Executarea silita, cum o contestati si ce trebuie sa stiti
BUCURESTI - 4 iunie 2019
Comunicat tip Produse / Servicii in Retail
Executarea silita pentru datoriile pe care le aveti la institutii financiar bancare are in vedere Codul de procedura civila. Trebuie sa stiti ca in astfel de situatii aveti timp pentru a contesta executarea, precum si pentru a fi instiintat. Cand nu se respecta acesti termeni, sunteti in avantaj, cu sanse de a anula datoria spre exemplu sau de a amana plata acesteia.
avmconsult.ro
Aveti nevoie de un avocat competent care sa va reprezinte. O recomandare este cabinetul de avocatura AVM Consult. Odata ales, avocatul va poate ghida in tot aceste demers de executare silita. Iata si ce presupune acesta.
Prevederi din Codul de procedura civila
- Executarea silita se va realiza de catre executorul judecatoresc.
- Recuperarea datoriilor se poate realiza prin urmarirea bunurilor tertilor persoane ce pot raspunde in conditiile legii.
- Procedura va fi initiata de creditor. Va fi mai rapida recuperarea cand acesta, creditorul, are un titlu executoriu.
- Inainte de punerea in aplicare a recuperarii de datorii prin executare silita, veti fi somati despre acest fapt. In cazul in care nu se respecta acest lucru, puteti deschide un proces, intrucat va sunt incalcate drepturile la plata benevola si la informare.
Veniturile supuse executarii sunt veniturile sau alte bunuri ce pot fi executate. Trebuie spus ca executorul nu va retine toti banii unui executant. Din venituri, poate fi retinut de la o treime din salariul net, pana la jumatate din acesta. Daca se dovedeste ca venitul este unul foarte mic, atunci se decide retinerea doar a ceea ce depaseste jumatate din salariul minim net pe economie.
Important este de stiut de asemenea ca indiferent de tipul de credit neachitat, de valoarea acestuia, nu se vor retine sumele ce sunt alocatii ale copiilor, primite insa tot pe numele parintilor pana la majorat, pensia de intretinere sau de urmas, diurnele sau alte astfel de venituri ce intra in acelasi cont. Acestea nu pot fi executate silit niciodata.
Contestatia depusa
Contestatia pe care o puteti depune atrage dupa sine modalitatea de aparare. Prin aceasta actiune civila se poate anula executarea sau amana, se poate inceta sau lamuri situatia. Exista un termen de maximum 15 zile de la data prezentarii somatiei.
Pentru a depune o contestatie trebuie sa va adresati instantei de executare, adica judecatoria in a carei circumscriptie aveti domiciliu. Suspendarea executarii poate fi ceruta si daca platiti o cautiune.
Pentru a deschide o astfel de actiune, cheltuielile sunt suportate de cel care cere executarea, adica de creditor. Plata se recupereaza in cele din urma de la cel executat, suma ce include si onorariul executorului. Exceptie face cazul in care datornicul nu are bani pentru a fi executat, nimic ce poate acoperi prejudiciul.
Cat despre onorariul executorului, acesta poate fi contestat in instanta, daca pare ca este o suma prea mare. Aceasta suma are si ea o limita minima si maxima, conform legii. In acest sens, se poate depune contestatie in termen de 15 zile de la emiterea incheierii judecatoresti.
Pentru informatii detaliate, pentru sprijin intr-un astfel de demers cei interesati pot accesa pagina avmconsult.ro .
-
eAdvertising Departament PR - Vice president PR Department
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- EUROPEAN ADVERTISING HOLDING SRL
-
Pagina contact: Contact EUROPEAN ADVERTISING HOLDING SRL