Primavara jazzistica 'Harry Tavitian'

Constanta - 18 aprilie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Pianistul Harry Tavitian va concerta vineri 20 aprilie la Institutul Cultural Roman din Viena in duo cu saxofonistul Wolfgang Puschnig www.puschnig.com www.myspace.com/puschnigw . Acesta este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scenei de jazz austriece actuale. Atat muzica lui Tavitian cat si cea a lui Puschnig sunt emblematice pentru spatiile spirituale carora le apartin. Dialogul dintre cei doi muzicieni, aflati amandoi la maturitate artistica si care canta pentru prima data impreuna, este asteptat cu deosebit interes de publicul si critica din Viena. Concertul este orgnizat de ICR Viena.

Despre istoria combinatiilor Est-Vest, Harry Tavitian ne-a declarat: „Eu am cantat cu muzicieni din vest, in Romania, inainte de ’89, in ciuda tuturor riscurilor la care ne expuneam. Marturie sta LP-ul „East-West Creativ Combinations”, inregistrat acum 20 de ani la Costinesti. Dupa ’89 au inceput si alti colegi sa reediteze ideea, fara sa-si dea seama, insa, ca se schimbase radical contextul istoric. Din pacate, motivatia multor astfel de „lipituri” care se fac acum in Romania, este una fara semnificatie spirituala, ci o simpla metoda de a incerca sa faca rost de concerte in Occident, pe sistem „barter”. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca cele doua lumi au inceput deja sa se amestece iar ideea insasi a acestui dialog va fi, foarte curand, depasita de vremuri. In privinta dialogului meu cu Wolfgang, n-as mai putea spune ca Estul intalneste Vestul ci, mai degraba, Balcanul intalneste Orientul. Ca si in cazul multor altor mari jazzmani din Europa de Vest, influentele multiculturalitatii actuale sunt foarte puternice. Intalnirea noastra se va afla sub semnul comunicarii spontane, fiindca amandoi facem un jazz liber, dincolo de structura lui clasica”.

Harry Tavitian va concerta din nou in Austria, pe 27 aprilie, la Festivalul Echoes of Ethno de la Graz http://kultur.graz.at/kalender/event/41417498 impreuna cu formatia sa Orient Express (Jimi El Lako-vioara, Zsolt Meier-sax alto, Edi Neumann-sax tenor, Hanno Hoefer-chitara, David Yengibaryan-acordeon, Octavian Barila Andreescu-bas si Mario Florescu-baterie).
Orient Express-ul opreste pentru a doua oara in Graz. El a mai reprezentat jazzul romanesc si in 2003, cand orasul Graz a fost capitala culturala a Europei. Otmar Klammer, critic de jazz austriac, scrie, in prezentarea concertului: „Tavitian pare a fi contaminat mai ales de jazzul liber. Aceasta se vede cel mai bine cand al sau Orient Express, cu puternicul lui caracter etnic, se dezlantuie, animat de pofta de a improviza. Cu greu am putea gasi, in Balcani, o trupa care sa sune mai viu si mai spumos”.

In aceasta primavara, Orient Express-ul va mai canta si la Gheorghieni, pe 10 mai, cu ocazia Colocviilor teatrale ale minoritatilor din Romania. Prezenta sa aici nu este intamplatoare, fiind recunoscute elementele de teatru instrumental, miscare si costum, Orient Express-ul fiind un spectacol complex, in care dialogul dintre muzicieni este la fel de important ca si improvizatiile individuale.

In ultima zi de primavara, pe 31 mai, Orient Express-ul va concerta pentru prima data la Budapesta, intr-una din cele mai cunoscute sali din capitala Ungariei - Jövö Háza (fosta Millenaris Park) www.jovohaza.hu Meritul organizarii acestui concert apartine Institutului Cultural Roman din Budapesta.

Pianistul Harry Tavitian va mai concerta in duo cu percutionistul satmarean Cserey Csaba pe 5 mai, la Cluj, la Club Diesel si pe 6 mai la Gheorghieni. Harry Tavitian: „Cserey Csaba imi este un partener foarte drag. Are mult rafinament si sensibilitate, exista o comunicare muzicala deosebita intre noi. Pentru mine orice intalnire cu publicul, indiferent ca este vorba de orase consacrate pe harta jazzului sau de orasele unde astfel de evenimente artistice sunt mai rare, este o sarbatoare. In acest caz, e vorba de o adevarata „sarbatoare a primaverii”.

Foto Cserey Csaba la http://blog.360.yahoo.com/blog-gzGG0oIzdLQD79EA6qmCHeKGyEA-?cq=1&p=41

Foto cu Orient Express la http://italia.allaboutjazz.com/php/article.php?id=975

Despre Fundatia Culturala Harry Tavitian

Comunicat de presa al Fundatiei Culturale “Harry Tavitian”
0722 269499 Harry Tavitian

http://blog.360.yahoo.com/blog-gzGG0oIzdLQD79EA6qmCHeKGyEA-?cq=1
harry@impromex.ro