De ce sa soliciti fundatii speciale cand ai nevoie de un fundament rezistent

BUCURESTI - 10 mai 2022

Comunicat tip General in Constructii

Fundatiile rezistente, odata construite, nu sunt neaparat vizibile, dar se simt. Ele sunt puternice, eficiente si ascunse vederii, dar trebuie remarcat faptul ca fundatiile sunt proiectate si construite pentru a fi invizibile, dar apreciate atunci cand presiunile, provocarile si dificultatile le testeaza forta.

Fundatie

Fundatie

Conditiile de teren determina in diverse situatii adoptarea lucrarilor de fundatii speciale in adancime sau imbunatatirea pe cale artificiala a parametrilor fizico-mecanici ai terenului. Aceste fundatii speciale indirecte (de adancime) sunt realizate prin intermediul unor elemente de constructii speciale denumite in general “piloti”, si care au rolul de a transfera incarcarile constructiei, atunci cand stratul bun de fundare se gaseste la o adancime mare.

Care este scopul unei fundatii?

Sa nu uitam ca forta unei cladiri consta in fundatia ei. Scopul principal al acestor fundatii speciale ale cladirilor este de a tine structura deasupra acesteia si de a o mentine in pozitie verticala. O fundatie prost construita poate fi periculoasa pentru proprietarii cladirii si pentru cei din vecinatate. Cum cladirile inalte, care par ca ating cerul au intrat in trend, a devenit cu atat mai important sa existe fundatii puternice. Prin urmare, este extrem de esential sa se determine calitatea constructiei atunci cand sunt in cautare complexe de birouri, puncte de vanzare pentru magazine cu amanuntul sau apartamente de vanzare.

O fundatie joaca trei roluri majore in constructia unei structuri:

1. Partea de baza este sa sustina sarcina intregii cladiri.

2. O fundatie buna si puternica mentine cladirea in picioare, in timp ce fortele naturii isi fac treaba. Fundatiile bine construite mentin cladirile in siguranta in timpul calamitatilor precum cutremur, inundatii, vanturi puternice etc.

3. Fundatia trebuie sa fie construita astfel incat sa impiedice umiditatea pamantului sa se infiltreze si sa slabeasca structura.

Potrivit expertilor si inginerilor in constructii, fundatia trebuie sa fie capabila sa reziste la sarcina „moarta” si la sarcinile „vii”. Sarcina moarta este greutatea sau sarcina structurii de baza in sine. Aceasta se numeste sarcina moarta, deoarece ramane constanta. Pe de alta parte, sarcina vie este greutatea oamenilor si a altor obiecte pe care le aduc cu ei. Fundatia trebuie sa fie ferma si trebuie sa poata canaliza greutatea intregii cladiri catre sol. Daca cladirea este construita pe regiuni in panta sau pe teren umed, fundatia trebuie sa fie personalizata si durabila.