Trasee culturale de plimbare in Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca

BUCURESTI - 30 decembrie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Sport, Turism

Din aprilie 2017 va puteti plimba pe traseele culturale din Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca, alaturandu-va miscarii internationale de sport popular (walking).

Asociatia EuroTrainer a finalizat impreuna cu partenerul norvegian Horten Marsjklubb proiectul ”Marcarea si promovarea a trei trasee de walking cultural in Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca” finantat din Fondul pentru Relatii Bilaterale la Nivel National din cadrul Granturilor SEE si Norvegiene.

Cele trei trasee (Bucurestiul interbelic, Chindia si Klausenburg) pun in valoare, pe circuite de 8-10 km marcate pe harta, obiective culturale reprezentative pentru fiecare din cele trei orase.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea oraselor Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca in circuitul bilateral (Romania-Norvegia) si international de walking cultural, in principal in reteaua Federatiei Internationale de Sport Popular (Internationaler Volkssportverband - IVV), in care Romania este reprezentata prin Asociatia EuroTrainer.

IVV are ca obiectiv sa contribuie la cunoasterea reciproca si buna intelegere dintre natiuni prin incurajarea sportului non-competitiv in aer liber, crearea de relatii de prietenie, promovarea valorilor culturale, initierea schimbului cultural la nivel national si international. IVV, cu sediul in Germania, a fost infiintata in anul 1968. In prezent are peste 40 de membri in Europa, Asia, Australia, Noua Zeelanda si cele doua Americi.

Cele trei trasee de walking cultural sunt deja inscrise ca circuite permanente IVV, oferite anual, in perioada 1 aprilie - 31 octombrie, participantilor din tara si strainatate.

Cei interesati sa descopere patrimoniul cultural din cele trei orase, pot alege sa parcurga traseele culturale si sa descopere miscarea IVV. Contactand cluburile de walking IVV locale, vor primi gratuit pachetele de walking IVV, inclusiv harta pe care sunt marcate obiectivele culturale, cu fotografia si descrierea bilingva a fiecaruia.
Parcul Kiseleff

Parcul Kiseleff

 Numai acolo unde ai fost pe jos, ai fost cu adevarat. 

Goethe

TRASEE CULTURALE IN BUCURESTI, TARGOVISTE SI CLUJ-NAPOCA

In perioada iulie-decembrie 2016 asociatia EuroTrainer a derulat impreuna cu partenerul norvegian Horten Marsjklubb proiectul ”Marcarea si promovarea a trei trasee de walking cultural in Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca” finantat din Fondul pentru Relatii Bilaterale la Nivel National din cadrul Granturilor SEE si Norvegiene.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea celor trei orase - Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca - in circuitul bilateral (Romania-Norvegia) si international de walking cultural, in principal in reteaua Federatiei Internationale de Sport Popular (Internationaler Volkssportverband - IVV), in care Romania este reprezentata prin Asociatia EuroTrainer.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

- realizarea unui schimb de experienta intre reprezentanti ai asociatiei EuroTrainer si ai Horten Marsjklubb cu privire la crearea de trasee permanente de walking si promovarea acestora in reteaua internationala a IVV;

- marcarea pe harta a cate unui circuit de walking cultural in fiecare din cele trei orase;

- asigurarea pachetelor de walking (carnete de start, carnete de inregistrare a kilometrilor parcursi si a numarului de evenimente, harti ale traseului) pentru un numar de 3000 de participanti potentiali;

- promovarea la nivel local, national si international a circuitelor de walking cultural. 

S-au marcat pe harta urmatoarele trei trasee de walking cultural:

1. Interbellum Bucharest , un circuit cu lungimea de 10 km, care pune in valoare patrimoniul cultural si natural de la Sosea, circuit variat in care alterneaza cladiri-simbol pentru perioada interbelica, muzee, parcuri, spatii de relaxare, ansambluri statuare, monumente;

2. Chindia Targoviste, un circuit de 8 km, care concentreaza tot ce este reprezentativ pentru istoria medievala si contemporana a orasului, incepand cu Complexul muzeal Curtea Domneasca in care s-au succedat peste 33 de domnitori ai Tarii Romanesti si terminand cu Muzeul Comunismului, deschis la Unitatea Militara la care au fost detinuti si executati sotii Ceausescu;

3. Klausenburg, Cluj-Napoca, un circuit de 8 km, care pornind de la Cetatuia, locul de belvedere al orasului, trece pe langa principalele obiective culturale ale orasului, foste palate, in prezent muzee, piete cu ansambluri statuare impunatoare, lacasuri de cultura, parcuri, biserici, universitați, cladiri cu valoare arhitecturala si istorica.  

Incepand cu anul 2017 sunt disponibile pachetele de walking pentru traseele culturale din Bucuresti, Targoviste si Cluj-Napoca, specifice miscarii internationale de sport popular.

Cele trei trasee de walking cultural sunt deja inscrise ca circuite permanente IVV (Internationaler Volkssportverband) si oferite anual, in perioada 1 aprilie - 31 octombrie, participantilor din tara si strainatate.

IVV are ca obiectiv sa contribuie la cunoasterea reciproca si buna intelegere dintre natiuni prin incurajarea sportului non-competitiv in aer liber, crearea de relatii de prietenie, promovarea valorilor culturale, initierea schimbului cultural la nivel national si international. IVV, cu sediul in Germania, a fost infiintata in anul 1968. In prezent are peste 40 de membri in Europa, Asia, Australia, Noua Zeelanda si cele doua Americi.

Cei interesati sa descopere patrimoniul cultural din cele trei orase, pot alege sa parcurga traseele culturale si sa descopere miscarea IVV. Contactand cluburile de walking IVV locale, vor primi gratuit harta pe care sunt marcate obiectivele culturale, cu fotografia si descrierea bilingva a fiecaruia.

Despre EUROTRAINER

Asociatia EuroTrainer, persoana juridica de drept privat, non-profit, s-a constituit in anul 2006.

Scopul asociatiei este promovarea valorilor europene, incluzand valorile nationale, prin activitati educationale, sociale, civice, culturale, artistice, sportive, turistice, ecologice, interdisciplinare destinate persoanelor de orice varsta.

Printre altele, asociatia si-a propus promovarea schimbului intercultural, promovarea Romaniei ca destinatie turistica, inclusiv de turism cultural, in principal prin introducerea acesteia in circuitul international al organizatorilor de activitati turistice si sportive cu caracter non-competitiv, crearea unei infrastructuri adecvate organizarii evenimentelor de turism si/sau sport popular, cu caracter permanent sau ocazional, care sa puna in valoare patrimoniul natural, cultural, arhitectural, traditiile nationale si locale.

Incepand cu anul 2009, asociatia a devenit membru al Internationaler Volkssportverband – IVV (Federatia Internationala de Sport Popular), al carei scop este sa contribuie la cunoasterea reciproca si buna intelegere dintre natiuni prin incurajarea prieteniei internationale, socializarea si voluntariatul prin evenimente de walking, ciclism, inot, cu caracter non-competitiv.

Ca reprezentanta a Romaniei in IVV, EuroTrainer organizeaza evenimente internationale in Romania (Bucuresti, Brasov, Poiana Brasov, Targoviste, Sibiu, Cluj-Napoca). De asemenea, reprezinta Romania la Olimpiadele IVV si evenimentele continentale