logo

Programul Operational sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013
Investeste in oameni
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Promovarea mestesugurilor traditionale

Cursuri de ceramica pentru locuitorii din mediul rural

BUCURESTI - 31 ianuarie 2012

Comunicat tip General in Social

400 de persoane din mediul rural, din diferite zone ale tarii, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, pot alege sa participe la cursurile de ceramica organizate in cadrul proiectului european intitulat “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural” cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul este derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei, in perioada 01.06.2010 – 31.08.2012.

Curs ceramica populara

Curs ceramica populara

Ceramica este unul dintre cele patru mestesugurile traditionale in care sunt instruiti locuitorii din patru zone ale tarii, inscrisi in acest proiect european. Inca de la inceput, fiecare persoana are posibilitatea de a alege mestesugul si domeniul in care va invata cum sa realizeze diferite obiecte de artizanat traditionale.

Scopul cursului este acela, ca la final, persoanele sa poata realiza vase din lut, de diferite dimensiuni, care mai apoi sa poata fi valorificate.

La cursurile de ceramica, sub indrumarea unui formator, participantii descopera treptat acest mestegug traditional. Initial printr-o prezentare a atelierului, sculelor, utilajelor, materialelor si a materiilor prime (lut, angobe, glazuri), ulterior prin contact fizic cu materialele, cursantii sunt invatati tehnici de ridicare precum cele din foi de lut, din suluri de lut sau prin turnare, cu ajutorul carora, ei reusesc sa creeze obiecte variate ca intrebuintare, de la cele decorative pana la cele mai des folosite in gospodarii. Maiestria si dexteritatea le sunt testate atunci cand realizeaza forme geometrice simple, numai cu ajutorul mainilor. Pe masura ce avanseaza, viitorii mesteri in arta ceramicii ajung sa contruiasca vase din suluri de lut, la inceput la alegere, apoi dupa model sau desen.

In acest mestesug, la fel de importanta ca modelarea este si tehnica decorativa, realizata prin incizie sau prin pictura. Cursantii ajung, dupa cele patru saptamani de lectii, sa-si insuseasca si sa aiba capacitatea de a stabili, in functie de decor si forma, zona de provenienta a diferitor obiecte traditionale din ceramica.

Ultima etapa consta in uscarea, finisarea si arderea obiectelor. De aceasta data, participantii la cursul de ceramica populara deprind tehnici specifice de ardere si invata despre tipurile de cuptoare.

In lunile ianuarie si februarie 2012, la cursurile oferite in cadrul proiectului european, derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.2., participa locuitorii comunei Valea Iasului, din judetul Arges.

In total, la finalul proiectului, 400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani vor fi instruiti in patru mestesuguri traditionale: impletituri rachita, modelare ceramica, tamplarie artizanala si pictura icoane pe sticla. Fiecare curs are un numar egal de participanti iar o persoana poate urma un singur curs de mestesug. Complementar acestor meserii, toti beneficiarii proiectului participa si la cursuri de tehnologia informatiilor si antreprenoriat, menite sa-i invete sa-si valorifice munca.

Persoana de contact:

Trisi Nicoleta Cristea

Manager proiect

Fundatia Dan Voiculescu

pentru Dezvoltarea Romaniei

mobil phone +  40744.585.645

e-mail: trisi.cristea@fundatiadanvoiculescu.ro

Despre Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei