Protocolul de colaborare dintre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si FNGCIMM SA aduce banii europeni mai aproape de IMM-uri

BUCURESTI - 11 aprilie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Instrumentele de garantare si de finantare/cofinantare ale FNGCIMM SA-IFN, special adaptate pentru absorbtia Fondurilor Structurale care se adreseaza IMM-urilor, sunt completate si de incheierea unor protocoale cu Organismele Intermediare implicate.


In acest context, in scopul sprijinirii absorbtiei rapide a fondurilor nerambursabile destinate comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in calitatea sa de Organism Intermediar, au semnat un Protocol de Colaborare.

Fondurile sunt alocate din FEDR, in cadrul Programului Operational Sectorial -Cresterea Competitivitatii Economice, Axa Prioritara 3 – Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor - cu un buget de 264 mil Euro.

FNGCIMM va acorda in conditii deosebit de avantajoase garantii si finantari intreprinderilor mici si mijlocii, definite conform Legii nr.346/2004, care indeplinesc conditiile de eligibilitate din Ghidul Aplicantului si cele din normele proprii de garantare/finantare.

Pentru aplicanţii care solicita finantarea Fondului in completarea surselor proprii si care indeplinesc conditiile de finantare ale FNGCIMM, Fondul va emite o „Scrisoare de Confort” in baza careia aplicaţii selectaţi vor semna cu MCTI Acordul de finantare.

In baza Acordului de finanţare semnat între MCTI şi beneficiarul finanţării, FNGCIMM va încheia contractul de finanţare.

Pentru aplicantii care solicita garantia FNGCIMM pentru cofinantarea proiectelor din credite bancare si care îndeplinesc condiţiile de garantare ale Fondului, in baza solicitării de garantare transmisa de banca finantatoare, Fondul va putea emite un document intitulat „Promisiune de garantare” care va sta la baza emiterii “Scrisorii de Confort” de catre banca. Contractul de garantare intre banca finantatoare si FNGCIMM se va semna dupa incheierea Acordului de finanţare între MCTI şi beneficiarul finanţării.

Ghidurile Solicitantului precum si lista aplicantilor selectati vor fi facute publice pe site-ul MCTI www.mcti.ro.

Detalii despre produsele financiare dedicate stimularii absorbtiei fondurilor europene (FINCONSUL, FININVEST, Garantii acordate beneficiarilor de finantari din fonduri europene) precum si un Ghid de informare privind Fondurile Structurale pot fi gasite pe site-ul FNGCIMM SA-IFN www.garantare.ro.

Despre FNGCIMM SA

Despre FNGCIMM SA
Infiintat in 2001, FNGCIMM SA are ca actionar unic statul roman, reprezentat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. La finele lunii decembrie 2007, fondurile proprii se ridicau la valoarea de 301.424.138 lei.
Fondul garanteaza in mod neconditionat, expres si irevocabil, executarea de catre beneficiarii finantarilor a obligatiilor patrimoniale asumate prin contractele de credit. Conventii de impartire a riscului prin utilizarea garantiilor FNGCIMM SA au fost semnate cu 20 dintre cele mai importante banci comerciale romanesti.
Sunt garantate finanţări pe termen mediu şi lung de tipul creditelor pentru investiţii în completarea surselor proprii pentru realizarea/dezvoltarea unor capacităţi de producţie, pentru modernizarea şi/sau retehnologizarea capacităţilor de producţie, a utilajelor, maşinilor, instalaţiilor, clădirilor şi construcţiilor existente, pentru realizarea de investiţii prin achiziţii de maşini, utilaje, mijloace de transport, clădiri, licenţe, animale de reproducţie precum si proiecte care participă la realizarea obiectivelor strategice de dezvoltare naţională, (co-)finanţate prin contributia UE din Instrumentele Structurale, alocarile din surse publice nationale si locale sau alte surse externe de finanţare.
De asemenea sunt garantate si finanţări pe termen scurt pentru asigurarea capitalului de lucru, de tipul liniilor de credit, creditelor globale de exploatare, creditelor pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, creditelor pentru prefinanţarea exporturilor etc, scrisorilor de garanţie bancară pentru participarea la licitaţii sau pentru plata avansului si alte tipuri de finanţări acordate de finanţatori.
Beneficiari eligibili ai Fondului sunt persoanele fizice/asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea 346/2004 pentru IMM, respectiv numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro. In plus, beneficiarii eligibili trebuie sa aiba capital social majoritar privat, capacitate de rambursare a obligatiilor de plata asumate ai sa nu figureze cu datorii restante la bugetele de stat sau la banci.
Date de contact:

FONDUL NATIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII S.A.

Bucuresti, Strada Stefan Iulian nr.38, Sector 1, telefon/ fax 310.18.74/310.18.57, www.fngcimm.ro



stela.alexandru@fngcimm.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fngcimm-sa/protocolul-de-colaborare-dintre-ministerul-comunicatiilor-si-tehnologiei-informatiei-si-fngcimm-sa-aduce-banii-europeni-mai-aproape-de-imm-uri