Președintele FRH oferă un răspuns public privind progresele handbalului românesc

BUCURESTI - 2 noiembrie 2023

Comunicat tip General in Sport

Federația Română de Handbal a sprijinit concret toate cluburile de juniori afiliate prin acțiuni cunoscute publicului.

În acțiunile Federației Române de Handbal se regăsesc faptic răspunsurile la întrebările adresate public de „Clubul Campionilor”, referitoare la angajamentele asumate în cursa de câștigare a încrederii necesare pentru a fi ales președinte al federației.

Am respectat și onorat trecutul glorios al handbalului românesc și contribuția celor care și-au pus amprenta pe ultimele decenii, inclusiv prin conducerea federației, pe care au exercitat-o din mai multe poziții decizionale.

Cu mâhnirea provocată de tonul derogatoriu cu care se solicită informații care au, oricum, caracter public, răspundem solicitării „Clubului Campionilor” în numele transparenței pe care am promis-o și al invitației la un dialog civilizat, constructiv, caracterizat de respect reciproc.

Astfel:

1) Redresarea handbalului românesc, începând de la nivel de copii și juniori, în mod special prin Centrele Naționale de Excelență, s-a concretizat prin investiții de peste 125,000 de lei în renovarea, așteptată de 20 ani, a Centrului Național de Excelență de la Sighișoara, unde au fost schimbate saltelele, a fost montat mobilier nou, s-a zugrăvit și s-au efectuat reparațiile necesare pentru aducerea la zi a condițiilor de cazare, masă și pregătire pentru sportivi și îndrumători.

De asemenea, la Centrul Național de Excelență de la Sfântu Gheorghe, au fost îmbunătățite considerabil condițiile de pregătire, prin mutarea dintr-un cămin-internat impropriu într-o pensiune cu toate facilitățile moderne necesare.

Centrul Național Olimpic de la Iași a fost mutat la Bistrița, unde facilitățile puse la dispoziția sportivilor sunt net superioare, iar numărul de sportivi incluși în programul de pregătire a crescut de la 9 la 14, cu susținerea COSR.

Toate centrele de băieți au acum la dispoziție un preparator fizic, care monitorizează și coordonează permanent progresul tuturor sportivilor.

Directorii tehnici Adrian Petrea și Ovidiu Mihăilă aplică un program uniformizat de instruire și coordonează direct activitățile centrelor.

2. Federația Română de Handbal a sprijinit concret toate cluburile de juniori afiliate prin acțiuni cunoscute publicului, cum au fost cele de distribuire a peste 1,600 de mingi, la toate categoriile de vârstă și peste 4,000 de seturi de echipament sportiv, către toate echipele participante la competiții. De asemenea, în perioada imediat următoare, fiecare club de copii și juniori va avea la dispoziție de la FRH câte un computer portabil, pentru activitățile handbalistice, în special pentru implementarea națională, inclusiv la juniori, a sistemului TomaSoft, utilizat deja de un an la Ligile Naționale, cu scopul digitalizării rapoartelor de joc și pentru generarea statitsticilor utile tehnicienilor.

Toate echipele campioane de juniori au beneficiat de cantonamente gratuite, iar cei mai buni sportivi au primit premii consistente, de câte 1000 de lei fiecare. 

Este un început hotărât, care va fi urmat și de alte acțiuni menite să reducă presiunea financiară asupra cluburilor și să se dedice performanțelor pe care și le-au stabilit ca obiectiv.

3. Într-un timp foarte scurt, recunoscând eforturile președintelui ales, partenerii tradiționali și-au prelungit contractele, BRD, Niro, Profi, Fiterman, MOL, CPS Security.

Totodată, mai mulți sponsori noi s-au alăturat Federației Române de Handbal, printre care Mobexpert, Râureni, Clinica Sante, Kempa, Eurolife, Caroli, Olympus, Baucem, Trust Motors, Eurial Invest, Flamicom, Pentarom, Lucsor și alții.

Drepturile Tv au fost contractate pentru o sumă mai mare față de sezoanele anterioare, toate cifrele fiind cuprinse în rapoartele financiare publice ale FRH, verificate de cenzorii aleși direct de Adunarea Generală și controlate de autoritățile competente. De altfel,  fiecare cetățean al României de bună credință le are la dispoziție gratuit, oricând.

Situația financiară a FRH este acum cu mult superioară anilor anteriori.

4. Întrucât a crescut considerabil numărul de acțiuni ale tuturor loturilor naționale, organigrama a fost actualizată cu forțe proaspete, fiind cooptate personalități tinere ale handbalului românesc, foști campioni, jucători ai echipelor naționale și antrenori cu recunoaștere internațională, ca Florentin Pera, Ovidiu Mihăilă, Adrian Petrea, Gabriella Bucur Szucs, Alin Șania, etc. 

5. Referitor la sumele stabilite pentru arbitraj, acestea au fost propuse și asumate de 80% dintre cluburi, iar dorințele acestora au fost puse în practică de FRH, ca împlinire a obiectivelor de creștere a exigenței față de prestațiile arbitrilor și de îmbunătățire a calității acestora. Totodată, noile sume includ acum și totalitatea cheltuielilor efectuate de arbitrii delegați la meciuri pentru transport, cazare și masă, sume care anterior nu erau cuprinse în baremul de arbitraj și erau adăugate la acesta.

Echipa națională este compusă, în mod firesc, dintr-o majoritate de jucători care provin de la echipa care este campioană națională, fie București, Suceava, Baia Mare, fie din alt loc. TEC este echipa campioană națională în ultimii trei ani, dinainte ca eu să devin președinte al FRH.

6. Conform Statutului FRH, Consiliul de Administrație își îndeplinește atribuțiile specifice, de aprobare a bugetului și calendarului, iar Comitetul Director, într-o transparență deplină, a adus la cunoștința Consiliului de Administrație informații cu privire la toate acțiunile derulate între două ședințe de CA, inclusiv cheltuielile asumate, mai mult decât prevedea Statutul în privința acestei informări, tocmai pentru că s-a dorit o colaborare eficientă și performantă.

7. Rezultatele realizate deja în FRH constau în locul 2 la FOTE, obținut de echipa națională de junioare și locul 3 la EHF Euro W19, câștigat de echipa națională de tineret – feminin, precum și calificările echipelor naționale la toate competițiile majore din perioada imediat următoare – Campionate Mondiale și Europene. Am organizat cu suuces M18 EHF Euro la Craiova și W19 EHF Euro la Pitești și Mioveni, primind felicitările federației europene, EHF.

8. Handbalul a fost repus pe făgașul normal prin creșterea numărului de echipe înscrise în competițiile sportive de juniori și implicit prin creșterea numărului de sportivi care practică handbalul, inclusiv în mediul rural.

Totodată, am crescut numărul de competiții, fiind inaugurate cu succes ediții pentru juniori ale Cupei României Râureni și Trofeului Carpați Niro. De asemenea, echipele naționale, Cupa României Râureni și Trofeul Carpați Niro au ajuns și în orașe cu tradiție, unde handbalul nu este, deocamdată, practicat la nivel de Ligă Națională, cum ar fi Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Ploiești, Drobeta Turnu Severin, Deva, Brazi sau Pitești, tocmai pentru a fi aproape de cât mai mulți iubitori ai handbalului. Turneele finale s-au desfășurat în toate regiunile țării, de la Timișoara la Suceava, de la Seini la Constanța, Focșani, Târgu Jiu, Bistrița, Baia Mare, Craiova, Turda, etc.

9. Rezultatele au început să vină și sperăm să fie într-o continuă ascensiune, mai ales că beneficiem de șansa de a organiza o competiție majoră, Campionatul European din 2026 la handbal feminin, un eveniment extraordinar și o oportunitate pentru toți iubitorii handbalului românesc. Avem încredere într-o performanță majoră la Campionatul Mondial din 2023 și ne-am propus ca, în ianuarie 2024, să ne bucurăm și de evoluția naționalei de seniori, care s-a calificat la un Campionat European după o pauză prelungită.

Fac apel la unirea forțelor tuturor celor care pot contribui la optimizarea activităților handbalistice, printr-un efort comun, îmbunătățind comunicarea, modernizând infrastructura și mobilizând resursele disponibile în scopul cooperării bazate pe respect reciproc, pornind de la fapte și de la o atitudine corectă, de fair-play și fidelitate față de adevăr.

Despre Federatia Romana de Handbal

Singura autoritate națională a handbalului din România recunoscută de
organismele internaționale, respectiv I.H.F. şi E.H.F.

Scopul F.R.H. constă în organizarea, conducerea, dezvoltarea şi controlul activității handbalistice pe întreg teritoriul României. F.R.H. are dreptul de a emite decizii si regulamente cu caracter obligatoriu pentru toți membrii afiliați în ceea ce privește organizarea, conducerea, dezvoltarea şi controlul activității handbalistice din România.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/federatia-romana-de-handbal/presedintele-frh-ofera-un-raspuns-public-privind-progresele-handbalului-romanesc