Echilibru intre Prima Casa si IMM-uri – rezultatele FNGCIMM la 10 luni

BUCURESTI - 16 noiembrie 2009

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Anul 2009 a insemnat pentru FNGCIMM asumarea unor riscuri sporite si a unor noi provocari, avand in vedere faptul ca pe langa derularea activitatii de garantare dedicata IMM-urilor, am inceput administrarea Programului Prima Casa.

Echilibru intre Prima Casa si IMM-uri – rezultatele FNGCIMM la 10 luni

Dupa primele 10 luni ale anului 2009 putem afirma ca am fost realmente in sprijinul IMM-urilor, tripland atat numarul cat si valoarea garantiilor acordate, chiar cu asumare de riscuri sporite, fata de perioada similara a anului trecut.
Nu am fi reusit acest lucru fara castigarea definitiva a increderii bancilor partenere, cu care am reusit sa colaboram mai dechis si mai pragmatic in privinta identificarii solutiilor optime pentru sprijinirea IMM-urilor aflate in dificultate.
La inceputul lunii octombrie 2009 in portofoliul FNGCIMM SA-IFN erau in vigoare un numar de peste 5600 de garantii cu un sold total de peste 1585 milioane lei.

La nivel national, în primele 10 luni ale anului 2009, un numar de 5750 IMM-uri care solicitasera un credit fara a avea garantiile solicitate de Banca, au beneficiat de garantii complementare din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si a filialelor sale din Focsani, Craiova si Sfantu Gheorghe, valoarea garantiilor acordate fiind de peste 1618 milioane lei.

In acelasi timp, cererile de plata pentru IMM-urile aflate in dificultate au crescut de peste 4 ori din punct de vedere numeric si de peste 11 ori din punct de vedere valoric, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Volumul garantiilor aprobate reprezinta un grad de satisfacere a solicitarilor de garantare de aproape 80%, diferenta fiind reprezentata de solicitari care nu au indeplinit conditiile de acordare.

De la infiintarea sa, FNGCIMM a garantat credite bancare in valoare de aproximativ 1700 milioane Euro, pentru mai mult de 11.000 de IMM-uri, valoarea garantiilor acordate depasind 870 milioane Euro. Cresterea gradului de utilizarea a garantiilor Fondului se bazeaza pe intelegerea avantajelor oferite de accesarea garantiilor Fondului, atat pentru banca cat si pentru IMM.
Avantajele aduse unui intreprinzator de utilizarea garantiei Fondului in completarea garantiilor proprii se concretizeaza in cresterea flexibilitatii finantarilor solicitate bancilor si, fata de utilizarea garantiilor ipotecare, la reducerea cu minim 2 % a costurilor aditionale creditului.
Pentru banca, garantia irevocabila si neconditionata a Fondului este cea mai lichida garantie, in conditii de provizionare similare cu ipotecile. Utilizarea garantiilor Fondului ofera posibilitatea cresterii numarului de credite acordate clientilor solvabili, dar cu garantii proprii insuficiente si majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fara a i se solicita garantii materiale suplimentare.

Fondul acorda garanţii irevocabile, exprese şi necondiţionate în procent de până la 80% pentru toate finanţările acordate IMM-urilor de cele mai importante 26 de banci comerciale partenere, inclusiv scrisori de garantie bancara.

In ceea ce priveste stadiul Programului Prima Casa, FNGCIMM SA a inregistrat pana la aceasta data peste 8300 solicitari de garantare, numarul de dosare solutionate fiind de aproape 8000. Diferenta o reprezinta dosare aflate in analiza sau care necesita completarea documentatiei.
Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 330 milioane Euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 41.000 EURO.
Topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, situeaza pe primele trei locuri Municipiul Bucuresti, Judetele Cluj, Constanta si Brasov.
Pe banci, BRD si BCR sunt bancile de la care au fost primite cele mai multe solicitari de garantare, fiind urmate de Alpha Bank, Banca Transilvania, Millennium Bank si Raiffeisen Bank.
Beneficiarii Programului Prima Casa au ales in proportie de 45,9% achizitionarea unei locuinte de doua camere, 21,76 % preferand o locuinta cu trei camera si 13,4 % o garsoniera.
Aproximativ 28 % dintre locuintele achizitionate prin program au fost construite dupa anul 2008 iar aproximativ 5% sunt solicitari pentru constructii in curs de finalizare.

Prin structură, capital şi distribuţie teritorială, FNGCIMM S.A.-IFN este cea mai reprezentativă instituţie financiară care funcţionează în România în scopul garantării finanţărilor, cu cel mai inalt grad de risc din intregul sistem financiar.

Pentru toate rezultatele sale FNGCIMM multumeste partenerilor si clientilor sai asigurandu-i ca va depune in continuare eforturi pentru confirmarea increderii acordate.

Despre FNGCIMM SA

Despre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN
Infiintat in 2001, FNIMM SA-IFN are ca actionar unic statul roman, reprezentat de MIMMCMA. Fondul garanteaza in mod neconditionat, expres si irevocabil, executarea de catre beneficiarii finantarilor a obligatiilor patrimoniale asumate prin contractele de credit. Conventii de impartire a riscului prin utilizarea garantiilor FNIMM SA-IFN au fost semnate cu cele mai importante banci comerciale romanesti.
Sunt garantate finanţări pe termen mediu şi lung de tipul creditelor pentru investiţii în completarea surselor proprii pentru realizarea/dezvoltarea unor capacităţi de producţie, pentru modernizarea şi/sau retehnologizarea capacităţilor de producţie, a utilajelor, maşinilor, instalaţiilor, clădirilor şi construcţiilor existente, pentru realizarea de investiţii prin achiziţii de maşini, utilaje, mijloace de transport, clădiri, licenţe, animale de reproducţie precum si proiecte care participă la realizarea obiectivelor strategice de dezvoltare naţională, (co-)finanţate prin contributia UE din Instrumentele Structurale, alocarile din surse publice nationale si locale sau alte surse externe de finanţare.
De asemenea sunt garantate si finanţări pe termen scurt pentru asigurarea capitalului de lucru, de tipul liniilor de credit, creditelor globale de exploatare, creditelor pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, creditelor pentru prefinanţarea exporturilor etc, scrisorilor de garanţie bancară pentru participarea la licitaţii sau pentru plata avansului si alte tipuri de finanţări acordate de finanţatori.
Beneficiari eligibili ai Fondului sunt persoanele fizice/asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea 346/2004 pentru IMM, respectiv numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro. In plus, beneficiarii eligibili trebuie sa aiba capital social majoritar privat, capacitate de rambursare a obligatiilor de plata asumate ai sa nu figureze cu datorii restante la bugetele de stat sau la banci.
Bucuresti, stefan Iulian 38, sector 1
tel. 021/3101874; fax. 021.3101857


stela.alexandru@fngcimm.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fngcimm-sa/echilibru-intre-prima-casa-si-imm-uri-rezultatele-fngcimm-la-10-luni