CÂŞTIGĂTORII BURSELOR EUROPENE JTI

BUCURESTI - 10 octombrie 2007

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Fundaţia Freedom House România şi JTI România au anunţat câştigătorii primei ediţii a Burselor Europene JTI.

Aceştia sunt:

1. Vizită de studii şi stagiu de pregătire profesională la Bruxelles:

Camelia CSIKI – TVR
Ana JITĂRIŢĂ – Evenimentul Zilei
Alina Oana MIHĂESCU – The Money Channel

2. Vizita de studii la Bruxelles:

Dana BANZEA – Adevărul
Mona DÂRŢU – Money Express
Florinela GIURGEA – Mediafax, Radio SON Târgu-Mureş
Vlad MACOVEI - Cotidianul


Despre Bursele Europene JTI

O continuare a ˝Burselor JTI pentru Jurnalişti˝, ˝Bursele Europene JTI˝ se adaptează momentului istoric al aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, propunând o nouă destinaţie – Europa – şi un format actualizat.
˝Bursele JTI pentru Jurnalişti˝ este un program conceput şi dezvoltat de Freedom House România, cu sprijinul JTI România. Lansat în anul 2000, programul a inclus stagii de pregătire practică în organizaţii de presă americane, dublate de întâlniri cu personalităţi din media şi din lumea politică americană. O serie de 29 de tineri jurnalişti, nume cunoscute din mass media românească, au beneficiat de pregatirea oferită în cadrul programului ˝Bursele JTI pentru Jurnalişti˝.
˝Bursele Europene JTI˝ îşi propun să sprijine tinerii jurnalişti în adaptarea la noile coordonate europene ale României, oferindu-le oportunitatea de a înţelege modul în care presa internaţională reflectă subiectele legate de UE şi mecanismul de funcţionare al instituţiilor europene.
Programul a demarat cu un seminar desfăşurat în perioada 28-30 septembrie 2007 la Cheile Grădiştei, sub genericul ˝Politici şi comunicare în UE˝. La seminarul susţinut de profesionişti în domeniul relaţiilor europene au participat 19 jurnalişti din media scrisă şi audio-vizuală. Etapa a doua a programului include o vizită de studiu de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliştii participanţi vor vizita cele mai importante instituţii europene şi se vor întâlni cu oficialităţi din cadrul acestor instituţii. În ultima parte a programului, trei dintre jurnalişti vor beneficia de stagii de pregătire profesională, cu durata de 3 saptamani, în cadrul unor prestigioase organizaţii de presă din Bruxelles.

Despre selecţia jurnaliştilor

Preselecţia candidaţilor s-a făcut pe baza portofoliului (2 materiale de presă relevante pentru domeniile anunţate), iar selecţia pe baza unui interviu, la care au participat reprezentanţii Freedom House România şi ai JTI România, precum şi Gabriel Giurgiu, cunoscut realizator de emisiuni TV şi expert în domeniul integrării europene. Criteriile de selecţie au vizat potenţialul şi reputaţia profesională a jurnaliştilor, iar câştigătorii s-au remarcat prin talent, profesionalism şi o atitudine la cele mai înalte standarde etice.

Despre căştigători

Camelia Csiki lucrează ca reporter la departamentul de ştiri al Televiziunii Române. Totodata, este producător, editor şi reporter al documentarelor istorice şi culturale difuzate de TVR. A fost reporter şi la posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3, corespondent pentru Europa FM şi Radio Total şi editor pentru o serie de ziare locale şi centrale. Deţinătoare a 5 distincţii jurnalistice, Camelia este recunoscută drept unul dintre cei mai talentaţi jurnalişti ai generaţiei sale. Este licenţiată în Drept.

Ana Jităriţă lucrează în prezent ca redactor pentru cotidianul Evenimentul Zilei. Este coordonatoarea secţiei de Economie Internă şi supervizează activitatea a 6 reporteri. Şi-a început activitatea jurnalistică în anul 1998 ca reporter pentru ziarul local Monitorul de Vaslui. De asemenea, a fost redactor şef al Antena 1 Vaslui, redactor la Adevărul de Vaslui, redactor şef la Monitorul de Vaslui în perioada 2001-2002. În presa centrală, cariera sa a început la cotidianul Curentul,ca redactor politic.
Ana a terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi, iar în prezent este studentă în ultimul an a Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare.

Alina Oana Mihăescu este editor de ştiri la The Monney Channel TV, având ca responsabilităţi redactarea şi editarea ştirilor, precum şi supravegherea şi coordonarea unei echipe de reporteri şi editori. Şi-a început cariera jurnalistică în 1994, lucrând pentru Radio Uniplus, Antena 1 şi Antena 3. Între 2001 şi 2003, a fost consultant pentru investiţii la o companie londoneză, dobândind abilităţi de management şi consultanţă ).
Este absolventă a Facultatii de Filologie (Română-Engleză) şi deţine o diplomă de specializare oferită de Reuters.

Dana Banzea lucrează în prezent la cotidianul Adevărul, ca redactor al secţiei Financiare. Dana este jurnalist din anul 1998. În anul 1999, a fost desemnată coordonator al Departamentului Economic al cotidianului Cronica Română. Este licentiata în Jurnalism.

Mona Dârţu este redactorul şef al revistei Money Express, o revistă cu un tiraj de 2000 de exemplare. Este jurnalist din anul 1991, lucrând la Iaşi în reţeaua trustului de ziare locale Monitorul. În Bucureşti a fost editor şef adjunct al ziarului Business Standard.

Florinela Giurgea este corespondent al Agenţiei Mediafax în Judeţul Mureş şi reporter ştiri pentru Radio SON Târgu-Mureş. Începând din 1999, a lucrat ca reporter la CD Radio Cluj-Napoca, Monitorul de Cluj şi Radio Târgu-Mureş. Timp de trei ani, a ocupat funcţia de redactor la Departamentul de Politică şi Administraţie Publică al ziarului ˝24 Ore Mureşene˝.
Este licenţiată în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, obţinând, în cadrul aceleiaşi facultăţi, o diplomă de Master în Publicitate.

Vlad Macovei este în prezent redactor şef adjunct al ziarului Cotidianul. Este jurnalist din anul 1996, lucrând ca redactor pentru Monitorul, Ziarul Financiar şi Evenimentul Zilei. A absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2000.

Despre Freedom House

Evenimentul a avut loc marti, 9 octombrie, la Hotel Hilton.
Alexandra Popa
0747 227 888
alexandra@freedomhouse.ro