Jazz cu Harry Tavitian pe Valea Teleajenului

BUCURESTI - 4 decembrie 2005

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Cunoscutul pianist de jazz Harry Tavitian va sustine joi 8 dec 2005 un recital la Valenii de Munte, care se va intitula «Lectia de Jazz». Concertul va fi gazduit si este organizat de Casa de Cultura si va incepe la ora 18.

Harry Tavitian ne-a declarat: “Am concertat in ultimii ani, in Occident, la festivaluri in mari metropole dar si in orasele sau chiar sate. Si unele si celelalte se bucurau de acelasi interes din partea publicului. As putea sa spun ca atmosfera din comunitatile mici era chiar mai calda. Cred ca si noi ar trebui sa oferim evenimente culturale si in alte locuri decat in marile orase.

Voi incerca sa tin la Valeni un «concert-lectie», dar de un gen cu totul deosebit. Un concert dupa care sper ca publicul care va veni pentru prima oara sa nu plece cu niste simple informatii ci sa fie cucerit de ceea ce este jazzul: o muzica spontana, pornita acum un veac de pe malurile fluviului Mississippi dar care se simte bine oriunde, chiar si pe Valea Teleajenului. Exista o idee preconceputa: ca jazzul e doar pentru cei initiati. Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite? Elitele oamenilor normali. Ale oamenilor deschisi. Omul normal, omul firesc, omul natural, astazi, este din ce in ce mai rar. Fara voia lor, acesti oameni normali, fiindca sunt din ce in ce mai putini, devin niste elite. Asta este elita jazzului. Nu sunt elitele acelea cu nasul pe sus. Oamenii din jazz, muzicieni si public deopotriva – fiindca si publicul de jazz este un creator – nu sunt din categoria asta care iti afiseaza titluri, diplome si premii. Oameni deschisi poti sa gasesti oriunde. Si, poate, astazi, pe strada, mai mult decat in universitati si academii. Ei au acces la jazz. Fiindca stiu cum sa se bucure de lucrul care se naste si moare acolo, in fata lor. Comunicarea in jazz, intre scena si sala, e de un tip special. Participarea muzicianului este totala, daruirea lui este totala. Publicul simte lucrul acesta si legatura se realizeaza de la sine.
Cred ca e foarte nimerit si contextul concertului: «Festivalul Sanselor Tale» dedicat invatarii permanente, aflat in Romania la a cincea editie, dar care reprezinta deja o traditie in Europa”.

Asadar, celor care veti putea ajunge joi seara la Valenii de Munte, Harry Tavitian, unul dintre cei mai apreciati pianisti est-europeni, va va vorbi despre istoria jazzului si va va incanta cu muzica sa.


Reprezentantii mass-media au acces gratuit la concert.


Despre Fundatia Culturala Harry Tavitian

Comunicat de presa al Fundatiei Culturale “Harry Tavitian”
Harry Tavitian
harry@impromex,ro