Catena susține Gărâna Jazz Festival XXVI, cel mai important eveniment de open air jazz din Europa Centrală și de Est

Garana - 7 iulie 2022

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate

În perioada 7-10 iulie 2022, Gărâna Jazz Festival, manifestare culturală de referință susținută prin tradiție de Catena, va fi gazda a 27 de concerte excepționale, 3 proiecții de film și o lansare de album care s-ar rezuma astfel: jazz american, jazz nordic, francez, german, jazz&fusion, electronic, rock&progressive jazz, jazz experimental, muzicieni legendari, proiecte românești, improvizație, show, virtuozitate, energie, emoție, creativitate, libertate muzicală. Nu vor lipsi lansările de carte, celebrul Târg de viniluri, dar mai ales pofta uriașă a muzicienilor de a cânta și cea a publicului de a asculta!

1

1

În fiecare seară vor avea loc câte 5 concerte pe scena principală din Poiana Lupului, iar de vineri se va deschide Experimental Stage Empowered, la Biserica Catolică din Văliug, sat situat la 14 km de Gărâna, care va găzdui 6 proiecte românești de jazz și unul francez. Vor concerta Vincent Courtois, Fluidian, Adi Stoenescu Trio, Cătălin Milea Sanoterra Ensemble, Nicolas Simion Trio – Crazy World, Ionut Dorobantu & Alina Giurgiu și Eva-Maria Gârlea.

            Astfel, iubitorii jazzului de calitate își dau din nou întâlnire în satul de legendă, într-un peisaj pitoresc, la poalele Munților Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine, acolo unde vor avea parte de 4 zile de neuitat, în care vor putea să se delecteze cu muzică live și improvizații uluitoare și să se bucure de energia creativă și de virtuozitatea unora dintre cei mai valoroși muzicieni jazz români și străini ai momentului.

Catena este sponsor de tradiţie al Gărâna Jazz Festival, considerat un ”Woodstock” contemporan. De la prima ediție, din 1997, și până acum, Gărâna a devenit locația celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est.

 

            Jazz și film nordic la Gărâna Jazz Festival 2022

           

Programul ediției XXVI reflectă tradiția festivalului de a aduce în fața publicului cele mai noi proiecte muzicale din jazz-ul contemporan și se remarcă și prin cele trei seri dedicate în premieră jazzului din Norvegia (joi, 7 iulie), Finlanda (vineri, 8 iulie) și Suedia (sâmbătă, 9 iulie). Aceasta și pentru că, de-a lungul celor peste 25 de ani existență, Gărâna Jazz Festival a fost gazda a numeroși muzicieni nordici (au cântat la Gărâna Jazz Festival 50 de muzicieni din Norvegia și 27 din Suedia și Finlanda). Mulți au evoluat de două sau chiar de trei ori în diferite ediții sau în cadrul aceleiași ediții, iar concertele legendarilor Jan Garbarek, Terje Rypdal, Bobo Stenson, Arild Andersen sau inovatorii Ulf Wakenius, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Kimmo Pohjonen vor rămâne memorabile. Cu sprijinul ambasadelor celor trei țări în România, va exista o proiecție de film, la sfârșitul fiecărei seri, pe scena din Poiana Lupului: joi, 7 iulie 2022, ”Sonja–The White Swan” (2018, Norvegia, regia: Anne Sewitsky), vineri, 8 iulie 2022, ”Metsäjätti / en. Forest Giant ” (2020, Finlanda, regia: Ville Jankeri) și sâmbătă, 9 iulie 2022, ”Goliat” (2018, Suedia,  regia și scenariul: Peter Grönlund)

            Nu lipsesc nici anul acesta Charles Lloyd, aflat în ultimul său turneu european, și inovatorii Bill Frisell și Frank Gambale. Concertul celebrei trupe britanice Soft Machine, de duminică, 10 iulie, este considerat evenimentul anului în România de către fani și critici muzicali.

            Programul acestei ediții are o paletă stilistică generoasă, fiind croit anume pentru toate gusturile și generațiile, pentru cei care doresc să fie surprinși de noi viziuni muzicale, pentru cei care pun emoția pe prim plan sau pentru cei atrași de show-uri pline de energie creativă – spune Marius Giura, organizatorul festivalului și Președintele Fundației Culturale Jazz Banat. ”Line-up-ul mai cuprinde proiectele extraordinarilor Eivind Aarset, Michael WollnyÉmile Parisien, Liv Warfield, Svante Henryson, Per Mathisen, Vincent Courtois, Kari Ikonen și Magnus Öström. Cei mai așteptați de public sunt  Håkon Kornstad  Trio și Mathias Eick Quintet, în timp ce Charley Rose Trio, Alexi Tuomarila Trio, Arne Jansen Trio, Verneri Pohjola Quartet, Alexandre Herer Nunataq, Ciśnienie și  AdHd  vor fi revelațiile festivalului. Printre atâtea nume consacrate avem pregătit și un debut:  tânăra cântăreață Eva Maria Gârlea va evolua pentru prima dată într-un festival de

jazz”.

 

            Gărâna Jazz Festival 2022, peste un sfert de veac de jazz la poalele Semenicului

 

            Publicul va avea parte, și de data aceasta, de o experiență de festival unică, de trăiri muzicale inedite și concerte ale mai-marilor jazz-ului românesc și european. De-a lungul timpului, Gărâna Jazz Festival a devenit atât locul în care se poate lua pulsul jazz-ului european și mondial, cât și destinația preferată a miilor de iubitori de muzică și nu numai. Să nu uităm că jazz-ul s-a auzit pentru prima dată la Gărâna în anul 1997, într-un jam-session improvizat în Hanul La Răscruce și, de atunci, povestea frumoasă continuă.

 

            Programul Gărâna Jazz Festival 2022:

 

            Scena Principală / Main Stage, Poiana Lupului:

            Joi, 7 iulie 2022

            Charles Lloyd & The Marvels feat. Bill Frisell (S.U.A.)

            Eivind Aarset Quartet (Norvegia)

            Håkon Kornstad Trio (Norvegia)

            Mathias Eick Quartet (Norvegia)

            Per Mathisens Heavy Weather” (Norvegia)

            Vineri, 8 iulie 2022

            Arne Jansen Trio (Germania)

            Kari Ikonen Trio (Finlanda)

            Verneri Pohjola Quartet (Finlanda)

            Alexi Tuomarila Trio (Finlanda)

            Charley Rose Trio (Franța)

            Sâmbătă, 9 iulie 2022

            Frank Gambale All Star Band (Australia, Franța, Ungaria)

XXXX: Michael Wollny, Emile Parisien, Tim Lefebvre and Christian Lillinger (Germania, Franța, S.U.A.)

            Magnus Öström Band (Suedia)

            Svante Henrysons Back to Base (Suedia)

            Alexandre Herer Nunatak (Franța)

            Duminică, 10 iulie 2022

            Soft Machine: 55 Years Tour (Marea Britanie)

            AdHd (Islanda)

            Liv Warfield Band (S.U.A.)

            Ciśnienie (Polonia)

            VanDerCris (România)

 

Și în acest an, Catena este alături de organizatorii evenimentului, Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network, dar și alături de cea mai frumoasă comunitate de melomani din țară și muzică de calitate care mișcă sufletele. În ultimii ani, peste 300.000 de spectatori și numeroși artiști de renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fildas-art/catena-sustine-garana-jazz-festival-xxvi-cel-mai-important-eveniment-de-open-air-jazz-din-europa-centrala-si-de-est