Trio Harry Tavitian (pian), Wolfgang Puschnig (Austria, saxofoane), Cserey Csaba (tobe, percutie) in concert la Samfest 2007

Constanta - 23 iunie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Harry Tavitian, una din personalitatile care au marcat evolutia jazz-ului romanesc, este binecunoscut fanilor de jazz din Satu Mare, din concertele din ultimii ani. De aceasta data, pianistul constantean ne invita la un concert in trio cu saxofonistul austriac Wolfgang Puschnig si percutionistul satmarean Cserey Csaba.

Harry Tavitian a concertat pentru prima data cu saxofonistul Wolfgang Puschnig in aprilie 2007 la Institutul Cultural Roman din Viena.
„Harry Tavitian şi Wolfgang Puschnig ne-au adus pe culmile măiestriei lor. Într-un acord ireproşabil, cei doi muzicieni, care în acest concert s-au întâlnit pentru prima oară, ne-au oferit un spectacol unic de improvizaţie. Publicul extrem de variat a rămas vrăjit, ascultând! O seară desăvârşită din toate punctele de vedere!” (din Revista Connecting Culture Austria)
Saxofonistul Wolfgang Puschnig este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scenei de jazz austriece actuale. http://www.puschnig.com/; http://www.myspace.com/puschnigw
S-a nascut in 1956 la Klagenfurt, in sudul Austriei (in provincia Carinthia, o arie multiculturala, aflata la intersectia influentelor germane, slave si romanice). A studiat jazz la Academia de Muzica din Viena. In 1977 este unul din fondatorii (alaturi de Mathias Rüegg) celebrului ansamblu „Vienna Art Orchestra”, unul din cele mai cunoscute Big Banduri din Europa, definitoriu pentru miscarea de avangarda a anilor ’80. Pe lângă Vienna Art Orchestra, mai colaborează cu trupe diverse, de la Big Band-ul Carlei Bley, la trioul free-funk alături de basistul Jamaladeen Tacuma sau la duete cu vocalista Linda Sharrock sau cu violonistul Mark Feldman.
Puschnig a fost totdeauna deschis la nenumarate experiente muzicale, de la free-jazz la muzica electronica si, nu in ultimul rand, la jazz cu influente de folclor.
« Lumea jazzului international se intalneste cu cea a tinutului natal: frazarea in maniera de blues, care a devenit inca din anii ’80 o nota caracteristica a soundului saxofonului alto al lui Wolfgang Puschnig, are radacinile in melancolia folclorului din Carinthia, puternic influentat de cultura slava. Puschnig a reusit totdeauna sa ramana el insusi. Tonul său elegiac, expresia plina de romantism a liniilor melodice care contribuie la stilul său personal, impresionează publicul. In conditiile erei postmoderne, care irita cu varietatea sa confuza, el arată că este posibil să dezvolţi un idiom deja uşor de recunoscut de la primul sunet, fiind lipsit de prejudecăţi dar fără a uita rădăcinile. Foarte puţini au succes intr-o asemenea diversitate estetica. » (Andreas Felber)

Harry Tavitian: « Cserey Csaba imi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simt extraordinar al ritmului si al…umorului.».

Cserey Csaba http://www.csabcsi.cjb.hu/ este nascut la Gheorghieni, in 1958. Autodidact. A inceput sa cante rock progresiv in anii ’70. Din 1989 se stabileste in Satu Mare. Infiinteaza formatiile « Mistic » si « Trio Ra », muzica orientala inspirandu-l in mod deosebit si ajutandu-l sa-si dezvolte maiestria in folosirea instrumentelor de percutie. Este actor, a jucat si in piese de teatru de papusi. La sfarsitul anilor ’90 creeaza « Marsul tobelor », un spectacol unic de teatru al tobelor.
In ultimii ani este puternic atras de jazz. O influenta foarte mare a avut-o intalnirea din anul 2002 cu Harry Tavitian. « Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca si mine de lumea Orientului, care mie mi-a daruit foarte mult. Am avut concerte impreuna cu Harry, in diferite formule, la Cluj, Sibiu, Oradea, Constanta, Gheorghieni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, la Festivalul Valea Artelor de la Kapolcs - Ungaria - si bineinteles, la Satu Mare. Impreuna cu Harry si cu sustinerea deosebita a iubitorilor de jazz de aici dar si a Primariei si Casei de Cultura Municipale am reusit sa reinviem traditia Festivalului de jazz din Satu Mare, aflat anul acesta la a treia editie.
Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, cu o dinamica deosebita, care nu are nimic de-a face cu pseudojazzul in care se complac multi muzicieni care copiaza jazzul american iar rezultatul e ca toate piesele sunt invatate pe dinafara, suna la fel si tensiunea creatiei nu e nicaieri. Lipseste tocmai ceea ce e esenta jazzului: spontaneitatea si trairea adevarata ».
http://blog.360.yahoo.com/blog-gzGG0oIzdLQD79EA6qmCHeKGyEA-?cq=1

Despre Fundatia Culturala Harry Tavitian

Comunicat de presa al Fundatiei Culturale “Harry Tavitian”
Contact:
Harry Tavitian 0722 269499

Informatii suplimentare despre programul „Samfest”-ului:
Maria Magdalena Matei - 0740597439, Gheorghe Molnar - 0744867199
(Casa de Cultura G. M. Zamfirescu)
harry@impromex.ro