Migrena - cauze, simptome si diagnostic

BUCURESTI - 6 mai 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Migrena reprezinta o forma particulara de cefalee, ea fiind cunoscuta si descrisa inca din cele mai vechi timpuri si afectand la momentul actual aproximativ 15% din populatia activa. Potrivit studiilor efectuate la acest nivel, este dovedit ca se intalneste de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati.

almaclinic.ro

almaclinic.ro

Migrena prezinta un caracter ereditar, ceea ce inseamna ca poate aparea in cadrul unei familii in care bunicul a suferit de migrena, deci fiul sau nepotul ar putea sa se confrunte in viitor cu aceasta afectiune.

Din punct de vedere simptomologic, migrena este descrisa ca o durere de cap, ce prezinta urmatoarele caracteristici:

    Unilaterala - afecteaza de obicei o jumatate a capului;
    Prezinta o intesitate moderat-severa;
    Caracter pulsatil;
    Amplificata de efortul fizic.

Cefaleea survine periodic sub forma unor atacuri ce pot prezenta o durata de la 4 ore chiar pana la 72 de ore. Pe durata acestui interval de timp, pacientul prezinta, in asociere cu durerea de cap, greata, varsaturi, tulburari ale vederii, ameteli si este deranjat de zgomote sau de lumini mai puternice. Frecventa unei crize poate varia de la o persoana la alta. Intrucat la unii exista posibilitatea de a aparea de cateva ori pe luna, in timp ce la altii frecventa se rezuma la cateva crize de-a lungul intregii vieti.

Medicii au incercat sa cerceteze frecventa acestora si caracteristicile pe care le presupun. Astfel, ca si reprezentantii www.almaclinic.ro, care ofera servicii de neurologie in cadrul clinicii pe care o detin si  ofera mai multe detalii cu privire la aceasta afectiune.

In mod firesc, sunt frecvente doua forme de migrene: migrena comuna (fara aura) si migrena clasica (cu aura).

Migrena comuna este cea mai frecventa, ilustrand caracteristicile mentionate anterior, in timp ce migrena clasica este precedata de un anumit fenomen neurologic, cunoscut sub denumirea de „aura”.

 In ce consta acesta?

Frecvent, iau nastere anumite tulburari vizuale sub forma unor lumini scantietaoare si zig-zaguri luminoase care preced cu aproximativ 10 - 60 de minute aparitia unei dureri de cap.

De ce apare migrena?

Conform cercetarilor care au fost realizate in acest domeniu, specialistii precizeaza ca este vorba despre un cumul de factori vasculari si chimici, care declanseaza periodic asemenea episoade. O substanta cunoscuta ca si serotonina are rolul de a determina ingustarea vaselor din creier intr-o prima faza.

Odata ce a a avut loc epuizarea sa la nivel cerebral, vasele se dilata si se inflameaza. Ingustarea vaselor cauzeaza tulburari vizuale, iar dilatarea si inflamarea vaselor raspund de aparitia durerilor resimtite la nivelul capului.

 

Cum se pune diagnosticul?

   In principiu, examenul clinic neurologic asociat istoricului familial, antecedentelor personale, precum si factorilor declansatori poate oferi informatii si detalii suficiente pentru a diagnostica migrena.

Exista situatii specifice, in care durerea poate prezenta un caracter atipic, un debut brusc si o alta serie de simptome. In aceste cazuri se vor impune anumite investigatii suplimentare.

 

In cadrul centrului medical-Alma Clinic, pacientilor le va fi asigurata o consultatie de baza realizata de catre medicul specialist in neurologie, urmat de o interpretare corecta si eficienta a RMN-ului si  CT-ului. Acestea din urma vor avea rolul de a prezenta date clare si corecte, astfel incat echipa medicala sa poata oferi un diagnostic sigur si cel mai important sa poata acorda un tratament corespunzator si eficient.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/migrena-cauze-simptome-si-diagnostic