Un secol de MODA, un atelier interactiv cu Mihai Cosmatchi

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei

Organizator: Fundatia Calea Victoriei

Va propunem un curs interactiv care surprinde, cu o privire critica, schimbarile formelor in moda, in paralel cu evolutia societatii, pe tot parcursul sec XX. Vom vorbi despre frenezia cumparaturilor, despre snobismul elitelor, iar exemplele se vor referi nu numai la hainele feminine, ci si la tinuta barbateasca.

De asemenea, vom analiza evolutia coafurii, a atitudinii si a accesoriilor. Cursul va fi completat cu numeroase imagini si scurte filme documentare care sa ilustreze cit mai sugestiv si spectaculos trasaturile specifice fiecarei perioade marcante din secolul trecut.

Temele celor 8 ateliere sint :

1. Povestea incepe cu La Belle Epoque si nasterea industriei de haute couture: corsete, curse de cai si capete incoronate. Continuam cu exotismul lui Paul Poiret, cu dansul lui Nijinski, intr-un Paris care nu va mai niciodata atat de bogat, rafinat si extravagant.

2. Primul razboi curma exotismele precedente, femeia capata o alura de garçonne. Este vremea in care radicalitatea lui Chanel este in spiritul vremii.

3. Recesiunea din 1929 aduce o sobrietate care va anunta rigorile din vremea razboiului. Pe ecrane, erau admirate Joan Crawford si Gloria Swanson. Schiapareli transforma femeile in opere de arta suprarealiste.

4. In timpul razboiului, moda franceza reuseste, paradoxal, sa supravietuiasca. Hainele imprumuta rigoarea militara, insa creativitate nu dispare. Materialele sintetice sunt folosite cu inventivitate, apar noi utilizari ale celor naturale.

5. Cand cerul se insenineaza, apare Dior cu al sau New look care a ajuns sa tiranizeze milioane de femei. Un lux extrem de studiat transforma femeia intr-un obiect decorativ.

6. In anii ‘60 se produce o sciziune intre sicul burghez si moda tinerilor, premergatoare curentului hippie. Audrey Hepburn ia micul dejun la Tiffany, insa André Courrèges concepe moda erei spatiale. Cardin devine un zeu, iar noi ii decoperim pe The Beatles, intr-o Londra unde se impun Mary Quant si Twiggy.

7. Anii ‘70 anunta marile nume celebre si astazi: Yves Saint Laurent, Miyake, Valentino, Versace. Mai tarziu, japonezii cuceresc Parisul, iar femeile ii depasesc pe barbati la largimea umerilor hainelor. O admiram pe Lady Diana Spencer si o descoperim pe Madonna.

8. La sfarsitul sec XX, vestimentatia si shoppingul devin o pasiune colectiva: chiar si copiii invata numele lui Gaultier, Fendi, Dolce&Gabbana. Moda devine un vehicul care promoveaza marochinaria, decoratiunile si bijuteriile. Daca Parisul mai este considerat capitala modei, Milano este cel care imbraca cei mai multi oameni.

Durata curs: 8 ateliere
Frecventa: saptaminal - miercuri
Cost curs: 240 ron - adulti/180 ron - elevi, studenti
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 13 ianuarie, 18:30

Fundatia Calea Victoriei
Intr Pristolului nr 3, etaj 1
Bucuresti

Despre FUNDATIA CALEA VICTORIEI 2007

Ne propunem sa oferim celor din jur “delicatese culturale”, impachetate in forma unor conferinte sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam.

Participare: Intrare libera