Ara Dinkjian – magia oud-ului

Timisoara - 17 iunie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

ARA DINKJIAN este cunoscut cel mai mult ca fondator si lider al influentului grup instrumental NIGHT ARK, o formatie de jazz care a spart multe bariere in anii 80-90, prin fuziunea cu radacinile muzicii anatoliene. Compozitiile sale au fost inregistrate de muzicieni de top, printre care Eleftheria Arvanitaki, Sezen Aksu si Demis Roussos, in 13 limbi diferite, dovedind ca, pana la urma, muzica este limbajul universal. Cu unul dintre hiturile sale, „Homecoming” (mai cunoscut in lume sub numele „Dinata Dinata”), a fost ales sa inchida ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004.

Ara Dinkjian – magia oud-ului

Cine este, insa, ARA DINKJIAN? In armeana Արա Տինքճեան, ARA DINKJIAN este un muzician armeano-american, considerat cel mai bun interpret la oud din lume. Nascut la New Jersey in 1958, a debutat la numai cinci ani, la Targul International al Orasului New York, cantand la doumbag. S-a alaturat grupului tatalui sau, Onnik Dinkjian, un recunoscut muzician armean de folk si muzica religioasa. Valoarea sa incontestabila i-a adus o bursa la prestigioasa Hartt School din Hartford, Connecticut, unde a studiat numeroase instrumente traditionale. In 1980 a absolvit colegiul, fiind singurul muzician care a obtinut un grad special pentru interpretarea la oud – instrumentul care avea sa-l faca cunoscut in jurul lumii.

In 1986 a infiintat grupul Night Ark, dupa ce producatorul RCA Steve Backer a auzit un demo cu o compozitie originala a lui Dinkjian. Rezultatul: un contract pentru un disc, „Picture”, aparut in acelasi an.

In 2002, Ara Dinkjian a fost ales sa reprezinte Armenia la Prima Intalnire Internationala Oud de la Thessaloniki. A urmat invitatia la Festivalul International Oud din Ierusalim in 2005, si la Festivalul Oud 2008, unde a inregistrat un album exceptional, „Peace on Earth”, alaturi de Sokratis Sinopoulos – lira (Grecia), Tamer Pinarbasi – kanun (Turcia), Rimon Haddad – bass (Palestina) si Zohar Fresco – percutie (Israel).
De-a lungul carierei sale, Ara Dinkjian si-a dezvoltat continuu stilul, imbinand fericit radacinile sale estice si vestice. Astfel a ajuns la ceea ce canta astazi, un stil foarte personal, cu o amprenta puternica asupra tonurilor frumoase.

Dupa Misia, Trilok Gurtu si Christoph Pepe Auer, ARA DINKJIAN este al patrulea nume mare al scenei de muzica lumii care si-a confirmat prezenta la editia din acest an a Festivalului Plai. El va urca pe scena cu oud-ul sau in seara zilei de sambata, 11 septembrie 2010, alaturi de Sokratis Sinopoulos – politiki lira, Vangelis Karipis – percutie si Nikos Kalatzakos – claviaturi, pian.

Discografie:
ARA DINKJIAN – Peace On Earth (Krikor Music)
ARA DINKJIAN – An Armenian In America (Krikor Music)
NIGHT ARK – Petals On Your Path (Universal/EmArcy)
NIGHT ARK – In Wonderland (Universal/PolyGram/Verve)
NIGHT ARK – Treasures (Traditional Crossroads)
NIGHT ARK – Moments (RCA/BMG/Novus)
NIGHT ARK – Picture (RCA/BMG/Novus)
ARTO TUNCBOYACIYAN & ARA DINKJIAN – Onno (Libra Music)
ARTO TUNCBOYACIYAN & ARA DINKJIAN – Tears Of Dignity (Libra Music)
ARTO TUNCBOYACIYAN - Aile Muhabbeti (Universal )
ARTO TUNCBOYACIYAN – Avci (Imaj)
ELEFTHERIA ARVANITAKI – Live At Vrachon (Polydor)
ELEFTHERIA ARVANITAKI – The Bodies And The Knives (Polydor)
OMAR FARUK TEKBILEK – Tree Of Patience (Alif)
OMAR FARUK TEKBILEK – Dance Into Eternity (Celestial Harmonies)
OMAR FARUK TEKBILEK – Crescent Moon (Celestial Harmonies)
OMAR FARUK TEKBILEK – Mystical Garden (Celestial Harmonies)
OMAR FARUK TEKBILEK – Whirling (Celestial Harmonies)
BRIAN KEANE/OMAR FARUK TEKBILEK -Beyond The Sky (Celestial Harmonies)
HASAN ISAKKUT - Kibar
BHAVANI – (Keytone)
ONNIK DINKJIAN – Voice Of Armenians (Krikor Music)
ONNIK DINKJIAN – The Many Sides Of Onnik (Krikor Music)
Ara Dinkjian mai apare ca Invitat pe un numar de 18 albume, compozitiile sale sunt incluse pe 45 de compilatii iar semnatura sa se regaseste pe coloana sonora a trei filme.

Resurse web:

Despre Festivaul PLAI

Festivalul PLAI 2010 - muzica, arta, multiculturalitate
Festivalul Plai 2010 este organizat Asociatia Culturala Sunet Ambianta Timisoara si Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac si Consiliul Judetean Timis. Festivalul PLAI este sustinut si de peste 45 de parteneri culturali prin activitati diverse, oferite gratuit publicului, institutii si organizatii care au crezut de la inceput in eveniment si se implica in organizare.

Bilete pentru editia din acest an a Festivalul Plai deja pot fi achizitionate on-line de la Myticket.ro si Ticketpoint.ro, precum si din reteaua Magazinelor Diverta. Pretul biletelor pana in data de 20 august este de 30 lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie si 35 lei pentru ziua de sambata, 11 septembrie. Pretul unui abonament achizitionat pana la aceasta data este de 60 de lei. Dupa data de 20 august, pretul biletelor (inclusiv cele achizitionate la poarta) va fi de 40 de lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie si 45 lei pentru ziua de sambata, 11 septembrie. Pretul unui abonament achizitionat dupa 20 august este de 75 de lei. Mentionam ca duminica, 12 septembrie 2010, accesul la Festivalul Plai va fi gratuit, pe baza abonamentului sau a unui bilet pentru ziua de vineri sau sambata. Pentru a-si asigura participarea la Festivalul Plai din acest an, ii sfatuim pe toti doritorii sa isi achizitioneze biletele in perioada de pre-sale (pana in data de 20 august 2010), beneficiind astfel si de pretul mai mic. De asemenea, companiile doritoare sa cumpere un numar mai mare de bilete pentru angajatii lor sunt rugate sa ia legatura cu noi pentru detalii si oferte speciale.

www.plai.ro
tel/fax: 0356-401.777
andreea.iager@plai.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/festivaul-plai/ara-dinkjian-magia-oud-ului