Sublima strategie post-aderare si (ne)preocuparea MAE pentru romanii din diaspora. Comunicat 'Strategikon'

BUCURESTI - 1 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Politic

La 60 de zile pana la aderararea Romaniei la UE si intr-un context nefast pentru tara noastra, autoritatile de la Bucuresti nu au comunicat inca opiniei publice documentul mult asteptat si promis al “Strategiei post-aderare”. La sfarsitul lunii august, conducerea MAE a adresat Centrului Strategikon rugamintea de a formula observatii critice pe marginea a 2 documente in lucru in cadru ministerului – strategia post-aderare si respectiv proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Am acceptat, rugamintea MAE, institutie careia i-am returnat, la 28 august a.c., documentele, insotite de observatiile si recomandarile noastre. Din nefericire, niciunul din cele 2 documente nu a fost inca dat publicitatii in versiunea sa imbunatatita. Cum data aderarii se apropie vertiginos, iar autoritatile nu dau niciun semn ca ar finaliza curand actele normative, Centrul Strategikon a decis sa le faca publice, ambele fiind disponibile la adresa www.strategikon.ro.

Stimate doamne, stimati domni

Astazi, la 60 de zile ramase pana la data aderarii Romaniei la UE si intr-un context international nefast pentru tara noastra (domino-ul restrictiilor asupra accesului imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii din statele membre UE, criza de imagine provocata de 'scandalul comisarului' subsecvent nominalizarii lui Varujan Vosganian, denigrarile tot mai frecvente si virulente ale Romaniei din tabloide occidentale), autoritatile de resort de la Bucuresti nu au comunicat inca opiniei publice documentul mult asteptat si promis al 'Strategiei post-aderare'. Fapt este ca la sfarsitul lunii august, conducerea MAE a adresat Centrului Strategikon rugamintea de a formula observatii critice pe marginea a doua documente in lucru in cadru ministerului – strategia post-aderare de politica externa a Romaniei si respectiv proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Consecventi cu misiunea pe care ne-am asumat-o inca de la infiintarea Centrului de Sudii Prospective ‘Strategikon’, aceea de a asista procesul decizional de politica externa, am acceptat, in regim de voluntariat, rugamintea MAE, institutie careia i-am returnat, la 28 august a.c., cele doua documente insotite de observatiile, comentariile si sugestiile noastre.
Din nefericire, in ciuda angajamentelor ministerului ca Strategia va fi data publicitatii, acest lucru nu s-a intamplat nici astazi, la peste 2 luni de la trimiterea observatiilor noastre. In schimb, documentul a fost inmanat ambasadorilor Romaniei prezenti la reuniunea anuala a diplomatiei de la sfarsitul lunii august, reuniunea la care a participat si directorul Centrului nostru.
Situatia celui de-al doilea document este similara. Potrivit ROMPRES, la 21 august a.c., Presedintele Traian Basescu declara ca pana la sfarsitul lunii septembrie 2006 vor fi inaintate Parlamentului spre dezbatere si adoptare 2 proiecte de lege – cel privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni si respectiv cel privind (re)acordarea cetateniei romane.
In acelasi sens si potrivit aceleiasi surse, la jumatatea lui august, ministrul afacerilor externe M.R. Ungureanu s-a angajat ca MAE va finaliza pana la inceputul lunii octombrie a.c. proiectul legii votului prin corespondenta, parte a aceluiasi pachet legislativ privind romanii din diaspora. Ei bine, la aproape 6 luni de la publicarea sa din 12 mai a.c. si in ciuda unor critici numeroase, profunde si sustinute venite din directia societatii civile din tara si din diaspra, proiectul MAE privind sprijinul acordat RP a ramas complet neschimbat pe situl ministerului (vezi http://www.mae.ro/poze_editare/LegeRP_2006.05.12.pdf), iar cele privind acordarea cetateniei si respectiv votul prin corespondenta nici macar nu au fost comunicate publicului. In paralel, MAE a organizata asa-numita 'Conferinta a Comunitatilor Romanesti din Europa', eveniment incisiv criticat de organizatii reprezentative ale romanilor din Europa, care au acuzat criteriile clientelare care au stat la baza selectiei invitatiilor facute de MAE (a se vedea, pilduitor in acest sens, portalul romanilor din Franta, http://www.franta-romania.com/node/1998, sau agentia de presa pentru romanii de pretutindeni Romanian Global News, www.rgnpress.ro).

Intrucat
- termenul aderarii Romaniei la UE se apropie vertiginos, iar dupa doua luni de la formularea observatiilor noastre, in mod regretabil, MAE nu da niciun semn ca ar intentiona sa finalizeze curand documentele amintite,
- nu dorim sa credem ca rugamintea pe care ne-a adresat-o MAE a fost doar o tentativa de creare a unei false impresii ca societatea civila ar fi consultata de societatea politica in abordarea problemelor de interes national,
- credem ca romanii din diaspora trebuie cu adevarat sa fie o prioritate pe agenda de politica externa a Romaniei si nu doar un instrument demagogic electoral,
- insasi calitatea documentelor elaborate de MAE este atat de redusa incat ne provoaca serioase ingrijorari generale legate de rationalitatea si eficienta procesului decizional de politica externa din Romania,
- consideram principiul transparentei si informarii corecte a opiniei publice ca imperativ care modeleaza interactinile public-privat,

Centrul de Studii Prospective 'Strategikon' a decis sa dea publicitatii versiunile corectate ale documentelor in lucru ale MAE - Strategia de post-aderare a Romaniei si proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Invitam pe aceasta cale societatea civila sa analizeze critic cele doua documente si sa formuleze observatii, sugestii si comentarii, in speranta incorporarii acestora si a unor variante finale pe care Romania si romanii le merita. Ambele documente, disponibile pe situl Centrului nostru, la adresa www.strategikon.ro, vor constitui obiectul unei dezbateri publice (in sensul autentic al cuvantului) pe care intentionam sa o organizam in parteneriat cu alti actori din societatea civila si din mass media.

Cu toate urarile noastre de bine si in speranta unui feedback cat mai consistent pe marginea celor doua acte normative,

Centrul de studii prospective 'Strategikon'

Despre Fundatia Culturala Delta

Tel. (+40) 312 1641/2