Eco-responsabilitatea: o componenta esentiala in ADN-ul companiilor de maine!

BUCURESTI - 15 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Aceasta a fost concluzia finala si mesajul comun al tuturor specialistilor invitati in cadrul Green Conference 2009, un eveniment marca Evensys, organizat in parteneriat cu Cosmote, Ericsson si Arctic, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti.

Eco-responsabilitatea: o componenta esentiala in ADN-ul companiilor de maine!

Evenimentul a reunit aproximativ 170 de participanti, pe parcursul celor 4 sesiuni interactive, aducand in prim-plan cele mai relevante subiecte “verzi” de pe agenda publica curenta. S-a vorbit astfel despre afacerile durabile si evolutia acestui concept in Romania: unde suntem acum si ce ne rezerva viitorul; despre importanta investitiilor constante in green CSR si pasii esentiali ce stau la baza dezvoltarii unor proiecte verzi autentice, cu un impact pozitiv real; despre eficientizarea campaniilor de eco-responsabilizare cu ajutorul social media etc.

Evenimentul a debutat cu o dezbatere pe tema “green business” si locul eco-responsabilitatii in cadrul viziunii de CSR, moderata de catre Doru Mitrana (Executive Director, MaiMultVerde). Au raspuns invitatiei de a discuta deschis si onest despre acest subiect Florina Serban (CSR Coordinator, Cosmote), Mona Nicolici (Communication Manager, Petrom), Mugurel Radulescu (Public Affairs & Communications Manager Romania & Republic of Moldova, Coca-Cola Hellenic Romania), Anca Nuta (Identity & Communication Director (Ad Interim), UniCredit Tiriac Bank) si Diana Klusch (Corporate Affairs Director, Ursus Breweries).

Florina Serban a vorbit despre puterea exemplului si importanta capitalului uman in adoptarea unei conduite corporative eco-responsabile. Implicarea angajatilor in actiuni de eco-voluntariat si stimularea lor in acest spirit joaca un rol esential atat in consolidarea relatiei angajat – angajator, cat si in integrarea cu succes a dimensiunii responsabilitatii fata de mediu in practica curenta a unei organizatii. Este mult mai usor sa devii o companie eco-responsabila si sustenabila atunci cand exista un fundament real, iar angajatii tai adera si sprijina activ viziunea promovata.

Mona Nicolici a reamintit importanta dialogului cu stakeholderii-cheie in dezvoltarea si implementarea proiectelor de eco-responsabilitate: jurnalistii, comunitatea, liderii de opinie si, mai ales, autoritatile implicate. Eficientizarea dialogului dintre sectorul privat si cel guvernamental este unul din factorii esentiali, ce pot influenta in mod pozitiv impactul initiativelor responsabile, venite din partea mediului corporativ. Investitia intr-o comunitate implica un angajament pe termen lung si o atenta analiza a nevoilor si problemelor reale cu care acea comunitate se confrunta, iar autoritatile reprezinta o veriga importanta in acest amplu proces de diagnosticare. Conversatie merge astfel dincolo de un dialog conjunctural, mizand pe o relatie bazata pe o continua consiliere, atat pe parcursul derularii proiectelor, cat mai ales, dupa finalizarea acestora.

Mugurel Radulescu a adus in discutie necesitatea reglementarii eco-responsabilitatii corporative prin adoptarea unor politici evaluate in mod constant, la un nivel profesional, reamintind totodata “pericolul” actiunilor punctuale si conjuncturale, camuflate in exercitii de marketing, orientate catre o capitalizare pe termen scurt la nivel de imagine. Discutia este extinsa si general valabila nu doar in ceea ce priveste companiile in mod direct poluatoare, ci pentru intreg mediul corporativ, care se confrunta astazi cu asteptari tot mai mari din partea opiniei publice.

Diana Klusch a venit cu noi argumente in ceea ce priveste necesitatea unei investitii constante si coerente in CSR si, implicit, in eco-responsabilitate, dar si a setarii unui cadru formal de reglementare. Astfel, Diana a vorbit despre responsabilitatea corporatista ca fiind acel ADN al unei companii, ce seteaza si coordoneaza directiile de actiune la nivelul intregului “organism”. Evaluarea periodica, cat si fixarea unor standarde riguroase in aceasta directie, cu atat mai mult in cazul companiilor multinationale, sunt doua dintre masurile esentiale ce pot contribui la dezvoltarea si implementarea cu succces a unui program coerent de sustenabiltate si dezvoltare durabila.

Reprezentand o companie al carei impact asupra mediului nu este unul vizibil si direct, Anca Nuta a pledat si ea pentru continuitate si consecventa in derularea initiativelor de CSR, vorbind despre integrarea acestei componente in viziunea strategica a unui business si canalizarea tuturor eforturilor pentru imprimarea acestui mesaj la nivelul intregii organizatii. Ea propune astfel un “model organic” de investitie in sustenabilitate, ce mizeaza pe o evolutie naturala, bazata pe valori adoptate si promovate in mod activ, catre toate categoriile de stakeholderi, interni sau externi.

Cea de-a doua sesiune a abordat tema solutiilor viabile pentru afaceri sustenabile autentice, in care orientarea pe termen scurt si exclusiv catre maximizarea profitabilitatii este inlocuita de o viziune reconfigurata dupa modelul Triple Bottom Line (TBL- oameni, planet, profit). Astazi, cand responsabilitatea sociala este pe cale sa devina subiect de standardizare ISO, companiile trebuie sa constientizeze ca investitia in eco-responsabilitate nu este o simpla actiune conjuncturala, ci un obiectiv strategic de business, care in final, poate contribui la cresterea profitabilitatii pe termen lung.

Doi specialisti locali si un invitat international au dezvaluit celor prezenti mecanismele din spatele unor afaceri durabile si pasii ce trebuie parcursi pentru a traduce cu succces eco-resposabilitatea in practica curenta a unei companii.

Ruxandra Voda (Corporate Affairs Manager, Cosmote) a vorbit despre strategia de eco-responsabilitate a grupului Cosmote si despre modul in care aceasta dimensiune a fost intregrata in plan local, totul sub viziunea unei abordari de business omogene, ce a vizat directii precum valori, operatiuni, structura si procese organizationale.

Angelo Giannattasio (Business Development & Sales Support Manager, Ericsson Italia), a discutat despre importanta si rolul tehnologiei in construirea unui cadru de viata sustenabil si modul in care Ericsson a ales sa faca diferenta investind in mod constant in directia reducerii consumului energetic si a actiunilor poluatoare, readucand in atentie modelul afacerii TBL. Obiectivul final: o contributie activa, autentica si durabila in trei directii esentiale: imbunatatirea stilului de viata, inovatia si dezvoltarea tehnologica, dar si dezvoltarea socio-economica.

Loredana Caradimu (Business Director, Ogilvy One & Ogilvy Earth) a vorbit despre necesitatea orientarii catre o noua abordare la nivel social, politic, economic, in care companiile trebuie sa se adapteze coordonatelor socio-culturale actuale. Alternativa viabila si solutia propusa prin proiectul Ogilvy Earth mizeaza pe investitia in viziuni sustenabile de business si programe de comunicare orientate catre viitor.

Cea de-a treia sesiune, moderata de Dragos Dehelean (Managing Partner, Selenis) a fost dedicata bunelor practice, studiilor de caz, dar si tendintelor pentru 2010 in domeniul green CSR din Romania, un an in care PR-ul corporate va avea nevoie de contexte pozitive si de parteneriate cu terte parti, iar relatia companiilor cu autoritatile va deveni si mai importanta. Astfel, sesiunea a inclus 5 studii de caz, ce au adus in prim-plan proiecte derulate de cele mai active si recunoscute companii si organizatii din domeniul eco-responsabilitatii din Romania: Green Office (Cosmote), Scoala lui Andrei (Petrom), Proiectul “Personal Carbon Tracking Scheme (PACT)”pentru angajati & Energy Bureau Service (WSP Romania), Caravana colectarii selective (Eco-Rom Ambalaje) si Coltul Verde (Recolamp).

S-a vorbit despre viziune, provocari si obiective, strategii si tehnici de implementare, categorii de stakeholderi si beneficii oferite, masuri de evaluare, resurse utilizate si, mai ales, rezultate concrete obtinute.

Florina Serban a prezentat pe larg viziunea din spatele Green Office, programul de protejare a mediul inconjurator pentru angajatii Cosmote, initiat in anul 2008.

Mona Nicolici a vorbit despre Scoala lui Andrei, un concurs national pe teme eco- civice adresat elevilor si profesorilor din toate cele 11.500 de scoli generale din Romania, ce se desfasoara sub brandul “Tara lui Andrei”, cea mai recenta initiativa Petrom de responsabilitate sociala.


Delia Gorgos (Senior Consultant, WSP Romania) a dezvaluit celor prezenti rezultatele a 2 proiecte ce au urmarit constientizarea in randul angajatilor a amprentei de carbon si a posibilitatilor de reducere a acesteia.

Lorita Constantinescu (PR & Communication Manager, Eco-Rom Ambalaje) a dezvaluit informatii din culisele proiectului “Caravana colectarii selective”, o ampla campanie de informare si de educare a populatiei cu privire la necesitatea colectarii selective, o masura esentiala pentru indeplinirea obligatiilor de valorificare a deseurilor de ambalaje, asumata de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Alexandru Laibar (Customer Care Manager, Recolamp) a vorbit despre “Coltul Verde”, un proiect national, ce propune o solutie eficienta de gestionarea a deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusive surse de lumina.

Evenimentul a gazduit la final Green Social Media, o sesiune speciala de workshop-uri dedicate eficientizarii campaniilor de comunicare green cu ajutorul social media (Twitter, bloguri, Facebook etc.). Cinci dintre cele mai active nume din blogosfera locala au fost invitate sa ofere solutii viabile pentru cresterea vizibilitatii online si implicarea comunitatilor si influentatorilor in sprijinirea cauzelor “verzi”: Cristian Manafu (http://manafu.blogspot.com/), Alexandru Negrea (http://buddha.voce.ro, Adrian Ciobotaru (http://www.adrianciubotaru.ro/ ), Bobby Voicu (http://www.bobbyvoicu.ro/) si Adrian Soare (http://www.succesdublu.ro/).

“Ne-am dorit ca Green Conference sa ofere participantilor ocazia ideala pentru a descoperi best practices, exemple inspirationale, dar si solutii concrete pentru afaceri sustenabile. Eco-responsabilitatea este inca la inceput in Romania, insa cu siguranta ca in anii ce urmeaza se vor produce schimbari majore in aceasta directie. Despre ce va intampla intre timp si cum vor evolua lucrurile, vom discuta in mod cert la urmatoarea editie Green Conference” afirma Cristian Manafu, Managing Partner, Evensys.

Prezentarile vorbitorilor invitati in cadrul Green Conference vor fi in curand disponibile pe site-ul evenimentului, in sectiunea dedicata programului: http://www.greenconference.ro/program.php

Despre Evensys

DESPRE EVENSYS
Cu 3 ani de experienta in dezvoltarea de conferinte si seminarii proprii, Evensys (www.evensys.ro) organizeaza in acest moment o paleta larga de evenimente, ce trateaza tematici actuale, relevante atat pentru industria de business locala, cat si pentru cea din Europa Centrala si de Est. Astfel, Evensys dezvolta conferinte si seminarii proprii, ce acopera 5 arii de expertiza: Marketing & Comunicare, Internet & New Media, Financiar & Investitii, Real Estate si Retail.

Incepand cu luna octombrie a.c, Evensys se va lansa pe segmentul evenimentelor premium, organizand in premiera pentru piata locala o serie de workshop-uri specializate in colaborare cu Management Centre Europe (MCE), unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii dedicate dezvoltarii strategiilor de management la nivel international, cu activitati in Europa, Estul Mijlociu si Africa de Nord.

De asemenea, Evensys este organizatorul a doua cluburi de networking, dedicate industriei de real estate si celei online: REIS (www.reis.ro) si Web-Club (www.web-club.ro).

Oana Gargarea
Event Coordinator
Web: www.evensys.ro
Telefon: 021/231.72.13/14/15
Fax: 021/231.72.16
office@evensys.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/evensys/eco-responsabilitatea-o-componenta-esentiala-in-adn-ul-companiilor-de-maine