Cum alegem folia potrivita pentru solar?

Floresti - 18 martie 2019

Comunicat tip General in Agricultura

Cei mai importanti factori de luat in calcul cand alegem cea mai potrivita folie pentru solar. Care este durata de viata, cum este afectata folie si ce beneficii aduce o folie de calitate superioara plantelor.

Sunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti folia cea mai potrivita pentru solarul Dumneavoastra.  Printre acestia ar fi longevitatea, protectia UV , protectia  IR sau grosimea. Mai jos vom incerca sa detaliem pe cat posibil importanta fiecarui aspect.

Sunt importante conditiile meteo?

Da, stim ca in Romania iarna avem temperaturi scazute  si avem o umiditate ridicata, zapada in abundenta si in unii ani inghet extrem.  Din cauza acestor factori pentru o longevitate cat mai mare este bine sa alegeti o folie pentru solar mai groasa. Foliile pentru solarii sunt produse din polietilena, sunt multistratificate iar grosimea lor este masurata in microni. Pe piata din Romania gasim folii de la 100 de microni grosime pana la 200 de microni, evident varianta care ofera o longevitate ridicata de pana la 5-7 ani este o folie de 200 de microni.

Datorita zapezii si a vantului din Romania folia aleasa trebuie sa fie elastica, sa reziste la aceste actiuni mecanice, la dilatare si la contractarea provocata de razele soarelui.

Este de asemenea important sa alegem o folie pentru solar cu transparenta ridicata acesta fiind un factor foarte important chiar daca folia are o grosime mare, energia solara putand astfel sa ajunga la plante .

Unele folii au asa numitii aditivi termci (anti ceata/anti picurare).  Acestia ajuta la reducerea condensului care va bloca lumina soarelui. De asemenea,  impiedica scurgerea umezelii pe plante, ce poate cauza probleme sau boli, cum ar fi mucegaiul.

Gestionarea temperaturii din interiorul solarului este importanta. Sigur vrei sa reduci pierderile de caldura din timpul noptii. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui folii aditivate cu un strat IR, acest aditiv blocand radiatiile IR (radiatia infrarosu) si ajutand astfel la mentinerea unei temperaturi constante.  Evident ca nu vreti ca plantele sa fie arse pe timpul zilei datorita temperaturilor foarte ridicate, iar acest strat de IR aplicat in exteriorul foliei va reduce considerabil cresterea de temperatura din interior pe timpul zilei.

Veti gasi folii pentru solar in centrele comerciale mari cu grosimi sub 100 de microni neaditivate la preturi mici. Trebuie sa stiti ca aceste folii s-ar putea sa nu reziste mai mult de un sezon si nu ofera toate avantajele prezentate mai sus, punandu-va in pericol intreaga recolta.

In magazinul www.folie-solar.ro gasiti cea mai diversificata gama de folii profesionale de solar din Romania, de la cei mai mari producatori de folii din Europa cu provenienta Italia, Spania sau Grecia, iar aceastea, in funtie de producator, au o durata de viata de pana la 10 ani.

 

 

 

Taguri: folie solar