Romania are un potential de crestere a eficientei energetice de 30%

BUCURESTI - 1 octombrie 2010

Comunicat tip General in Afaceri

Expo Media a incurajat dezvoltarea energetica nationala la “Energy Developments in the European Union - implications on Romania”, in intervalul 29 - 30 Septembrie 2010, la J.W. Marriott Grand Hotel, Bucuresti.

Cu ajutorul resurselor interne superioare altor state europene (27% carbuni, 18% petrol, 38% gaz, 17% hidroenergie si energie nucleara) Romania are un potential de crestere a eficientei energetice de pana la 30%. Tara noastra se remarca in mod negativ prin costuri foarte mari ale industriei de prelucrare a gazului; acest aspect descurajeaza competitivitatea si investitiile straine. Pentru ca piata energetica din Romania sa se alinieze la standardele europene trebuie ca triunghiul strategic competitivitate - dezvoltare durabila - securitate de aprovizionare energetica, sa se aplice atat in structurile private, cat si in cele publice.

Expo Media a desfasurat un amplu proiect adresat sectorului energetic, “Energy Developments in the European Union - implications on Romania”, pe parcursul a doua zile, 29 - 30 Septembrie 2010, in care reprezentantii Comisiei Europene si ai celor mai importante companii energetice din lume, au punctat directii practice de dezvoltare a pietei locale de energie. Evenimentul a avut peste 160 de participanti din cele mai influente zone industriale din Romania.
Printre masurile discutate la nivel inalt de speakerii si participantii acestei editii se numara:
-Simplificarea legislatiei din domeniul energiei.
-Stoparea coruptiei si cooperarea companiilor cu Autoritatile de Stat.
-Reducerea consumului de energie cu pana la 40% pana in 2014.
-Extinderea capacitatii de depozitare a resurselor energetic locale.
-Diminuarea emisiilor de carbon si stoparea efectelor de tip schimbare climatica.
-Cresterea investiilor de modernizare tehnologica a sectorului energetic.
-Importanta standardelor de siguranta in domeniul radioprotectiei.
-Informarea si educarea populatiei privind metodele de reducere a consumului energetic.
-Consolidarea de relatii durabile intre institutiile UE si industria nucleara locala.
-Importanta proiectului Nabucco - pod energetic de gaz intre Asia si Europa.
- Crearea de noi locuri de munca in industria europeana care exploateaza sursele regenerabile de energie si in industriile din domeniul protectiei mediului prin demararea de noi proiecte de profil.

Principalele obiective ale politicii UE privind schimbările climatice şi eficientizarea energetica pentru intervalul 2010 - 2020 :
-Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul din 1990.
-Promovarea surselor regenerabile de energie - 20% din consumul final brut al UE fata de 8,5% in 2005.
-Imbunatatirea eficientei energetice prin economisirea cu 20% a consumului UE de energie primara.
-Cresterea de 4 ori a nivelului actual al fondurilor publice si private de cercetare-dezvoltare in domeniul energiei, cu accent pe tehnologiile aferente surselor regenerabile de energie si eficienţei energetice.

Concluziile acestei reuniuni strategice de talie internationala au fost ca Romania se bazeaza pe o economie energointensiva, iar sectoarele cu cel mai mare potential de economisire a energiei sunt: sectorul rezidential, industria, transporturile si alimentarea centralizata cu energie termica.
Printre personalitatile marcante care au sprijinit in mod activ acest eveniment de nisa, in calitate de speakeri, se numara: Fabrizio Barbaso, Deputy Director-General, DG Energy, European Commission, Mircea Geoana - Presedintele Senatului Roman, Ion Ariton - Ministrul Economiei Romaniei (prin intermediul Secretarului de Stat din Ministerul Economiei, Karoly Borbely), Leonard Orban - Consilier al Presedintiei Romane, fost Comisar European, Varujan Vosganian - Presedinte al Comisiei Economice, Industrii si Servicii, Senatul Romaniei, fost Ministru al Economiei, Piotr Wozniak, fost Ministru al Economiei din Polonia, si Ron Van Erck, Policy Officer, Regulatory Policy & Promotion of Renewable Energy, DG Energy (ENER), European Commission.

ʺAm initiat proiectul «Energy Developments in the European Union - implications on Romania» din dorinta de a contribui activ la planul de solutii de stabilizare economica a mediului de business local. Evenimentul de nisa raspunde nevoilor energetice din Romania si subliniaza importanta energiei drept resursa cu cel mai mare potential de exploatare. UE se afla in plin proces de revizuire a politicii energetice europene pentru intervalul 2011 - 2020, iar acest demers implica redefinirea strategiei energetice din Romania. Noile norme si propuneri de dezvoltare au drept scop liberalizarea pietelor de energie electrica si gaz natural, care va genera o crestere a ponderii energiei regenerabile din Romania (cu pana la 24% din consum pana in 2020) si interconectarea sistemelor de transport de energie cu retelele europene. Ne bucura faptul ca acest concept de eveniment de business a atras atentia si sprijinul celor mai importante institutii europene, companii locale si al celor mai cunoscuti lideri de opinie ai momentului, din Romaniaʺ. - Madalina Vilau, General Manager Expo Media.
Pentru mai multe informatii despre eveniment va rugam sa accesati www.conferinte.ro.
“Energy Developments in the European Union - implications on Romania” a avut loc cu sustinerea partenerilor: Enel Romania - Platinum Partner, PETROM – Gold Partner, CEZ Romania – Silver Partner si a partenerilor ARMAX GAZ, E.ON, PricewaterhouseCoopers, Competence Call Center si Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/expo-media/romania-are-un-potential-de-crestere-a-eficientei-energetice-de-30