Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu protestează împotriva presiunii exercitate asupra Parlamentului de a aproba OG 39 şi OUG 123 în forma iniţială

BUCURESTI - 13 martie 2006

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Parlamentul României este singura instituţie care se poate pronunţa cu privire la cele două ordonanţe, astfel încât abonaţii la cablu să nu plătească un abonament majorat cu 16%, prin efectul cumulat al contribuţiei la Fondul Naţional al Cinematografiei cu cel al pretenţiilor pentru cele mai mari drepturi de autor din Europa.

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu protestează împotriva presiunii exercitate asupra Parlamentului de a aproba OG 39 şi OUG 123  în forma iniţială

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC) protestează împotriva presiunii exercitate asupra Parlamentului de către Ministerul Culturii şi Cultelor, presiune care vizează aprobarea ordonanţelor Guvernului nr. 39 (OG 39) şi nr. 123 (OUG 123) sub ameninţarea cu clauza de salvgardare, mascând interese private.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în ceea ce priveşte aprobarea celor două ordonanţe de urgenţă. Toate demersurile noastre, care vizau armonizarea reglementărilor privind drepturile de autor şi cinematografia cu legislaţia europeană, dar şi raportarea acestora la realitatea României, nu au fost luate în considerare de către Guvern”, a declarat Radu Petric, preşedinte ACC. „Astfel, ne aflăm în situaţia în care cerem Parlamentului României să analizeze cu responsabilitate cele două ordonanţe, astfel încât abonaţii societăţilor de cablu să nu plătească un abonament majorat cu 16%, prin efectul cumulat al contribuţiei la Fondul Naţional al Cinematografiei cu pretenţiile pentru cele mai mari drepturi de autor din Europa”.

OG 39 propusă de către Guvernul României prevede introducerea unei cote de 1% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu, în vederea finanţării Fondului Naţional al Cinematografiei. În cadrul Comisiei de cultură din cadrul Senatului a fost abrogat articolul care prevedea această contribuţie, dar a fost reintrodus în cadrul Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. În ţările Uniunii Europene operatorii de cablu nu plătesc nici o contribuţie pentru susţinerea cinematografiei. Această contribuţie, care alimentează un Fond Naţional, este o discriminare a abonaţilor la televiziune prin cablu în raport cu restul cetăţenilor.

În forma propusă de către Guvernul României, OUG 123 elimină pragul maxim de 2% pentru plata drepturilor de autor şi conexe introdus de legea 285/2004 pentru contribuţiile operatorilor de cablu şi nu oferă nici un fel de posibilităţi de negociere cu societăţile de gestiune colectivă. Pentru operatorii de cablu, aceste plafoane erau aliniate la cotele practicate în ţările central şi est europene (ex: Ungaria 1,8%, Cehia 1,5%, Polonia 3%).

Lipsa oricăror criterii de negociere coroborată cu eliminarea plafoanelor din OUG 123 lasă, în momentul de faţă, libertate societăţilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi conexe să pretindă, fără nici o justificare, obligaţii de plată de 17% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu.

Se estimează că suma colectată de cele şapte organisme de gestiune colectivă (OGC) sub efectul OUG 123 va ajunge la circa 40 de milioane de Euro pe an doar din contribuţiile operatorilor de cablu, urmând ca OGC-urile să poată reţine pentru cheltuieli proprii până la 30% din venituri, conform Art. 134, lit.b şi c din lege.

„Eliminarea colectorului unic prevăzută de OUG 123 încurajează risipa, conducând la cheltuieli administrative paralele şi redundante. Cei care vor avea de suferit vor fi atât titularii de drepturi de autor, cărora li se va repartiza mai puţin, cât şi publicul, care va plăti mai mult pentru programe de o calitate mai slabă”, a declarat Radu Petric.

În momentul de faţă, funcţionează şapte structuri administrative paralele (COPYRO, CREDIDAM, DACIN SARA, UCMR-ADA, UPFAR – ARGOA, UPFR şi VISARTA), care colectează de la aceiaşi utilizatori procente diferite, aplicate asupra aceloraşi venituri.

„Aplicarea acestor două ordonanţe în forma propusă de către Ministerului Culturii şi Cultelor se va regăsi în preţul abonamentului la cablu, provocând o creştere de 16%. Cu siguranţă, impactul acestei creşteri de preţ se va reflecta în scăderea numărului de abonaţi, cu atât mai mult cu cât, de curând, a fost introdusă cota TVA şi, astfel accesul publicului la informaţie va fi limitat din motive economice ”, a comentat Radu Petric.

„Situaţia actuală este inacceptabilă pentru industria de cablu. Nu am fost cu adevărat consultaţi în elaborarea acestor ordonanţe, iar sugestiile noastre nu au fost luate în considerare, având în vedere faptul că OUG 123 a trecut prin plenul Senatului prin aprobare tacită, deci în forma iniţială. Cerem implicarea reală şi responsabilă a Parlamentului în soluţionarea problemelor ridicate de legislaţia drepturilor de autor şi conexe, precum şi cea a cinematografiei, astfel încât publicul să beneficieze de accesul la informaţii şi divertisment de bună calitate, la un preţ raportat la puterea reală de cumpărare”, a concluzionat Radu Petric.

Despre Free Communication

ACC este organizaţia profesională reprezentativă a operatorilor de comunicaţii prin cablu din România care numără în prezent peste 130 de membri. Obiectivul asociaţiei este reprezentarea la nivel naţional şi internaţional a operatorilor de cablu din România şi consolidarea poziţiei acestora pe piaţa comunicaţiilor, prin promovarea intereselor comune ale acestor companii, în beneficiul întregii industrii de profil. Asociaţia urmăreşte creşterea nivelului serviciilor oferite clienţilor şi implementarea unor standarde de calitate pentru utilizatorii finali.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi Free Communication (Valeriu Ispir), tel. 224 11 94, 0788 48871 sau e-mail: valeriu.ispir@freecomm.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/free-communication/asociatia-de-comunicatii-prin-cablu-protesteaza-impotriva-presiunii-exercitate-asupra-parlamentului-de-a-aproba-og-39-si-oug-123-in-forma-initiala