Premiile Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti

BUCURESTI - 2 octombrie 2015

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, ONG

A cincea editie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti si-a premiat joi, 1 octombrie, castigatorii competitiilor de documentar si lungmetraj de fictiune. Festivitatea a avut loc la Cinema Studio, in prezenta primarului Capitalei, domnul Stefanel Dan Marin, reprezentantilor Ambasadei Israelului si World Likud Romania, precum si a directorilor Festivalului, Paul Ghitiu si Liviu Carmely.

Premiile Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti

Cu aceasta ocazie, Primaria Capitalei a oferit organizatorilor, Fundatia Culturala Art-Promo , o placheta aniversara, pentru eforturile depuse in aducerea peliculelor reprezentative ale cinematografiei evreiesti pe marile ecrane bucurestene, reconfirmandu-si sprijinul pentru editiile viitoare ale Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti.

Din cele douasprezece filme participante in competitia de documentare, juriul (format din dr. Ilan Avisar, presedintele juriului, profesor la Facultatea de Arte “David and Yolanda Katz” din cadrul Universitatii din Tel Aviv, Dana Duma, publicist, critic de film si membra a Consiliului Uniunii Cineastilor din Romania, Laurentiu Damian, regizor, scenarist si presedintele Uniunii Cineastilor din Romania) a desemnat castigatoare pelicula Oraselul numit Brzostek / A Town Called Brzostek (Australia – Polonia, 2015), in regia lui Simon Target. Realizatorii au primit un trofeu din partea Primariei Municipiului Bucuresti si un premiu in valoare de 4500 lei, finantat de UCIN si World Likud Romania.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=hEimaiyrmos

In competitia de lungmetraje de fictiune, dintre cele sapte filme participante, juriul (format din Noa Regev, presedintele juriului, directorul Cinematecii din Ierusalim si a Festivalului International de Film de la Ierusalim, Cristina Corciovescu, critic de film si membra a FIPRESCI, si Radu Gabrea, reputat regizor si scenarist, membru al Consiliului Onorific al Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti) au desemnat castigatoare pelicula Alaturi de ea / Next to Her (Israel, 2014), in regia lui Asaf Korman. Realizatorii au primit un trofeu din partea Primariei Municipiului Bucuresti si un premiu in valoare de 4500 lei, finantat de Gral Medical.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=V3Tuz7zPino

Un al treilea premiu, pentru cea mai buna muzica de film, i-a fost decernat compozitorului Baruch ben Ishack, pentru coloana sonora a peliculei Croaziera catre Paradis / Paradise Cruise (Israel-Germania, 2013, r: Matan Guggenheim). Premiul, in valoare de 4000 de lei, a fost oferit de Fundatia Henry Malineanu.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=iKKG-VLneME

Trofeul Best Media, oferit de Radio Deea, a revenit filmului Adio, Bagdad! / Farewell Baghdad (Israel, 2013), in regia lui Nissim Dayan.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=WtWmFyKcbyQ

Ajuns la a cincea editie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti a avut loc la Cinema Studio, in perioada 25 septembrie - 1 octombrie, accesul la proiectii fiind liber. Timp de sapte zile, proiectii si evenimente conexe s-au desfasurat si la Clubul Taranului Roman, Carturesti Verona, Revolution Cafe si Teatrul de Comedie.

Editia de anul acesta a avut o dimensiune latino, cinematografia sud-americana fiind invitatul special al festivalului, si a cuprins o selectie de 65 de filme documentare si de fictiune, lungmetraje si scurtmetraje, multipremiate la festivaluri internationale, majoritatea in premiera in Romania, printre care: Mr Kaplan (r: Alvaro Brechner), filmul Galei de deschidere, Wild Stories (r: Damian Szifron), filmul Galei de inchidere, si Felix and Meira (r: Maxime Giroux), propunerea Canadei la Premiile Oscar.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti 2015 este organizat de Fundatia Culturala Art-Promo, sub patronajul de onoare al: Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ambasadei Statului Israel, Ambasadei Republicii Argentina, Ambasadei Republicii Orientale Uruguay.

Cu sprijinul: Guvernului Romaniei - Departamentul pentru Relatii Interetnice, Institutului Cultural Roman, Uniunii Cineastilor din Romania, Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Ambasadei Canadei, World Likud Romania, Asociatiei pentru Lupta Impotriva Antisemitismului, Centrului Comunitar Evreiesc, Fundatiei Henry Malineanu si Gral Medical.

Parteneri: NOI Media Print, Universitatea din Tel Aviv, Teatrul de Comedie, Carturesti, Clubul Taranului, Revolution Cafe, bpv Grigorescu Stefanica, Crama Oprisor, Decorativ Studio, FilmFestivalLife.com.

Parteneri media: Realitatea Evreiasca, Radio Shalom Romania, BeWhere, CineFAN.ro, Cinemarx, Filme-Carti.ro, Gratuitor, Modernism, Orasul Meu, Radio Deea, AaRC, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural si Sapte Seri.