Rolul copiilor in savarsirea slujbelor – tinute specifice si dedicarea timpului liber pentru viata bisericeasca

BUCURESTI - 8 noiembrie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Cu totii am observat ca in unele lacase de cult in timpul savarsirii Sfintei Liturghii preotii sunt acompaniati de copii, ce la randul lor au sarcini de indeplinit. Activitatea lor insa este una voluntara si poate insemna o apropiere de dogmele crestine, de ritualul pe care il are fiecare biserica, de lumea crestina si preoteasca.

Crilovic

Crilovic

Dupa cum dicteaza regulile lacaselor de cult, preotul trebuie sa poarte vesminte specifice atunci cand este in altar si savarseste Liturghia. Astfel, pentru cei care ii sunt ajutoare, se va impune acelasi lucru. Au inceput astfel sa existe cereri de imbracaminte specifica si pentru copii, magazinele de specialitate fiind deopotriva generoase in astfel de optiuni.

Purtarea stiharului de catre copii

Nu este nici joaca, nu este nici apartenenta la un grad din cadrul bisericii. Din punct de vedere al vesmintelor de genul stihare copii exista dorinta de a inchina respect, de a dovedi supunere fata de divinitate si de locul sfant. Copiii, adolescentii care doresc sa participle alaturi de preot la Liturghie sunt imbracati corespunzator, ca si cand ar fi o miniatura a unui diacon. Insa in cazul lor nu se pune problema de a fi hirotonisiti la varste atat de fragede.

O astfel de alegere insa vine cu binecuvantarea preotului paroh. Cu alte cuvinte, preotul din cadrul bisericii respective trebuie sa ofere acordul sau ca un copil sa ii fie insotitor. Acesta este instruit ca atare pentru ca activitatea sa nu depaseasca puterea sa fizica.

Stiharul, un element vestimentar de nelipsit

Din punct de vedere al tinutelor specifice pentru diversele trepte ierarhice din cadrul bisericii stiharul este un element comun. Stiharul este un vesmant sfintit, ce se poarta la slujbe, lung, larg si care acopera tot corpul. In trecut acesta se confectiona indeosebi din lana, insa actualmente, datorita varietatilor de optiuni se regasesc stihare realizate din brocard sau alte tipuri de materiale. De asemenea, o alta diferenta este ca in trecut stiharul era alb, insa acum acesta poate fi galben sau rosu.

O astfel de tinuta exista pentru toate treptele clericale. Ce era important si este si acum se refera ca cel care ajunge sa poarte un astfel de articol vestimentar sa cunoasca randuiala bisericii si sa inteleaga rolul si importanta vesmantului.

Cu exceptia stiharului pentru diaconi acesta se poarta numai pentru acele momente de slujire in biserica. Din punct de vedere simbolic acesta reprezinta stralucirea, curatirea spirituala, fiind corelat cu ingerii ce si-au facut aparitia in fata Domnului imbracati in vesminte stralucitoare, albe.

Se disting anumite modele ce infrumuseteaza stiharele. Acestea au si ele o importanta. Spre exemplu raurile brodate aduc aminte de varsarea sangelui lui Hristos.

Inainte de a fi imbracat stiharul trebuie spusa si o rugaciune specifica. Acest lucru se aplica chiar si in cazul copiilor, ajutoarele preotilor.

Pentru achizitionarea acestora exista magazine de specialitate si producatori renumiti. In acest sens Crilovic se remarca pe piata de profil, iar exista sa indelungata pe aceasta nisa este ca si o recomandare pentru calitatea serviciilor. In cadrul paginii lor, vesmintebisericesti.ro se vor regasi colectiile de produse bisericesti disponibile, ce se pot comanda specific de asemenea.