra, bedernita, engolpionul, crucea pectorala, de carja, dichero-tricherele si vulturul. 

Vesminte Crilovic

Astfel de vesminte au o insemnatate aparte, sunt realizate in mod strict, adica urmeaza o regula a vesmintelor, asa cum spun dogmele bisericesti. Tocmai de aceea seriozitatea cu care lucreaza Crilovic aduce si recomandarea de la sine.

Ca o completare a tinutelor specifice arhieresti, pagina oficiala, vesmintebisericesti .ro dispune de o gama larga de alte acoperaminte si tinute din aceasta sfera bisericeasca, atat pentru preoti cat si pentru decorul lacasurilor sfinte. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/crilovic-sursa-vesmintelor-arhieresti-de-calitate