Sanzienele, Maiestrele si alte personaje zburatoare, un eveniment cu etnologul Laura Jiga Iliescu

BUCURESTI - 2 iunie 2009

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Fundatia Calea Victoriei va invita in 23 iunie, la 19:00, inainte de noaptea de Sanziene, la o intilnire cu etnologul Laura Jiga Iliescu.


Ielele, Frumoasele, Alea sfinte, Dânsele, Măiestrele, Rusaliile, Şoimanele, Drăgaicele, Sânzienele … Oamenii nici nu îndrăzneau să le spună pe numele lor adevărat. Personaje feminine misterioase, cărora le place cântul şi dansul prin văzduh, vara. Cei care, din nebăgare de seamă sau din prea multă curiozitate, le surprind atunci când ele nu se vor văzute sau auzite vor fi pedepsiţi cu asprime.

Vă invit să vorbim despre ele, de unde vin, cine le cunoaşte şi le poate ţine piept, despre cum se ţineau sărbătorile lor şi despre alte câteva întâmplări mai mult sau mai puţin uitate. Şi nu în ultimul rând, vă invit să reflectăm asupra efectelor pe care mediatizarea unei sărbători, bunăoară celebra noapte a Sânzienelor, le are asupra noastră.

Gazda evenimentului - Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”, Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor “Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor”. Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.


taxa atelier: 30 ron - adulti / 25 ron - elevi, studenti

Despre Fundatia Calea Victoriei

Incercam sa punem tinerii alaturi de oameni mari, cu chef de vorba si speram ca astfel sa invete sa se contemple pe ei insisi pentru a vedea cine sunt si ce iubesc.

va asteptam cu ceai, intrebari si idei

Fundatia Calea Victoriei
Str Stefan Mihaileanu nr 28 B, ap 2, mezanin
zona Foisorul de Foc
021- 311 44 64

contact@victoriei.ro