In Uniunea Europeana, Romania se afla in categoria tarilor cu cotele cele mai mici de impozitare

BUCURESTI - 8 februarie 2012

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate, Juridic

Legislatia TVA, impozitele directe, modificarile contabile si preturile de transfer sunt cateva dintre subiectele majore ce s-au regasit pe agenda TaxEU Forum 2012, cel mai important eveniment local de legislatie, fiscalitate si contabilitate organizat de Evensys pe 8 februarie la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti.

In Uniunea Europeana, Romania se afla in categoria tarilor cu cotele cele mai mici de impozitare

Prima zi a evenimentului TaxEU a reunit peste 250 de participanti si a oferit analize complete, interpretari si recomandari practice privind modificarile legislative majore cu aplicabilitate din 2012, introduse de autoritatile locale in contextul situatiei economice actuale. Evenimentul va continua si maine, 9 februarie, cu o serie de sase seminarii pe teme de fiscalitate.

Prima zi a debutat cu o sesiune dedicata provocarilor legislative si fiscale pentru firmele romanesti in 2012, ce a reunit in panelul de vorbitori cunoscuti practicieni si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai celor mai importante companii de consultanta din Romania.

Oana Ciurea (Director, Directia de Impozite Directe, Ministerul Finantelor Publice) a realizat o prezentare succinta a obiectivelor modificarilor legislative adoptate in domeniul fiscal in cursul anului 2011 si a continuat cu o analiza a principalelor masuri fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2012. In plus, aceasta a subliniat angajamentul Guvernului fata de mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, fapt ce va fi avut in vedere in continuare in procesul de elaborare a masurilor fiscale pentru perioada imediat urmatoare.

Angela Rosca (Managing Partner, TaxHouse – Taxand Romania) a debutat cu ideea ca in contextul economic actual al Uniunii Europene, Romania se afla in categoria tarilor cu cotele cele mai mici de impozit pe profit, dupa Cipru si Bulgaria (10%), Irlanda (12.5%), Letonia si Lituania (15%) si una dintre cele mai ridicate cote de TVA, dupa Ungaria (27%), Danemarca si Suedia (25%). In plus, aceasta a pus accent asupra problemelor esentiale ale administrarii fiscale, anume: multitudinea de declaratii, lipsa accesului la informatii on-line (e.g. fisa pe platitor), relatia cu functionarii publici etc.

Despre nevoia de stabilitate si predictie in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic a vorbit Dragos Doros (Partner, NNDKP Consultanta Fiscala), care a rezumat ca desi numarul modificarilor fiscale este foarte mare (exista 34 de modificari de cod fiscal, de procedura fiscala si de norme in ultimii doi ani) ele pot fi mult mai usor acceptate de catre mediul de afaceri daca ar fi parte a unei strategii pe termen mediu si lung care sa cuprinda obiective si mijloace de atingere a lor si trebuie procedat  conform legii responsabilitatii fiscal-bugetare. Astfel, chiar daca numarul modificarilor a fost foarte mare, modificarile importante ale politici fiscale sau de cuantumuri de taxe au fost foarte putine, aceasta fiind o dovada totusi a stabilitatii fiscale.

Cea de-a doua sesiune a inceput cu prezentarea lui Gelu Gherghescu (Advisory Partner, Ernst & Young), care a dezbatut aplicarea legislatiei pentru inlocuirea sistemului romanesc de raportare contabila RAS cu sistemul international IFRS, analizand implicatiile ridicate de trecerea la IFRS asupra fiscalitatii institutiilor de credit.

Ionut Bohalteanu (Partner, Musat & Asociatii – Tax Advisory) a analizat aplicabilitatea contributiilor sociale si retinerilor la sursa a impozitului pe venit in cadrul conventiilor civile si a realizat o paralela a impunerii si retinerilor la sursa aplicabile contractelor cu profesionistii in regimul actual versus regimul fiscal aplicabil din 1 iulie 2012.

Ioana Gheorghe (Manager, Tax Advisory, Mazars) a vorbit despre modificarile preturilor de transfer la nivel local si international, informatii completate cu aspecte privind atentia autoritatilor fiscale asupra tranzactiilor intra-grup, pierderile operationale si documentatia preturilor de transfer.

Dan Schwartz (Managing Partner, RSMScot) a urmarit aspecte precum: conventiile de evitare a dublei impuneri (DTT), ce stau la baza impozitarii persoanelor care obtin venituri din alte state decit statul lor de resedinta, modelul OECD privind Conventiile care reglementeaza impozitarea veniturilor si a capitalului (Modelul OECD de DTT) si comentarii la Modelul OECD de DTT.

Emilia Moise (Head of Tax Department, Grant Thornton) a adus in atentia participantilor noile provocari ridicate de ultimele modificari ale codului fiscal in materie de impozit pe profit, realizand o structurare a acestora in functie de prevederile cu caracter general, prevederile pentru contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu IFRS si prevederile specifice contribuabililor inactivi.

TaxEU Forum 2012 a fost organizat alaturi de cele mai prestigioase companii de consultanta: Ernst & Young, Biris Goran, Popovici Nitu & Asociatii, TaxHouse – Taxand Romania, NNDKP Consultanta Fiscala, Mazars Romania, Musat & Asociatii – Tax Advisory, RSMScot, Grant Thornton Romania, KPMG si Baker Tilly Klitou.  Detalii complete despre eveniment sunt disponibile pe www.taxeu.ro

Despre Evensys

Cu 5 ani de experienta in dezvoltarea de conferinte si seminarii proprii, Evensys (www.evensys.ro) organizeaza in acest moment o paleta larga de evenimente, ce trateaza tematici actuale, relevante atat pentru industria de business locala, cat si pentru cea din Europa Centrala si de Est. Astfel, Evensys dezvolta conferinte si seminarii proprii, ce acopera 5 arii de expertiza: Marketing & Comunicare, Internet & New Media, Financiar & Investitii, Real Estate si Retail.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/evensys/in-uniunea-europeana-romania-se-afla-in-categoria-tarilor-cu-cotele-cele-mai-mici-de-impozitare