Jumatate dintre jurnalistii din presa locala lucreaza pentru doua sau mai multe tipuri de media

BUCURESTI - 25 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Jumatate dintre jurnalistii romani care lucreaza in presa locala elaboreaza materiale pentru mai multe tipuri de media, de exemplu pentru presa scrisa si pentru radio, sau pentru radio si televiziune, este rezultatul unui studiu efectuat de Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC), Universitatea din Bucuresti. Numai 5% lucreaza pentru publicatii on-line.

Jumatate dintre jurnalistii din presa locala lucreaza pentru doua sau mai multe tipuri de media

Studiul a fost facut de o echipa de cadre didactice a FJSC, condusa de prof. univ. dr. Mihai Coman, ca parte a unui proiect pan-european Leonardo da Vinci intitulat Trimedial si finantat de Uniunea Europeana. Rezultatele cercetarii au fost comunicate in Romania in cadrul dezbaterii stiintifice „Mass-media in campaniile electorale” a FJSC de joi, 24 martie.
Astfel, la inceputul anului, au fost trimise prin e-mail chestionare pentru jurnalisti si pentru managementul institutiilor de presa din 340 de redactii selectate din toate cele 40 de judete ale Romaniei. Rata de raspuns, asemanatoare cu a celorlalte tari implicate in proiect, a fost de 24% in cazul jurnalistilor si de 13% in cazul conducatorilor institutiilor de presa. Sase din zece jurnalisti au spus ca lucreaza pentru mai multe tipuri de media (presa scrisa si radio sau televiziune); in cazul sefilor, 34% dintre ei au admis ca jurnalisti din redactia pe care o conduc lucreaza pentru mai multe tipuri de media.
Echipa FJSC a fost formata de prof. univ. dr. Mihai Coman, asist. univ. drd. Madalina Balasescu, asist. univ. drd. Irene Buhanita, asist. univ. Alina Hogea si asist. univ. Raluca Radu.

Consortiu european pentru formarea jurnalistilor din presa locala

Cercetarea modului in care jurnalistii din presa locala isi desfasoara activitatea este parte a unui proiect care se va finaliza cu un nou curs, pentru jurnalistii care folosesc mai multe canale pentru a transmite mesajul lor.
Universitatea din Bucuresti s-a alaturat, prin intermediul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC), programului european TRIMEDIAL, care are ca scop modernizarea formarii jurnalistilor locali de pe continent. FJSC face parte dintr-un consortiu european format din organizatii ale jurnalistilor, facultati de jurnalism si scoli de formarea continua in jurnalism din Austria, Bulgaria, Germania, Danemarca, Olanda, si Slovenia. Consortiul a castigat finantarea Uniunii Europene in cadrul programului de formare profesionala Leonardo da Vinci pentru un proiect care va moderniza invatamantul jurnalistic european.
Program TRIMEDIAL are ca scop crearea unui modul pentru formarea continua care va integra jurnalismul de presa scrisa cu cel audiovizual si cu cel on-line. In acest scop, partenerii in proiect evalueaza nivelul atins de evolutia presei locale din tara sau din regiunea din care provin si contribuie la elaborarea unor suporturi de cursuri si de formare a formatorilor pentru acest tip de presa integrata. TRIMEDIAL are ca publicuri tinta managementul institutiilor de presa locale, ziaristii din presa locala si institutiile care ofera training pentru ziaristi.
„Unul dintre pariurile programului TRIMEDIAL este sensibilizarea sefilor institutiilor de presa locale in legatura cu nevoia de formare continua a celei mai importante resurse a presei- jurnalistii”, arata prof. univ. dr. Mihai Coman, decanul FJSC si coordonatorul de proiect pentru Romania.
TRIMEDIAL se va termina in septembrie 2006 si are un buget total de 300.000 Euro. Dupa finalizarea programului, cursul TRIMEDIAL rezultat va face parte din programa tuturor partenerilor si va fi disponibil pentru toate scolile de jurnalism din Europa, in variata electronica.
„In multe industrii, la nivel european, se vorbeste despre capitalul intelectual, ca despre principalul factor care ajuta o companie sa supravietuiasca si sa prospere. Proprietarii si directorii institutiilor de presa neglijeaza adesea acest tip de capital si identifica, din pacate, cu greu, pargiile care le pot transforma institutia intr-o afacere de succes. TRIMEDIAL pune in evidenta tocmai aceste parghii- un produs media integrat, obtinut de jurnalisti care au beneficiat de trainingul necesar. Acest produs media integrat a aparut deja in Scandinavia, de exemplu, asa cum au aratat partenerii danezi din proiect”, explica asist. univ. Raluca Radu, membru al echipei FJSC.

Despre FJSC

Despre FJSC
Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) a fost infiintata in 1990 si face parte din Universitatea din Bucuresti. Scopul sau este de a pregati jurnalisti capabili sa raspunda nevoilor jurnalismului modern, specialisti in publicitate si specialisti in relatii publice. Un mare accent se pune pe cercetarea din diverse zone ale stiintelor comunicarii. FJSC este prima facultate de jurnalism fondata dupa caderea comunismului in Romania si o facultate-pilot pentru celelalte facultati de jurnalism din Romania.
Acest proiect este realizat cu sustinerea Comisiei Europene in cadrul programului Leonardo da Vinci. Continutul nu reflecta in mod necesar pozitia Comisie Europene in acest subiect.

asist. univ. Raluca Radu, FJSC
alumnifjsc@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fjsc/jumatate-dintre-jurnalistii-din-presa-locala-lucreazapentru-doua-sau-mai-multe-tipuri-de-media