Revanşa lui Dumnezeu: fundamentalism şi integrism religios în lumea contemporană, un atelier interactiv cu Mirel Banica

BUCURESTI - 10 septembrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fundatia Calea Victoriei va invita din 28 septembrie, ora 19:00, la un atelier interactiv despre fundamentalism si integrism religios in lumea contemporana

Prezenţa religiei în societate şi spaţiul public a cunoscut în ultimii ani schimbări dramatice. Pornind de la istoria principalelor monoteisme (iudaism, creştinism, islam) acest curs îşi propune să definească noţiunile de fundamentalism şi integrism religios, să arate natura relaţiilor dintre ordinea religioasă şi societăţile deschise, dar şi mecanismele apariţiei apariţiei şi producerii fundamentalismelor.

Va mai fi vorba de asemenea de interactiunea, uneori violentă, dintre religie şi stilul de viaţă modern, de secularizare şi răspunsurile societăţii. De ce unii îşi pierd credinţa iar alţii parcă au prea multă şi simt nevoia să o arate cu orice preţ?

Nu vor fi acolite aspecte delicate ale fundamentalismului de toate “culorile”, cum ar fi de pildă expansiunea Islamului în Occident, polemicile pe marginea paşapoartelor biometrice, explozia mişcărilor emoţional-evanghelice în America sau derive mass-media cum ar fi de pildă cazul Tanacu. Plus decriptări atente ale unor teme care au ţinut luni întregi capul de afiş al presei, cum ar fi de exemplu cazul “fularului islamic” în Franţa sau “criza icoanelor” din România.

De parte cui este “dreptatea”? Cum va arăta viitorul religiilor?

Toate acestea şi încă multe altele vor fi discutate într-o manieră liberă, directă şi cât mai dezinhibată in cadrul celor cinci intilniri saptaminale. Incercând să înţelegem religia, vom înţelege mai bine cine suntem cu adevărat şi lumea în care trăim.

Inscriere la - contact@victoriei.ro

Despre Fundatia Calea Victoriei

Incercam sa punem tinerii alaturi de oameni mari, cu chef de vorba si speram ca astfel sa invete sa se contemple pe ei insisi pentru a vedea cine sunt si ce iubesc.

va asteptam cu ceai, intrebari si idei

Fundatia Calea Victoriei
Str Stefan Mihaileanu nr 28 B, ap 2
Bucuresti
contact@victoriei.ro