Prima garantie de stat pentru creditul FAMILY START a fost acordata de Fondul Roman de Contragarantare SA

BUCURESTI - 16 noiembrie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Banci / Asigurari, Educatie / Cultura, Social, Juridic

Live site

Programele Family Start si Student Invest au fost lansate. CEC Bank a acordat primul credit FAMILY START, iar astazi, Fondul Roman de Contragarantare SA (FRC) a garantat in numele si contului statului imprumutul in valoare de 75.000 lei acordat unei familii din judetul Arges. Garantia statului pentru aceast credit este de 60.000 lei, reprezentand 80% din suma finantata.
Avantajele programului Family Start sunt: garantarea pana la 80% a imprumutului, acoperirea comisionului de analiza si a comisionului de administrare de catre Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, precum si subventionarea dobanzii in proportie de 75%. Exista optiunea unei perioade de gratie de pana la 5 ani si astfel, durata maxima a finantarii poate ajunge la 120 de luni, ceea ce inseama ca un credit poate sa se deruleze pe o perioada maxima de 10 ani.

Family Start

Pe tot parcursul anului 2022 am participat activ la implementarea masurilor de sprijin guvernamental pentru tineri, bucurandu-ne de incredere si sprijin din partea Ministerului Familiei si a partenerilor bancari. Echipa operationala este pregatia ca pana la finele anului sa acorde garantiile necesare imprumuturilor, astfel incat un numar cat mai mare de tineri sa aiba acces la finantari avantajoase garantate de stat prin FRC.

Alin Valeanu, Presedinte al Directoratului FRC

FAMILY START – CREDITE GARANTATE DE STAT, costuri minime, pentru acoperirea nevoilor tinerilor privind obținerea statutului de soț și soție, locuirea, sănătatea, educația și cultura

Guvernul Romaniei a adoptat OUG 95/2022 privind programele guvernamentale „StudentInvest” si „FamilyStart”, prin care Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse (MFTES) detaliaza conditiile de accesare, cheltuielile eligibile si criteriile prin care pot fi acordate aceste credite.

Pentru acest an, plafonul anual al garantiilor este de 500 milioane lei pentru cele doua programe, cate 250 milioane lei pentru fiecare dintre acestea.

Programul FAMILY START are ca obiect facilitarea accesului la finantare pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani impliniti si pana la 45 de ani neimpliniti, care isi intemeiaza o familie si/sau tineri care formeaza o familie si care au, impreuna, salarii nete lunare de pana la maximum 7.500 de lei per familie.

Creditul acordat are o valoare maxima de 75.000 lei garantat in proportie de 80% de catre stat, prin Fondul Roman de Contragarantare SA

Dobanda aferenta programului este IRCC trimestrial plus o marja de 4%, comisionul de analiza al bancii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garantiei este de 0.4% anual.

Plafonul de garantare FAMILY START pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

Creditul FAMILY START poate fi acordat o singura data, pentru o durata de maximum 10 ani, cu o perioada de gratie, stabilita de comun acord intre banca si beneficiar, de maxim 5 ani, de la data acordarii creditului. Imprumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe transe, in functie de documentele justificative prezentate la decontare.

In cazul programului „FamilyStart” este obligatoriu ca cel putin unul dintre cei doi beneficiari sa fie angajat.

Credite cu dobanzi si comisioane platite de stat

Potrivit OUG 95/2022, 75% din dobanda totala pentru creditul acordat, precum si cheltuielile privind comisioanele de analiza si de gestiune a garantiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, al carui ministru are calitatea de ordonator principal de credit.

In cazul in care beneficiarul creditului nu plateste la scadenta ratele de capital aferente creditului, sumele platite de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, reprezentand dobanzi si comisioane, precum si sumele garantate de Fondul de garantare si platite de Ministerul Finantelor, se recupereaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in baza titlului executoriu emis de catre aceasta.

Cheltuieli eligibile:

a) costurile ce decurg din evenimente care conduc la obtinerea statutului de familie, precum cununia religioasa, cununia civila sau ceremonia cu prilejul casatoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei; solicitarea decontarii se face in termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul;

b) decontarea cheltuielilor cu spitalizarea in cazul nasterilor;

c) plata, pentru tinerii parinti casatoriti a cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, programele  « Scoala dupa scoala », precum si a taxelor pentru cursuri extrascolare: cursuri de limbi straine, cursuri sportive, robotica si programare, arta;

d)avansul pentru achizitia de catre tinerii casatoriti a unor autoturisme familiale noi, numai pentru cele de 7 persoane/ locuri, precum si achizitia de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilitati;

e) plata pentru tinerii casatoriti a cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, precum si a celor aferente cartilor de specialitate si rechizitelor; toate formele de studiu trebuie sa fie autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate;

f) plata pentru tinerii casatoriti a cheltuielilor aferente publicarii cartilor sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate in formate accesibile persoanelor cu dizabilitati;

g) plata taxelor de participare la manifestari stiintifice si concursuri, precum si a cheltuielilor de transport pentru deplasari;

h) achizitionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicatii informatice de specialitate, inclusiv a celor avand incorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilitati;

i) plata chiriei, in limita a maximum 300 euro/luna, la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua platii;

j) parte/avans din achizitia unei locuinte;

k) costul serviciilor dentare si al interventiilor chirurgicale;

l) investigatii medicale complexe recomandate de medici in cazul studentilor care se confrunta cu probleme de sanatate prin stabilirea unui plafon de plata/decontare pana la 10.000 de lei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-roman-de-contragarantare-sa/prima-garantie-de-stat-pentru-creditul-family-start-a-fost-acordata-de-fondul-roman-de-contragarantare-sa