COPIII DIN JIMBOLIA AU O GRADINITA NOUA! PROGRAMUL FAST AJUTA COMUNITATEA LOCALA

Timisoara - 15 septembrie 2005

Comunicat tip General in Social

USAID prin CHF International România desfăşoară un program de asistenţă în valoare de 400.000 USD destinat exclusiv judeţului Timiş, program realizat pentru inlaturarea efectelor negative ale inundatiilor din luna aprilie 2005.

Una dintre localitatile beneficiare este Jimbolia, unde Gradinita cu program normal nr.3 a fost puternic deteriorata de apele care au inundat localitatea. Prin implicarea Asociatiei de Caritate Blythswood Romania, filiala Banat, si cu colaborarea Primariei, acum gradinita este ca si noua.

COPIII DIN JIMBOLIA AU O GRADINITA NOUA! PROGRAMUL FAST AJUTA COMUNITATEA LOCALA

Deoarece doua sali de curs, un grup sanitar si o magazie de alimente se afla la demisolul cladirii, acestea au fost deteriorate de apele care au stationat in incinta. Prin lucrarile efectuate, s-a ridicat nivelul podelelor, au fost montate podele noi din laminat de lemn, s-a pus gresie la grupul sanitar, pe hol si in magazie, au fost refacuti si zugraviti peretii, si s-a montat usi noi din termopan. Primaria a contribuit cu fondurile necesare pentru schimbarea ferestrelor din lemn cu unele din termopan, introducerea de calorifere noi si aductiunea de gaz metan, astfel incit copiii sa fie protejati de frigul iernii. Lucrarile au durat 2 luni, au generat venituri pentru 6 persoane din Jimbolia.

Astfel, cei 75 de copii care vin la Gradinita nr.3 din Jimbolia beneficiaza de sali de clasa in conditii de igiena si salubritate maxima. Valoarea proiectului a fost de 5.152$, fonduri americane nerambursabile.

La inaugurarea acestui obiectiv, care a avut loc astazi, 15 septembrie 2005, au participat dl. Kaba Gabor, primar, dna Silvia Dan, inspector invatamint prescolar, reprezentantii CHF International Romania si Asociatiei de Caritate Blythswood Romania filiala Banat, personalul Gradinitei nr. 3 precum si al celorlalte gradinite din Jimbolia, parintii si copiii.

Despre Express Finance

Programul FAST prevede următoarele două componente:
a. Componenta de granturi destinate refacerii clădirilor de interes comunitar (şcoli, dispensare, grădiniţe, cămine culturale), prin care sunt alocaţi 75.000 USD, fonduri nerambursabile şi care se desfăşoară prin ONG-uri. La această oră, mai sunt în lucru reparaţii la:

a.Căminul cultural din Roviniţa Mare
b.Adăpost de animale Otelec
c.Adăpost animale şi reconstrucţie anexe pentru animale
d.Podul Povergina
e.Podul Jupanesti
f.Caminul cultural Rachita, com. Dumbrava

Aceste granturi urmăresc angajarea persoanelor din comunităţile afectate, care au rămas fără sursă de venituri, în scopul refacerii obiectivelor de interes comun pentru comunitatea în care trăiesc.

b. Componenta de credite pentru refacerea gospodăriilor afectate, dar care nu intră sub incidenţa refacerii complete prin programul guvernamental. În această direcţie sunt disponibili 250.000 USD proveniţi de la USAID şi 50.000 USD din fondurile proprii ale CHF International România, fonduri destinate doar populaţiei afectate din Timiş.
La acest program au acces toţi locuitorii judeţului ale căror gospodării au fost afectate de inundaţii. Creditele sunt destinate reparării caselor, construirii de anexe gospodăreşti, precum şi reparării sau achiziţionării de bunuri necesare în gospodărie.

CHF International România este reprezentanţa naţională a CHF International, organizaţie americană privată, non-profit, de dezvoltare internaţională având proiecte în întreaga lume. Din 1994, CHF România a implementat programe orientate spre dezvoltarea economică a comunităţilor, printr-un model unic de combinare a accesului la credite cu asistenţa directă pentru microîntreprinderi şi IMM în colaborare cu peste 45 de asociaţii de afaceri şi asociaţii de proprietari, realizarea de parteneriate public-private şi reformă legislativă.
CHF International România este unul dintre cei mai importanţi furnizori de microfinanţare pentru IMM-uri din România. Acordăm credite afacerilor private, asociaţiilor familiale, persoanelor fizice autorizate, precum şi asociaţiilor de proprietari.

Cu finanţare de la Agenţia de Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), CHF International România coordonează un program pe cinci ani, având o finanţare de 13,3 milioane USD pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici şi mijlocii.
Partenerii de program ai CHF International România sunt Shorebank Advisory Services, Booz Allen Hamilton şi Citizens Development Corps.


Monica Misca
Public Outreach Manager
CHF International Romania
str. L. Rebreanu nr.13
300479-Timisoara
Tel/fax: 0256-204.550
Mobil: 0721-224.237
office@chf.ro