Programul EDS publică broşura bisericilor de lemn din Maramureş

Baia Mare - 17 octombrie 2005

Comunicat tip General in Turism

Ca urmare a semnării Cartei pentru Geoturism pe 27 septembrie 2005, între Ministerul Transporturilor, Construcţiei şi Turismului, National Geographic Society, Autoritatea Naţională pentru Turism, Ambasada Statelor Unite în România şi reprezentanţii industriei turismului românesc, Programul de Dezvoltare a Micro-Întreprinderilor, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (EDS), finanţat de Agenţia de Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite (USAID), a continuat susţinerea geoturismului prin publicarea unei broşuri în care sunt prezentate opt biserici de lemn din Maramureş.

Broşura cuprinde o hartă şi o scurtă descriere a celor opt biserici, care fac parte din Patrimoniului Internaţional UNESCO. Această apariţie vine chiar după amplasarea în luna august a indicatoarelor rutiere de semnalizare pentru fiecare dintre monumentele menţionate mai sus, acţiune ce a fost co-sponsorizată de către USAID, Departamentul Judeţean de Cultură şi Consiliul Judeţean Maramureş.

“Îndemnând turiştii să viziteze bisericile”, a explicat Ioana Dumitru, EDS Tourism Manager pentru Maramureş, “noi vizăm creşterea numărului de vizitatori şi, astfel, şi a sumelor pe care aceştia le cheltuie, ceea ce va contribui la susţinerea întreţinerii bisericilor şi va ajuta satele din zonele respective”.

“Intenţionăm să promovăm cât mai mult posibil această informaţie la târgurile de turism şi pe diverse website-uri, în special în cooperare cu Consiliul Judeţean Maramureş”, a continuat Ioana Dumitru. Diseminând această informaţie în cât mai multe locuri posibile, noi dorim să susţinem dezvoltarea turismului din Maramureş în concordanţă cu principiile geoturismului”.

National Geographic defineşte geoturismul ca fiind:

Turismul care susţine şi accentuează caracterul geografic al unui loc – mediul său înconjurător, patrimoniul, cultura, estetica şi bunăstarea cetăţenilor implicaţi.

Conform celor declarate de John Francis, Vice Preşedintele pentru Cercetare, Conservare şi Explorare al National Geographic Society, „geoturismul se concentrează pe acele atribute care fac un loc demn de a fi vizitat. Este vorba despre ceea ce reprezintă locurile. Este vorba despre ceea ce face un loc diferit de celălalt”.

Francis a explicat că “geoturismul include nu doar flora şi fauna, care reprezintă baza turismului concentrat pe natură, ci şi structuri istorice şi situri arheologice, peisaje deosebite şi elemente de arhitectură tradiţională, cum sunt bisericile de lemn din Maramureş”.

Broşura poate fi procurată de la sediul Programului EDS din Baia Mare (Tel. 0362 401 728 sau 0262-221461).

Despre Express Finance

EDS este un program de cinci ani destinat întăririi întreprinderilor micro, mici şi mijlocii (MIMM) în România şi îmbunătăţirii mediului economic şi de afaceri în general – cu finanţare din partea USAID. Programul este administrat de către Consorţiul CHF, organizaţia coordonatoare fiind CHF International, asistată de Citizens Development Corps şi Booz Allen Hamilton. Unul dintre obiectivele acestui program este promovarea României ca destinaţie turistică. Prin sprijinul
acordat turismului, CHF şi partenerii săi vor ajuta la pregătirea României pentru a beneficia de avantajele integrării în UE şi pentru a face faţă pe pieţele comunitare şi internaţionale.

Pentru mai multe informaţii, o puteţi contacta pe Ioana Dumitru, Regional Tourism Program Manager, Programul de EDS – Tel. 0362 401 728 sau 0262-221461, email: idumitru@chf.ro.

Monica Misca
Public Outreach Manager
CHF International Romania
str. L. Rebreanu nr.13
300479-Timisoara
Tel/fax: 0256-204.550
Mobil: 0721-224.237
office@chf.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/express-finance/programul-eds-publica-brosura-bisericilor-de-lemn-din-maramures1