Protectia familiei in Romania: sprijin financiar sau acces la servicii?

BUCURESTI - 7 septembrie 2009

Comunicat tip General in Social

In timp ce politicile de protectie a familiilor cu copii s-au diversificat, iar efortul financiar al statului a crescut semnificativ, sistemul de protectie sociala a familiilor se bazeaza pe acordarea de beneficii financiare, in detrimentul dezvoltarii serviciilor de ingrijire si crestere a copilului, arata raportul „Politici Familiale si de Gen in Romania” publicat cu sprijinul UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie.

In contextul demografic actual – o fertilitate scazuta, emigrarea populatiei active importanta atat prin potentialul sau in cresterea natalitatii, cat si prin cel economic – si al unor tendinte evidente de imbatranire a populatiei, politicile sociale au un rol major in ameliorarea sau accentuarea acestor perspective si a riscurilor sociale si economice pe care le presupun.

O problema speciala la nivelul familiei o reprezinta fertilitatea deosebit de scazuta, in prezent, modelul romanesc fiind cel al familiei restranse, cu unul, cel mult doi copii. Nasterea unui copil este asociata cu importante costuri materiale, dar si cu probleme la locul de munca, in special in randul femeilor, ceea ce denota nevoia familiilor de sprijin la nivelul serviciilor de crestere a copiilor si de facilitare a accesului pe piata muncii, pe langa ajutorul financiar pe care il asteapta din partea statului.

Sistemul romanesc actual de reconciliere a vietii profesionale cu viata de familie se bazeaza pe masuri de sustinere financiara, care, in comparatie cu masurile similare din spatiul european, asigura intr-o mare proportie inlocuirea veniturilor anterioare si se acorda pe o perioada indelungata. Aceasta asigura o buna acoperire doar pentru copiii pana in 2 ani, copiii in varsta de 2-3 ani ramanand intr-o proportie covarsitoare in afara sistemului formal de ingrijire. In plus, incurajeaza accesarea concediului parental pana la expirarea perioadei maxime, creand premisele pentru o reintrare greoaie a beneficiarilor pe piata muncii.

Politicile familiale din Romania nu incurajeaza dezvoltarea serviciilor publice si private de ingrijire a copiilor. Oferta de servicii publice inregistreaza un regres incepand cu anii 1990, in timp ce oferta de servicii private nu reprezinta o alternativa viabila nici din punct de vedere al costurilor si nici al nivelului lor de dezvoltare. Cresterea ofertei private depinde simultan de capacitatea financiara a familiilor si de existenta unor masuri fiscale sau de subventionare a costului acestor servicii.

Dezvoltarea unor servicii publice de ingrijire a copiilor accesibile familiilor, deducerile fiscale pentru achizitionarea serviciilor private sau incurajarea retelelor private de bone sunt masuri practicate cu succes in Franta, Belgia si Austria, care degreveaza parintii de sarcinile de ingrijirea a copiilor si sunt asociate cu rate crescute ale fertilitatii si ale ocuparii in randul femeilor.
*****
Raportul „Politici Familiale si de Gen in Romania” se inscrie in linia documentelor-suport pentru politici sociale in domeniul populatiei si dezvoltarii, pe care UNFPA le-a facilitat in ultimii ani. Noutatea raportului deriva din imbinarea indicatorilor socio-demografici cu analiza politicilor familiale si cu datele de opinie obtinute in cadrul studiului „Generatii si Gen”.

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Pentru informatii suplimentare vizitati www.unfpa.ro/presa sau sunati la 021 201 78 35. Persoana de contact: Stela Serghiuta, Coordonator de program

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/protectia-familiei-in-romania-sprijin-financiar-sau-acces-la-servicii