Somnul bebelusului - 5 sfaturi practice pentru a defini ritmul circadian la copii

BUCURESTI - 10 mai 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle

Cu totii stim sentimentul de oboseala naucitoare, care in ciuda incercarilor noastre de a ramane intr-o stare de veghe, ne imbratiseaza cu caldura unui ritm cardiac scazut, respiratii usoare, si gene grele. Somnul este modalitatea tuturor de a-si reface fortele pentru o noua zi.

Somnul bebelusului

Somnul bebelusului

La copii, este bine stiut faptul ca somnul reprezinta un punct foarte important in dezvoltarea lor. Un copil de pana la 2 ani petrece mai mult timp dormind decat treaz, iar in timpul copilariei, cei mici dorm cel putin 40% din timp.
Somnul este definit de doi factori importanti: homeostazia somn/trezire si ceasul biologic sau ritmul circadian.

Atunci cand nu dormim pentru o lunga perioada de timp, homeostazia ne indica faptul ca s-a acumulat oboseala si ca este neaparata nevoie de somn si ne ajuta sa definim orele necesare odihnei pentru a putea fi complet revigorati pentru o noua perioada de timp.

Pe de cealalta parte, ritmul circadian, este ceasul natural prin care se reglementeaza perioadele de somnolenta si de veghe pe tot parcursul zilei. Tot ritmul circadian este cel ce ne ajuta sa fim mult mai atenti in anumite momente ale zilei si sa fim activi.

Este foarte important sa definim un bun ritm circadian inca din copilarie pentru copilul nostru, pentru a se putea bucura de un somn linistitor pe tot parcursul vietii si sa beneficieze de odihna atat necesara dezvoltarii sanatoase.
Iata 5 sfaturi practice prin care poti influenta calitatea somnului pentru bebelusul tau:

1. Renunta la lumina puternica dinaintea somnului

Atunci cand incerci sa il adormi pe bebelusul tau, trebuie sa iei in considerare faptul ca ochii celui mic sunt foarte sensibili la lumina. Este indicat sa pregatesti camera copilului inainte de culcare. Ritmul circadian este bine definit de perioada zi/noapte, astfel, este de la sine inteles ca cel mic se va obisnui natural sa fie gata de somnic atunci cand se lasa intunericul. Fie ca este vorba de somnul de odihna din timpul zilei, sau cel de dupa baita de seara, o camera luminata difuz, ii va aminti celui mic cu ajutorul ceasului biologic ca este timpul sa vina mos Ene pe la gene.

2. Asigura o temperatura optima in camera copilului

Ciclul veghe/somn este strans legat de temperatura corpului, intr-o incapere in care este o temperatura ridicata, cel mic va fi mult mai agitat, mai activ, se va misca mai mult si va fi mult mai greu pentru tine sa il adormi. Cu cat temperatura scade, aerul pe care il va respira copilul tau il va alina si ii va transpune o stare de somnolenta. In primele saptamani din viata bebelusului tau este indicat sa ii asiguri o temperatura de 21-24 de grade Celsius, iar dupa o perioada de 5-6 saptamani, temperatura ideala pentru un somn confortabil este de 18-20 de grade Celsius.

3. Pregateste un culcus confortabil

Patutul este vehiculul ce il transporta pe micutul tau catre lumea viselor. Este indicat sa ii pregatesti o lenjerie pentru patut de calitate, curata, care sa imbrace perfect spatiul de odihna, pentru a-l feri pe cel mic de atingerea peretilor ce il pot distrage. Miscarile din timpul somnului il pot face pe cel mic sa se trezeasca, atingerea suprafetelor reci ii pot crea disconfort. Deasemenea jucariile atarnate deasupra patutului il pot ajuta pe puiul tau sa adoarma la lor atunci cand se trezeste. Lasa-ti imaginatia sa lucreze si creaza un loc special si primitor pentru micutul tau.

4. Creeaza un ambient linistit

Linistea este aspectul pe care oricine il cauta atunci cand doreste sa se odihneasca sau sa doarma. Copii, ca si adultii, atunci cand sunt obositi, pot adormit in cele mai ciudate conditii, dar pentru a putea avea un somn confortabil pe timpul noptii, au nevoie de liniste. Camera copilului este speciala, acolo este taramul cantecelor de leagan si al soaptelor, al mangaierilor si al atentiei deosebite, este un sanctuar al linistii ce slujeste cresterea armonioasa a pruncului tau.

5. Petrece timp alaturi de cel mic

Ritmul circadian este prin definitie rezultatul schimbarilor fizice si psihice prin care trecem pe parcursul unei zile (24 ore). Pentru ca cel mic sa isi poata defini un ceas biologic perfect pentru o dezvoltare sanatoasa, trebui sa ii oferi un cadru prin care sa petreci cat mai mult timp alaturi de el.

Ofera-i atentie, jucati-va impreuna, chiar si atunci cand ii pregatesti lapticul sau cand ii pregatesti baita, incearca sa interactionezi cat mai mult cu el si sa il implici in ceea ce ai de facut. Lasa-l sa fie aproape de tine, acest lucru ii va facilita dezvoltarea atentiei si inteligentei, si bineinteles, pentru ca este atat de micut, il va obosi iar somnul, dupa o zi plina de peripetii si aventuri alaturi de tine, va fi unul linistit. Incet, incet, somnicul va deveni pentru micutul tau un tipar de urmat zilnic.

BabyNeeds.roeste un magazin online dedicat resurselor esentiale pentru îngrijirea copiilor mici de tot. Puteti citi mai multe articole de parenting pe blog-ul nostru.
▪ office@babyneeds.ro
▪ 0726.817.023

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fortin-agency/somnul-bebelusului-5-sfaturi-practice-pentru-a-defini-ritmul-circadian-la-copii