l

Programul Operational sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013
Investeste in oameni
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Promovarea mestesugurilor traditionale

Cursuri de pictura pentru locuitorii din mediul rural

BUCURESTI - 13 iunie 2012

Comunicat tip General in Social

100 de persoane din mediul rural, din diferite regiuni ale tarii, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, au ales sa participe la cursurile de pictura pe sticla organizate in cadrul proiectului european intitulat “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural” cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul este derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei in perioada 01.06.2010 – 31.08.2012.

Cursuri de pictura pe sticla

Cursuri de pictura pe sticla

Pictura pe sticla este unul dintre cele patru mestesugurile traditionale pentru care locuitorii din comunele Valea Iasului, Vaideeni, Jina si Blandesti au putut opta in cadrul acestui proiect. In fiecare zi timp de patru saptamani, cele 100 de persoane au fost initiate in utilizarea tehnicii traditionale a picturii pe sticla. Sub indrumarea unui formator, participantii la curs au deprins notiuni de tehnica traditionala si aplicare a acesteia in realizarea de noi modele si in conservarea celor vechi.                                                                                    

Cursantii au fost invatati cum sa foloseasca canoanele si modelele orginale astfel incat obiectele realizate sa pastreze stilul traditional, dar si cum sa foloseasca corect pensula, culorile si tonurile pentru obtinerea diferitor efecte plastice. In acelasi timp, o atentie deosebita a fost acordata modalitatilor de conservare a operei realizate.

Totul pentru ca la finalul cursurilor, cele 100 de persoane sa fie capabile sa realizeze obiecte care sa poata reprezenta o sursa de venit pentru ei si familiile lor. In egala masura, cursurile de pictura pe sticla au avut ca scop transmiterea catre generatiile viitoare a acestui mestesug, conservat de mai de 400 ani in traditia romaneasca si atat de putin valorificat in zilele noastre.

In total, in acest proiect european, 400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani au fost instruiti in patru mestesuguri traditionale: impletituri rachita, modelare ceramica, tamplarie artizanala si pictura icoane pe sticla. Fiecare curs a avut un numar egal de participanti iar o persoana a putut urma un singur curs de mestesug. Complementar acestor meserii, toti beneficiarii proiectului au participat si la cursuri de tehnologia informatiilor si antreprenoriat, menite sa-i invete sa-si valorifice munca si creatiile.

 

Persoana de contact:

Trisi Nicoleta Cristea

Manager proiect

Fundatia Dan Voiculescu

pentru Dezvoltarea Romaniei

mobil phone +  40744.585.645

e-mail: trisi.cristea@fundatiadanvoiculescu.ro

Despre Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei