Acordul cu FMI, între realizarea şi eşecul obiectivelor asumate

BUCURESTI - 18 septembrie 2013

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate, Politic

MRU: „Nu putem privi spre un nou acord cu FMI fără să facem o retrospectivă a vechiului acord, din punctul de vedere al obiectivelor asumate. Evidența este tragică: 11 dintre cele 16 ținte nu au fost îndeplinite. Cum a fost posibilă încheierea acordului? Și în acest context, avem garanția îndeplinirii unor noi condiții din următorul acord? Iar la aceste întrebări fac apel la amabilitatea domnului Ponta de a ne răspunde.”

Președintele FORȚA CIVICĂ, Mihai-Răzvan Ungureanu, a făcut o serie de declarații dupa ce Victor Ponta a prezentat, în fața plenului reunit al celor doua camere din Parlamentul României, noului acord cu FMI-ul: „Ce a însemnat ultimul acord cu autoritățile internaționale, în termeni de obiective care au pendulat între promisiuni și asumări neîndeplinite? Reducerea nivelului arieratelor administrațiilor publice și întreprinderilor de stat a rămas doar la stadiul de deziderat. Și o spunem observând cum stocul arieratelor s-a dublat comparativ cu 2008. Companiile de stat s-au transformat în adevărate găuri pentru bugetul de stat, în condițiile în care nivelul acestor datorii atinge 5% din PIB. Criteriul privind soldul bugetului general consolidat, țintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, actualizarea bazei de date cu proiectele de investiţii pentru a se identifica proiectele prioritare ale autorităţilor locale finanţate din fonduri bugetare şi fonduri UE și publicarea unei liste a proiectelor cu prioritate redusă ce vor fi întrerupte, semnarea contractului cu consultantul juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea majoritară a complexului Oltenia, lansarea de oferte publice pentru acţiunile deţinute de stat la Romgaz şi Hidroelectrica, vânzarea unui pachet minoritar la Nuclearelectrica, criteriul de performanță privind activele externe nete ale BNR, lansarea de oferte publice pentru acţiunile deţinute de stat la Romgaz şi Hidroelectrica (companie total neproductivă), completarea listei privind privatizarea companiilor de stat, introducerea managementului privat la companiile de stat, vânzarea a 20% din acțiunile Tarom – toată această listă nu reprezintă decât eșecul unui Guvern total incapabil să gestioneze problemele naționale. Îndeplinirea acestor obiective asumate în fața fondului ar fi avut rolul de catalizator în dezvoltarea unei economii sănătoase, competitive și performante.”

 

„O altă întrebare pe care o lansez domnului Ponta: în condițiile în care România se împrumută pentru a finanță datoria acumulată în vechiul acord, unde găsim eficiența pentru economia țării? Recurgând la plata unei datorii printr-un nou împrumut? România ar fi trebuit să plătească acest împrumut din creștere economică a€“ de altfel principala condiție și promisiune impusă și făcută de FMI. Însă acestea necesită viziune, profesionalism, strategie – termeni inexistenți se pare în dicționarul executivului. Guvernul nu se concentrează pe măsuri de relansare economică sau modalități de atragere a unor noi investitori, iar aici pot menționa faptul că investițiile străine directe au înregistrat o scădere dramatică de 30% în primele 6 luni ale lui 2013. Până la urmă, ce avem în acest moment? Nivelul PIB-ului potențial este sub 1%, datoria publică este patru ori mai mare decât în 2008, șomajul a atins 7.5% în iulie -  cel mai înalt nivel din 2013, privatizări eșuate, salariile publice la 7,4% din PIB, și depășirea țintei de inflație.” își completează senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu declarația făcută în fața plenului reunit al celor doua camere.

 

„Și o ultimă întrebare la care aștept răspuns de la domnul Ponta: cum beneficiază România prin semnarea unui nou acord preventiv cu FMI, în condițiile în care Guvernul și-a demonstrat încapacitatea de a îndeplini criteriile stabilite prin vechiul acord, iar reformele economice au rămas doar o utopie?” a subliniat Mihai-Răzvan Ungureanu. 

 

În încheiere, senatorul FORȚA CIVICĂ afirmă că „toate întrebările de mai devreme le-am supus atenției domnului Premier Victor Ponta. Pentru domnul deputat Victor Ponta, care dorește stoparea proiectului Roșia Montană, reiterez sugestia care i-a fost făcută ieri: să susțină introducerea acest punct pe lista obiectivelor asumate cu FMI. Algoritmul e simplu: dacă până acum cele mai multe ținte au fost ratate, probabilitatea ca acest proiect să fie oprit este foarte ridicată.”  

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/forta-civica/acordul-cu-fmi-intre-realizarea-si-esecul-obiectivelor-asumate