“Express Finance” - recunoaştere internaţională ca furnizor inovativ de credite pentru sectorul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii din cadrul noii pieţe financiare nebancare din România

Timisoara - 4 iunie 2007

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

În 2006, CHF International a demarat activitatea sa de microfinanţare în România printr-o Instituţie de Dezvoltare Financiară independentă. În ianuarie 2006, Express Finance a fost înregistrată ca societate pe acţiuni cu capital privat şi a finalizat cu succes înscrierea ca Instituţie Financiară Nebancară la Banca Naţională a României în mai 2007.
Prima recunoaştere a dedicării către sectorul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii şi a bunelor practici ale Express Finance vine din partea Centrului de Microfinanţare (MFC) Polonia

În 2006, CHF International a demarat activitatea sa de microfinanţare în România printr-o Instituţie de Dezvoltare Financiară independentă. În ianuarie 2006, Express Finance a fost înregistrată ca societate pe acţiuni cu capital privat şi a finalizat cu succes înscrierea ca Instituţie Financiară Nebancară la Banca Naţională a României în mai 2007.

Prima recunoaştere a dedicării către sectorul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii şi a bunelor practici ale Express Finance vine din partea Centrului de Microfinanţare (MFC) Polonia, care a selectat Express Finance ca unul din cei doi câştigători ai Premiului pentru Inovare pentru anul 2007, în cadrul primei editii a Competitiei Anuale pentru Inovare MFC. MFC dispune de o reţea de 110 organizaţii de microfinanţare membre din 27 de state în Europa Centrala şi de Est şi Noile State Independente. Ceremonia decernării a avut loc la Sofia, Bulgaria, în cadrul celei de-a 10-a Conferinţe Anuale de Microfinanţare pentru Europa Centrală şi de Est şi Noile State Independente, în data de 31 mai 2007.

Utilizarea instrumentelor moderne IT pentru descentralizarea deciziilor de creditare în microfinanţare
Inovaţia câştigătoare constă în aplicarea cu succes a Conferinţei de pe Yahoo! Messenger pentru a facilita descentralizarea procesului de decizie în cadrul comitetelor de credit on-line. “Ideea noastră inovativă a fost declanşată de căutarea permanentă a modalităţilor de servire cât mai eficientă a pieţei-ţintă căreia ne adresăm. Microfinanţarea şi acordarea de credite de valoare mică este o afacere foarte costisitoare şi solicită utilizarea continuă a creativităţii noastre pentru a atinge două obiective: deschiderea către client şi servirea eficientă a solicitanţilor” declară Silke Mueffelmann, manager general al Express Finance. “Am putut reduce timpul de aprobare al unui dosar de credit între 1 şi 7 zile, am redus costurile cu 1.000 US$ lunar şi am economisit 75 zile-muncă într-o lună pentru ofiţerii de credit”, adaugă Dan Orodan, director general adjunct şi responsabil cu dezvoltarea portofoliului de credite.

Piaţa română de microfinanţare continuă să crească rapid
Studiile recente realizate în cadrul proiectului “Schema de microcreditare a Uniunii Europene” demonstrează că necesitatea şi cererea de microfinanţare se situează la peste 900 milioane EUR şi doar 21% este servită de către sectorul bancar şi nebancar. Aceasta este o creştere cu cca 80% comparativ cu datele din anul trecut. Express Finance îşi propune să satisfacă prin serviciile sale această cerere, să tripleze portofoliul de credite actual de la 10 milioane EUR în decursul următorilor ani, şi să crească gradul de acoperire regională de la 60% din judeţe în prezent, deservite de 17 birouri teritoriale, la o reţea naţională cu acoperire de 100%. De asemenea, clienţii existenţi şi cei noi se pot aştepta la o diversitate crescută a produselor de creditare care va satisface aşteptările acestora din perspectiva integrării României în Uniunea Europeană. Instituţia se concentrează pe microcredite de max. 25.000 EUR oferite prin câteva produse, credite pentru îmbunătăţiri locative şi eficienţă energetică destinate atât persoanelor fizice cât şi asociaţiilor de proprietari.

Despre Express Finance

Sprijinul acordat Express Finance
Express Finance a fost înfiinţată de către CHF International Romania, o organizaţie non-profit/non-guvernamentală de dezvoltare, cu sediul central în Statele Unite ale Americii, care încă din 1994 a implementat cu succes în România nu mai puţin de cinci programe cu finanţare din partea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Activitatea de micro creditare a început în Timişoara, ca o componentă a modestului „Program Model pentru Dezvoltarea ONG-urilor”, proiect având o valoare de 150.000 dolari. Activitatea de creditare a continuat şi s-a extins, prin intermediul unor proiecte complexe, aşa cum este actualul Program de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (EDS), sau programele de reabilitare şi asistenţă pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din anul 2005, toate fiind finanţate de către USAID. Express Finance a fost creată ca o instituţie financiară non-bancară românească preluînd activităţile de creditare prin care, din 1994 până în prezent, au fost acordate peste 12.500 credite în valoare de peste 50 milioane USD, menţinând o calitate excelentă a portofoliului de 0,9% soldul creditelor în risc peste 30 de zile şi rata de rambursare de peste 99%.

Acţionarul principal al Express Finance este CHF International (99,7%), organizaţie americană non-profit care are peste 50 de ani de activitate de dezvoltare în peste 100 de ţări din întreaga lume. În ultimii câţiva ani, CHF International a creat o strategie de microfinanţare în mai multe ţări pentru a continua pe baze economice viabile eforturile anterioare în creditarea firmelor micro, mici şi mijlocii şi a proprietarilor de locuinţe care nu au acces la serviciile bancare.

Monica Mişcă
Marketing Manager
Express Finance

Tel. 0256 / 204 550

info@express-finance.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/express-finance/express-finance-recunoastere-internationala-ca-furnizor-inovativ-de-credite-pentru-sectorul-intreprinderilor-micro-mici-si-mijlocii-din-cadrul-noii-piete-financiare-nebancare-din-romania