Orient Express, cu halta la PLAI 2008

Timisoara - 22 iulie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Ceva nou pe frontul de vest: estul. Numeroase trupe din vestul continentului descoperă acum bogăţia şi vivacitatea muzicii din estul european. Festivalul PLAI 2008 este spaţiu deschis de întâlnire între Balcan şi nordul blond al Europei, între sintetizator şi didgeridoo.

PLAI 2008 / 12-14 septembrie / Timişoara / Muzeul Satului Bănăţean

AlJawala (Germania)
Au interzis statul jos la PLAI 2008, i-aţi vrut din nou la Timişoara, iată-i ! Pasionaţi de muzică tradiţională est-europeană, cei de la ÄlJawala folosesc teme preluate din repertoriul ţigănesc şi cel de jazz, susţinându-şi originalitatea prin percuţie, saxofoane şi muzică electronică. Amestec inovator de jazz, funk, ritmuri balcanice, raga-beats şi drum’n’bass, cu sound-uri provocatoare, ce trebuie savurate live. Balkan big beats spun ei, energie big time spunem noi.

Alvik (Cehia)
Veţi putea spune, după PLAI 2008, că v-a plăcut Alvik pentru felul aparte în care trec jazzul prin acustic, prin electric, ori chiar prin hip-hop abstract şi drum’n’bass. Ori Veţi putea spune că v-au plăcut fiecare dintre artişti în parte: excelenta linie melodică a clapelor, impulsurile electrice ale sintetizatoarelor, ritmurile creative, flautul cu un sunet extrem de modern şi imaginativ şi felul în care se întâlnesc toate cu basul bine temperat şi cu versurile compuse chiar de vocalista trupei, Anya Stuart. Avem convingerea că Alvik va fi pentru mulţi o excelentă şi memorabilă supriză. / Concertul este oferit cu sprijinul Centrului Ceh, Bucureşti.

Tarhana (Olanda)
Cei de la Tarhana locuiesc în Olanda, dar ce i-a adus împreună (şi apoi la PLAI) au fost fie rădăcinile estice ale membrilor trupei, fie gustul pentru sunetele răsăritene. Numele trupei, “tarhana”, vine de la un fel de mâncare cu specific anatolian gătit din Bosnia până în Turkmenistan şi din Macedonia în Turcia. Are gustul propriu, de neconfundat, al Orientului, dar din fiecare ţară a luat câte o nouă savoare. Sunetele aduse de cei de la Tarhana au ecouri otomane, condimentate cu un groove Sufi electronic, melodii ţigăneşti, cântece tradiţionale din Europa de Est şi ritmuri ale Magrebului. Ei îşi spun „trib de nomazi în muzică”. / Un concert susţinut cu ajutorul Consulatul Onorific de la Timişoara al Regatului Ţărilor de Jos.

“NN”, cu Wojciech Kaproń şi Ryszard Kalinowski (Polonia)
Cum ne percepem şi cum ne văd alţii? Artistul este oare o fiinţă excepţională? Sau a fi artist înseamnă a fi un impostor sau pur şi simplu un neîndemânatic suprasensibil? Spectacolul de dans contemporan „NN”, interpretat de către doi artişti ai Teatrului de Dans din Lublin, Polonia, e un dans al întrebărilor inspirate de viaţa legendarului dansator rus Vaslav Nijinski, veşnic scindată de contradicţii. În personajul Nijinski se întrupează doi bărbaţi, înconjuraţi de duhurile persoanelor
iubite de Nijinski, scăldate în atmosfera ireală creată de muzică, lumină şi efecte vizuale. Ei, noi, suntem NN. / Spectacol de dans este susţinut şi de Institutul Polonez, Bucureşti.

PLAI 2008 va însemna trei zile de muzică, artă, multiculturalitate. Cei care ne ajută să vi le oferim sunt: Primăria şi Consiliul Local Timişoara, Ministerul Culturii şi Cultelor – sub egida Anului European al Dialogului Intercultural, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Timiş, Centrul Cultural Francez Timişoara, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Centrul Ceh, Consulatul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos. Sponsorii acestui eveniment sunt Coca Cola, Demark Construct şi Mainstage.

Partenerii Culturali ai PLAI 2008 care vor oferi activităţi în timpul zilelor de sâmbătă şi duminică sunt: AIESEC, Ambasada Israel în România, Ambasada Peru în România, Ambasada Portugaliei în România, Asociaţia de Metafizică Geea Life, Casa de Clovni – Asociaţia pentru o viaţă în schimbare, Casa de Cultură a, Studenţilor din Timişoara, Cărtureşti Timişoara, Centrul Ceh, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Clubul Sportiv BUDOKAI, Consulatul General al Serbiei în Timişoara, Consulatul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos în Timişoara, Di Tac Tic, Eco Club, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Pentru Voi, Fundaţia Rubin, Institutul Intercultural Timişoara, Institutul Polonez din Bucureşti, Kosmetikos, Leaders Timişoara, Muzeul de Artã Timişoara, Muzeul Satului Bãnãţean, Noua Acropolă, Organizaţia de Terapie prin Artã, Penitenciarul Timişoara, Shadows, Simultan, St.Art, The Serious Road Trip, Viitor Plus şi Yazee.

Partenerii media PLAI 2008: Guerrilla, 24 FUN, Elevate, Positive Media, Bega Grup, Ziarul Timişoara, RATT şi YAZEE.

Bilete la Festivalul PLAI se pot cumpăra la www.ticketpoint.ro, www.myticket.ro sau în reţeaua magazinelor Diverta.
Preţul biletelor:
12 septembrie : 30 RON
13 septembrie : 35 RON
14 septembrie : 20 RON
Pentru cei care au achizitionat un bilet pentru zilele de vineri sau sambata, ziua de duminica, zi dedicata Partenerilor Culturali PLAI 2008, este cadou!
Abonament 12-13-14 septembrie : 55 RON
Echipa PLAI
pr@plai.ro
www.plai.ro

Despre Festivaul PLAI

Programul PLAI 2008
Vineri, 12 septembrie
19:15 Alvik (Cehia)
20:45 AlJawala (Germania)
22:30 Fanfare Ciocârlia (România)
Sâmbătă, 13 septembrie
12.00 - 18.00 Programul Partenerilor Culturali PLAI 2008
18.00 Hotel Palindrone (Austria)
19:15 Pannonia Allstars Ska Orchestra (Ungaria)
20:45 Tarhana (Olanda)
22:30 Mariza (Portugalia)
Duminică, 14 septembrie
12.00 - 20.00 - Programul Partenerilor Culturali PLAI 2008
20:30 „NN” (Polonia)
Ne vedem la PLAI, în septembrie !

Preţul biletelor:
12 septembrie : 30 RON
13 septembrie : 35 RON
14 septembrie : 20 RON
Abonament 12-13-14 septembrie : 55 RON
Echipa PLAI
pr@plai.ro
www.plai.ro
andreea.iager@plai.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/festivaul-plai/orient-express-cu-halta-la-plai-2008