Cinematograful contemporan, un atelier interactiv cu Andrei Rus

BUCURESTI - 3 februarie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cursul îşi propune să prezinte participanţilor câteva dintre cele mai incitante personalităţi cinematografice ale momentului. Departe de a emite pretenţii academice, întâlnirile vor avea un caracter colocvial, interacţiunea lector-cursanţi constituind un factor decisiv la buna derulare a acestora.

Selecţia autorilor prezentaţi are un caracter subiectiv, deşi fiecare dintre cineaştii aleşi a avut deja parte de recunoaşterea unor festivaluri internaţionale importante.

În cadrul fiecărei întâlniri vor fi amintite şi ilustrate o parte dintre influenţele cineaştilor analizaţi. În structurarea cursurilor s-a încercat acoperirea, în limita posibilităţilor, a cât mai multor ţări care înseamnă enorm pe harta cinematografiei internaţionale contemporane. Austria, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Mexic, România, SUA şi Taiwan sunt cele 8 cinematografii care vor fi prezentate în următoarele săptămâni.

Organizare cursuri:

Curs 1: Franţa
Arnaud Desplechin, Claire Denis, Abdel Kechiche,Laurent Cantet

Curs 2: Franţa
Eric Rohmer, Jacques Rivette, Jean-Luc Godard

Curs 3: Belgia
Fraţii Dardenne şi Chantal Akermann

Curs 4: Marea Britanie
Mike Leigh, Terry Gilliam

Curs 5: Austria
Ulrich Seidl şi Michael Haneke

Curs 6: Mexic
Carlos Reygadas şi Alfonso Cuaron

Curs 7: Taiwan
Hou Hsiao-hsien, Tsai ming-liang

Curs 8: SUA
Tom DiCillo, Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Wes Anderson

Curs 9: SUA
Frederick Wiseman, Errol Morris

Curs 10: România
Cristi Puiu, Andrei Ujică, Radu Jude, Marian Crişan

Cursul va fi urmat de proiectii de filme.

Andrei Rus este preparator universitar al secţiei de Comunicare audio-vizuală a Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Bucureşti. Colaborează cu revista „Republik” şi cu Cineclubul Cinematecii Române. În octombrie 2008, a făcut parte din juriul Emile Cantillon, format din tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, al Festivalului de Film Francofon din Namur, Belgia. A colaborat în perioada studiilor universitare (2005-2008) cu diverse publicaţii scriind articole din domeniul cinematografiei.

Despre Fundatia Calea Victoriei

Incercam sa punem tinerii alaturi de oameni mari, cu chef de vorba si speram ca astfel sa invete sa se contemple pe ei insisi pentru a vedea cine sunt si ce iubesc.

va asteptam cu ceai, intrebari si idei

Fundatia Calea Victoriei
Str Stefan Mihaileanu nr 28 B, ap2
zona Foisorul de Foc
contact@victoriei.ro