Franciza versus Afacerea individuala

BUCURESTI - 24 octombrie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Probabil ca multi dintre cei care s-au gandit sa inceapa o afacere si-au pus si intrebarea: care este cea mai buna solutie pentru a deveni intreprinzator: o afacere in franciza sau o afacere individuala?

Ei bine, in Romania francizele nu sunt atat de populare precum in alte tari, acest lucru, speram ca se va modifica in urmatorii 2 ani, dupa cum arata unele studii, care indica o crestere spectaculoasa in ultimii ani in favoarea francizelor. In ultimul timp din ce in ce mai multi francizori straini sunt interesati de expansiunea lor in Romania.
Acest lucru se explica prin faptul ca exista din ce in ce mai multi intreprinzatori care cauta o afacere cu riscuri mult mai mici. Francizorul in acest caz devine un sprijin pentru noul francizat, conturand impreuna viitorul reciproc avantajos. Expansiunea din ultimii ani a francizelor se mai explica si prin faptul ca tot mai multi oameni doresc ca afacerea lor sa fie cunoscuta, lucru de care se ocupa francizorul prin promovarea continua a brandului. Noul francizat este ajutat de catre francizor sa-si dezvolte afacerea prin sisteme de pregatire foarte bine puse la punct, tinand cont de dezvoltarea continua a pietei si asteptarile tot mai mari ale consumatorilor.
Pe de alta parte exista alternativa inceperii unei afaceri individuale. Desigur, ca sa poti sa ai un sistem de afacere in franciza, trebuie mai intai sa concepi si sa dezvolti o afacere. Dupa care aceasta se poate franciza.
Afacerea individuala este o solutie, dar care, pentru unii oameni nu este plina de succes. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista inca de la inceput, nesiguranta ideii de afacere. Fiind o afacere noua, exista multe impedimente care pot provoca reale pericole, creand un discomfort care de multe ori ii induce noului afacerist o stare care sa-l faca sa renunte.

In cazul francizelor, pe tot parcursul activitatii ai asigurata asistenta francizorului pentru training-uri, in management si marketing, spre deosebire de afacerea individuala in care esti pe cont propriu la fiecare pas.
De cele mai multe ori toata lumea se asteapta ca afacerile in franciza sa mearga foarte bine, pentru ca este un brand cunoscut sau foarte cunoscut, pentru ca se folosesc aceleasi materiale si produse, pentru ca esti indrumat de specialisti s.a.m.d. Dar acest lucru nu depinde doar de francizor ci foarte mult si de francizat pentru ca daca nu sunt respectate exact toate indicatiile francizorului, se poate schimba sitiatia in rau.
Cu toate acestea se pare ca indicatiile se respecta pentru ca afacerile in franciza au o rata de success de peste 90% spre deosebire de afacerile independente, care au o rata mult mai mica, de aproximativ 12%.
De asemenea trebuie luat in considerare, faptul ca, in cazul francizelor nu mai exista aceeasi independenta ca in cazul afacerilor individuale, dar acest minus este compensat de faptul ca totusi ai o siguranta a reusitei ceva mai mare.

Despre Franchise Business Solutions

De multe ori problema este chiar multitudinea de variante din care putem alege. Indiferent daca te gandesti la o afacere individuala sau la o afacere in franciza, sunt atatea solutii si nu sti pe care sa o alegi, care crezi ca merge mai bine. Este important sa vezi diferentele dintre o franciza si o afacere individuala si la un moment dat te va incanta gandul ca ai putea deveni un intreprinzator de succes.
Pentru mai multe informatii ne puteti vizita pe www.franchise-business.ro