Al treilea an al parteneriatului Baylor - Petrom pentru comunitate

Constanta - 15 mai 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Media / Publicitate, Sanatate

Cu o istorie de mai bine de 5 ani, proiectul prin care Baylor ofera consiliere si testare gratuita, rapida si confidentiala populatiei generale din Dobrogea pentru identificarea celor 3H (HIV, hepatita B si C) se poate lauda cu parteneriate durabile.
Compania OMV Petrom SA, cea care acum 3 ani a ales sa finanteze componenta de testare cu laboratorul mobil, continua sa fie, pentru al 3-lea an consecutiv un partener de nadejde al proiectului. In acest an laboratorul mobil se va deplasa pentru testare in localitatile costiere din judetul Constanta.

Al treilea an al parteneriatului Baylor - Petrom pentru comunitate

Va amintiti ca in 2011 va anuntam, ca in an de criza economica exista si companii, care printr-un efort unit, reusesc sa gaseasca mijloacele prin care sa intinda o mana de ajutor celor lipsiti de bani si informatie?

Gestul de responsabilitate sociala de care OMV Petrom SA da dovada are pentru noi dubla semnificatie: intelegerea importantei consilierii si a testarii acestor 3 virusuri care ne dau boli fara simptome, in randul populatiei din mediul rural, dar si increderea in schimbarea pe care impreuna cu echipa de la Baylor o poate aduce in cadrul comunitatilor izolate, prin oferirea acestei unice sanse de a se informa despre bolile infectioase, de a-si cunoaste starea de sanatate si a ajuta la prevenirea transmiterii acestor infectii.

Rezultatele proiectelor finantate in anii anteriori sunt deopotriva motivante: 2.600 de persoane consiliate si testate pentru cei 3H, peste 3.500 de persoane care au primit informatii si materiale informative despre prevenirea celor 3 infectii, 49 de localitati rurale din judetul Constanta in care laboratorul mobil s-a deplasat, 6,4% dintre cei testati au primit diagnostice nefavorabile si au fost orientati catre medicii specialisti, 90% dintre cei orientati au ajuns in evidenta sistemului medical de specialitate.

Multumim OMV Petrom SA pentru continuitate si pentru efortul sustinut in speranta unei schimbari durabile.

Virusurile hepatitei B si C dezvolta boli fara simptome sau cu simptome foarte usor de confundat cu alte afectiuni astfel incat, fara o testare de rutina efectuata la timp, cei mai multi pacienti afla despre diagnostic cand este prea tarziu, de obicei cand sunt diagnosticati direct cu cancer hepatic sau cu insuficienta hepatica severa. Infectia cu HIV este o altă problema de sanatate publica de o importanta deosebita in Romania, tara cu peste 10,000 de persoane cu HIV în viata.  

Cei care vin sa se testeze in unitatea mobila, o pot face gratuit, rapid si confidential. Testarea si consilierea dureaza aproximativ jumatate de oră. Pentru a face aceste teste la un laborator privat, o persoană ar trebui sa scoata din buzunar 150 de lei, fara sa mai socotim si banii de transport si fara sa beneficieze de consiliere.

Pentru a fi la curent cu locatiile unde se deplaseaza Laboratorul mobil, vizitaai paginile web: www.baylor-romania.ro şi www.test-hepatita.ro.

Despre Fundatia Baylor Marea Neagra

Fundatia Baylor Marea Neagra, parte a retelei internationale de lupta impotriva SIDA, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor afectate/infectate cu HIV din regiunea Dobrogei. Se adreseaza si comunitatii prin centrele Baylor de consiliere si testare rapida pentru HIV, hepatita B si hepatita C din Constanta si Tulcea, asigurand testarea confidentiala, rapida. Programul de testare a inceput in 2007 si se desfasoara si in prezent.